GRHE nymfi on ehdoton nymfikalastajan ykkösketjun perho kaikkialle maailman virtavesille.

GRHE on perhomaailmassa kirjainyhdistelmä, joka kuuluu perhokansan yleistietämykseen. Sen tietävät sekä tuntevat kaikki kokeneet koskikalastajat ja se löytynee jokaisen vakavasti perhokalastukseen suhtautuvan taimenenkalastajan rasiasta. Mutta kaikki eivät välttämättä ota harrastusta kovin vakavasti nykyisenä ”liimaperhojen aikakautena”.

Kultakierteinen jäniksenkorva herättäisi ottiperhosta puhuttaessa leiritulilla kummastusta, mutta kielitaitoiset hoksaisivat nopeasti mistä on kyse. GRHE eli Gold-Ribbed Hare’s Ear on vanha perho, joka on mainittu jo 1800-luvun varhaisessa perhokirjallisuudessa. Alun perin GRHE perhoa käytettiin niin pinta- kuin uppoperhona.

Modernin pintaperhokalastuksen isä, F. M. Halford, sitoi GRHE perhon siivellisenä pintaperhona sata vuotta sitten, kun perhoa sidottiin myös siivellisenä uppoperhona ja myöhemmin kehitettynä rintakehällisenä nymfinä siipiaihion kera.

Jäniksenkorvaperhojen tarkempi historia, kuten GRHE nymfin alkuperä ei ole tiedossa, mutta yleisen oletuksen mukaan nymfi olisi uppoperhosta kehitetty siivetön muunnos.

Yleisnymfi, joka ei jäljittele mitään

Oli niin tai näin, GRHE nymfi on maailmalla yksi suosituimmista ja käytetyimmistä nymfeistä ja yksi lähes jokaisen koskikalastajan rasian TOP 5 nymfeistä. Perho on siinä mielessä loistava, että se kalastaa niin järvillä kuin koskilla etelästä pohjoiseen.  Se tulisi löytyä jokaisen perhokalastajan rasiasta.

GRHE nymfi on hyvä yleisjäljitelmä, kun sillä ei varsinaisesti jäljitellä tarkasti mitään hyönteistoukkaa. Kuitenkin GRHE nymfillä kykenee jäljittelemään enemmän ja vähemmän tarkasti monenlaista vedenelävää, kuten päivän- ja koskikorennon korennon nymfejä, vesisiiroja, katkoja, vesiperhosen toukkia jne.

Yleisiä muunnoksia

Koukkukokoa ja jäniksenkarvan väriä muuntelemalla GRHE nymfistä kuoriutuu loistava yleisnymfi vähän joka tilanteeseen. Hyvä peruskoukkukoko pohjolan vesille on 12–14, vaikka reippaasti isompi tai pienempi voi olla joissakin tilanteissa parempi.

Lisäksi nymfistä voi sitoa rasiaan painottamattoman, painotetun ja kuulapäisen version eri vesikerrosten ruoppaamiseen. Painottamaton lähelle pintaa, runkopainotettu hieman syvemmälle ja kuulapäinen versio edellisiä syvemmälle. Kuulamateriaaleillakin voi vielä pelata syvyyspeliä, tungstenkuula (volframi) upottaa syvimmälle ja kuulan kiilto herättää kaloissa huomion.

Soikean kierteen voi vaihtaa enemmän peilaavaan litteään ja perhon voi sitoa muillakin lankaväreillä kuin mustalla.

Jos luonnollisen sävyinen ruskehtava ei kelpaa, nykyään saa värjättyjä jäniksennaamoja, joista voi sitoa rasiaan sarjan kutkuttavia GRHE värimuunnoksia.

GRHE nymfin materiaalit. Kuparilanka sopii myös painotukseen. Jäniksenkarvan voi korvata vaikka villalangalla. Koukunväkäsen saa painettua alas. Kalkkunan sijaan sopii mutkin ruskeankirjavat höyhenet/sulat.

Painottamaton GRHE nymfi on tehokas perho pintakalvossa ruokaileville kaloille keväästä syksyyn.  Sillä kykenee jäljittelemään laajan skaalan kalojen pintaravintoa. Perhon kalastustekniikkana järvillä on heitto tuikkiin tai liikkuvan kalan eteen tai hidas siiman sisään otto.

Virtavesissä mm. edellisten lisäksi vapaana ajeessa uitto virran mukana tai perinteinen uppoperhotekniikka.

Painotettu/kuulapäinen GRHE nymfi sopii ympäri vuoden kalastukseen, jolloin kalat eivät ole aktiivisesti ruokailemassa pinnassa. Esimerkiksi helteellä tai kylmän veden aikana perholla kykenee ”ruoppaamaan” syvemmältä. Useimmiten järvillä niemekkeet, karikot, syvät rannan reunat, kasvillisuuden ja avoveden reuna-alueet, purojen laskupaikat jne. potentiaaliset kalojen liikkuma-alueet heitetään ja kammataan hitailla siiman sisään otoilla.

Virtavesillä painotetuilla nymfeillä voi käyttää useampia erilaisia nymfikalastustekniikoita, niin perinteisiä kuin moderneja tekniikoita käyttäen. Niistä on nettikirjoituksia ja useimmat esitelty koostetusti mm. kirjoittamassani Suuressa suomalaisessa perhokalastuskirjassa. Pääasia, että perho saadaan pohjan tuntumaan ja tarjottua kalalle hyönteistoukkaa matkien.

Perholitkan voi rakentaa kolmesta GRHE nymfistä. Perukkeen päähän solmitaan kuulapäinen, keskelle sivutapsiin runkopainotettu versio ja ylimmäksi sivutapsiin painottamaton GRHE nymfi.

GRHE nymfi                

Koukku:        8–18

Lanka:           Musta (esim. 8/0 UNI tai 12/0 Benecchi)

Painotus:      Painolankaa rungolle (esim. lyijytön lyijylanka tai kuparilanka)

Pyrstö:          Jäniksen tuulikarvaa, peltopyyn höyhensiikasia, fasaanin pyrstösiikasia jne.

Kierre:           Ohut kultalanka, soikea tai litteä

Runko:          Jäniksenkarva dubattuna, myös värillisenä. Korvikkeena muu dubbing

Selkäkilpi:     Tumma kalkkunan pyrstösulan siikaskaista tai vastaava höyhenkaista

Rintakehä:    Runkoa tummempaa jäniksen korvakarvaa tai vastaava dubbing

Pää:               Musta

Kuulapäinen versio: Volframi- tai messinkikuula Ø n. 2-4 mm, perusväri kulta.

 

GRHE nymfin sidonta

Pohjusta koukun varsi sidontalangalla ja kierrä painolankaa kymmenkunta kierrosta rungolle, hieman etupainotteisesti.

Leikkaa kimppu jäniksenkarvaa, nypi pehmeät tyvivillat pois ja kiinnitä kimpusta lähes koukunvarren pituinen pyrstö painotuksen takapuolelle.

Kiinnitä kultakierre taakse pyrstön kiinnityskohtaan.

Leikkaa tukko vaaleata jäniksenkarvaa, sekoittele hieman sormissa ja hiero karvaa ohuehkosti sidontalangalle noin sormen pituudelta. Lankaa voi sipaista sidontavahalla, niin karvat tarttuvat paremmin langalle. Kierrä syntyneestä nyöristä vieri viereen kiertäen karvarunkoa puolivälin etupuolelle ja nyppää ylimääräkarvat pois.

Kierrä rungolle kierre 3-4 kierroksella, kiinnitä ja poista ylimäärä.

Leikkaa kalkkunan pyrstöstä vajaa koukunkidan levyinen siikaslevy.

Kiinnitä kalkkunalevy tyvipäästään lappeelleen takarungon etupuolelle, latvapää taakse sojottaen. Levystä käännetään lopuksi siipiaihio rintakehän päälle.

Nypi tai leikkaa tummaa jäniksen korvakarvaa, hiero langalle ja kierrä vieri viereen nymfin rintakehä. Poista ylimäärät ja jätä perhon päälle tila.

Käännä kalkkunan siikaslevy takaa rintakehän yli eteen, kiinnitä ja poista ylimäärä.

Muotoile sidontalangalla perholle siisti pää, päätä sidos ja sipaise lakkatippa varmistukseksi. Kun lakka on kuivanut, sidontaneulalla voi vielä nyppiä rintakehästä karvoja esiin ”jaloiksi” ja harjata ja muotoilla perho kalastuskuntoon.

 

Aikaisemmin ilmestyneet: 

1/20 tammikuun blogiperho: Kokkopontso

2/20 helmikuun blogiperho: Kuparipukki

3/20 maaliskuun blogiperho: Ruskea Sontikka 

4/20 huhtikuun blogiperho: Magic haukiperhot

5/20 toukokuun blogiperho: Musta Murhaaja

6/20 kesäkuun blogiperho: Torniojoen Ambulanssi