Kun hämähäkki on iso niin se voi olla olla todella iso, lähes kämmenen kokoinen – Suomessakin.

Päätin lähteä sunnuntaina 20. syyskuuta katsomaan, kuvaamaan ja rehellisesti sanoen myös vakoilemaan Yläisen Torisevan perhokalastuksen karsintakisoja. Kisoissa usein oppii ja näkee erilaista perhokalustoa ja kalastustekniikkaa, jota itse tulee harvemmin käytettyä tai edes kokeiltua. Perhokalastus elää ajassa ja modernit vaikutteet tulevat nykyään yhä useammin kisakalastajien tuliaisina maailmalta. Oppia ikä kaikki.

Ensimmäisenä järvelle päästyäni eteeni avautui yllätys. Parkkipaikan kalliolta oli myrsky kaatanut koivun suoraan poikittain rannan suuntaisesti – hyvä ettei laavun päälle.  Seuraava huomio oli, että kisapoolit oli rajattu aika isoiksi. Pian kuulin, että osanottajia oli sen verran vähän (16), että poolit olivat rajattu aiempaa reilummiksi.

Myrskyn kaatama koivu kuvattuna vastarannalta.

Lisää myrskyn kaatamia

Lähdin kiertämään järveä ympäri kallioiden puolelta. Yleensä kalastajista saa kuvia selkäpuolelta, joten kapea järvi ja hyvä putki kamerassa, niin kalastajistakin voi saada parempia rintapuolen räpsyjä.

Kiersin hissukseen järveä kuvaten ja katsellen. Puolivälissä järveä tien puolella oli pari myrskyn kaatamaa mäntyä järvessä vierekkäin, kallioilta ei ollut kaatunut ainuttakaan. On ne vaan muutaman sata vuotta vanhat ikimännyt sitketä, ei niitä noin vaan kaadu pienissä myrskyissäkään.

Jäätävä hämähäkki

Eteläpään laavulla oli tuttu kisailija, Hiltusen Jyrki, jonka kanssa muutaman kerran aiemminkin on juteltu.  Odotettua hiljaisempaa oli ollut, vaikka kaloja kyllä näkyi, välillä ihan lähelläkin veteen nähtynä.

Jyrkin kisapari kalasti laiturilla ja totesi yhtäkkiä, että laiturilla näkyi ihan jäätävän kokoinen hämähäkki, pelottavan iso. Jyrki hiipi katsomaan ja itsekin mietin mielenkiinnolla, mikä se voisi olla.

Kisakalastajat kalastavat arvottuja pooleja pareina, toinen kalastaa ja toinen valvoo sekä mittaa saadut kalat kisailijan kilpailukorttiin.

Olin hiljattain tehnyt artikkelin yli sata vuotta vanhasta Allcock Aquatic Spider vesihämähäkkiperhosta ja olin myös hankkinut sellaisen ison lohenkalastukseen tarkoitetun nro 5 koukkuun sidotun hämähäkkiperhon maailmalta tuota artikkelia varten. Samalla hieman selvitellyt josko meillä olisi vastaavia isoja hämähäkkejä, voisiko tuo olla vesihämähäkki?

Jyrki totesi laiturilta, että hämähäkki oli oikeasti valtava ja noukki sen laiturilta siimakoriin ja toi näytille. Ja toden totta, hämähäkki oli aivan valtava, paljon isompi kuin koskaan aiemmin Suomessa olen nähnyt.  Jalat olivat päästä päähän suorina ehkä noin 8 cm jopa ylikin ja paksut kuin takkatikut. Väri oli yksivärinen ruskea ja se kantoi isoa munapussia leuoissaan. Siitä piti ottaa monta kuvaa, oli se niin iso ja ihmeellinen sekä yllättävän rauhallinen. Yleensä hämähäkit ovat vikkeliä juoksemaan karkuun ja piiloutumaan, mutta tällä ei tuntunut olevan mihinkään kiire. Oliko se jo niin iso, ettei sen tarvinnut? Kuvasession päätteeksi hämähäkki siirrettiin laiturin reunaan, jonka koloon se piiloutui.

Valtava ja paksujalkainen

Ei se ollutkaan vesihämähäkki

Hieno luontokappale, joka piti vielä tarkistaa. Oletin, että kyseessä olisi juuri vesihämähäkki, ne ovat tosi isoja. Kotona tutkin nettiä ja kirjoja, joista varmistelin, katselin ja vertailin kuvien ja annettujen tietojen avulla, oliko kyseessä vesihämähäkki vai ei.

Allcockin vesihämähäkkiperhojuttua tehdessä muistan löytäneeni mainintoja, että vesihämähäkin poikaset elävät veden alla vesihämähäkin rakentamassa ”ilmateltassa”, mutta tämäpä kantoi munapussia leuoissaan. Ehkä hämähäkki ei ollutkaan vesihämähäkki? Piti löytää kuvia ja mainintoja leuoissaan munapussia kantavasta isosta hämähäkistä.

Munapussi leuoissa paljastaa, että kyse ei ole vesihämähäkistä.

Hetken kaivelun jälkeen löytyi artikkeli ja toinenkin, jotka vahvistivat, että kyseessä ei ollut vesihämähäkki vaan isorantuli eli isorantahämähäkki (Dolomedes plantarius), joka voi olla lähes kämmenen kokoinen.  Ja tuon kokoinen eli valtava oli tämäkin. Tieto siitä, että hämähäkit ovat myrkyllisiä ja iso hämähäkki kykenee jopa puremaan tuntuvasti, sai pitämään sormet turvallisen matkan päässä hämähäkistä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hämähäkkijäljitelmä  isoon streamerkoukkuun

Ja palatakseni perhoihin, niin tuo Allcockin Aquatic Spider oli myynnissä Suomessakin jo 1920-luvulla ja sitä myytiin maailmalla noin 1960/70 lukujen taitteeseen saakka. Mietin kun aikoinaan tuon nro 5 koukkuun sidotun hämähäkkiperhon hankin käsiini, että onko tuon kokoinen hämähäkki ihan oikeasti realistinen täällä Pohjolassa, niin nyt tiedän, että kyllä se on. Itse asiassa hämähäkkiperhon voisi sitoa vielä paria pykälää isompaan koukkuun ja pidemmillä jaloilla, niin sille löytyy Suomen luonnosta esikuva.

Nro 5 koukkuun sidottuja perhoja. Vasemmalla noin 80 vuotta vanha korkkirunkoinen Allcock’s Aquatic Spider, oikealla tänä vuonna sidottu foamirunkoinen kopio.

Blogiaihe vaihtui lennosta

Lähdin kuvaamaan perhokisailijoita ajatuksena koostaa blogiin jonkinlainen yleinen katsaus kisakuvioista jaksoineen ja miten pistelaskun perusteella saadaan voittaja. Järven kierto ja kisakuvakierros jäi kesken, kun jättikokoinen hämähäkki ”hyppäsi” esiin ja vei päähuomion. Voikin sanoa leikillisesti, että isorantuli voitti perhokisan. Itse perhokisan voittajaa en vielä maanantaina aamustakaan tiennyt, joten se jää nyt tätä kirjoittaessa mainitsematta. Edit 22.9.: Kisan kärkikolmikko oli Teemu Hettula, Heikki Kurtti, Ville Vainio.

Perhokisassa en nähnyt saatavan kaloja ja kalat olivat olleet kuullun perusteella ainakin aamusta nihkeällä otilla. Sää oli kirkas, mutta kyllä siellä kaloja näkyi pinnassa ja muutamia näkyi myös veteen, jokunen iso mörssärikin. Kisaa varten oli istutettu kalaa ja perhokisoissa kalat päästetään takaisin, joten Torisevalla pitäisi olla loppukaudesta hyvät mahdollisuudet tapahtumiin ja saaliiseen.

Isorantulin näkemisen puolesta en löisi vetoa. Todennäköisesti se osaa piilotella niin, ettei se ihan helpolla toista kertaa joudu linssiluteeksi.

On tuolla luonnossa vaan paljon ennennäkemättömiä ihmeellisyyksiä, joita putkahtaa esiin tämän tästä. Olen liikkunut elämäni aikana paljon maamme luonnossa ja nähnyt paljon erilaisia isoja ötököitä, mutta kyllä tuo jättihämähäkki oli kirkkaasti paljon aiemmin nähtyjä isompi.