Simo Lumpeen sitoma Nalle Puh Perhonsidonta -kirjan kansikuvassa

Kansallisperho Nalle Puh on perho, joka herättää välittömästi laajasti perhokalastajien kiinnostuksen. Monenmoista Nallea on vuosien varrella perhopenkeistä kuoriutunut, onhan perholla ikää jo yli 50 vuotta, mutta aina vaan sen alkuperäinen sidonta herättää kysymyksiä.

Hyvät Simo Lumpeen itsensä antamat Nalle Puhin sidontaohjeet ovat Perhonsidonta, Simo Lumme – Juha Pusa (Otava 1988) kirjassa, joka on  loistava suomalainen perhokirjaklassikko. Sen  tulisi ehdottomasti olla jokaisen perhonsitojan kirjastossa aivan eturivissä. Perhonsidonta kirjaa löytyy häpeällisen halvalla antikvariaateista, ei niiden kirjojen paikka siellä ole ainakaan alehinnoilla vaan käytössä.

Itsekin otan tuon kirjan käteen tämän tästä, viimeksi pari päivää sitten katsoin sieltä vakiokoukkujen koukkukokotaulua sivulla 33, josta on helppo tarkistella koukkujen kokoja.

Perhonsidonta kirjan kannessa on kansallisperhon kuva.

Tein aikanaan blogiini kirjoituksen ”Nalle Puh vaihe vaiheelta”, jossa oli Nallen sidonta omalla tavalla. Eihän se tapa täysin alkuperäisen Lumpeen ohjeiden mukainen ole, mutta lähellä kuitenkin.

Eroja on mm. seuraavassa: Takarunko ei saisi olla kartiokas, karhunkarvan tyvet pitäisi leikata vielä enemmän suoraan poikki, eikä yhtään viistoksi. Lumme ei käyttänyt siipien tyvissä tukevoittavia ja siipiä asennossa paremmin pitäviä lankakierroksia ja omassa linkin ohjeessa takarungolla on myös jokunen häkiläkierros liikaa Lumpeen kirjaohjeeseen verrattuna. Häkilöiden kiinnityksissä on myös eroa ja lopuksi Lumme leikkasi tarvittaessa edestä siipien välistä häkilän pois.

Sain aikanaan Lauri Sälevältä palan sitä aitoa oikeaan Nalle Puh karhua, jonka hän oli saanut Simo Lumpeelta. Yllättävän pehmeää. Karhunkarvaa, hyvää sellaista ei ole paljoa nykyään kaupan eikä saatavilla, joten aika usein mennään korvikkeilla.

Nallen siivessä käytetään monenlaista karvaa, kuitua jne. Yleisesti saatavilla olevaa polypropyleeniä käytetään myös paljon, jolla voi aloittaa. Pienempiin Nalle Puh perhoihin se on ihan käypää. Palaan vielä näihin siipimateriaaleihin toisella kertaa, nyt on tarkoitus sekoitella Nallen runkovärkit.

Nallen runkovärkkejä. Oikealla jäniksen naama ja oranssia sekä keltaista hylkeenkarvaa sekä valmista ”Nalle Puh dubbingia”. Vasemmalla varsin osuva Veniardin valmis hyljedubbingsävy – Sunburst Yellow

Nalle Puhin runkosävyn tulisi olla Lumpeen tekstin mukaan murrettu oranssin ja kellanruskean sekoitus ja riittävän vaalea, sillä pintaperhoöljyt tummantavat sitä. Lumpeen ohjeessa mainitaan runkoaineiksi: sekoitus oranssiväristä ja keltaista hylkeenkarvaa sekä vaaleanruskeaa jäniksenkarvaa. Tarkkoja sekoitussuhteita ei mainita.

Käytännössä mitä itse olen tehnyt Nallen runkococktaileja, olen ottanut ensin keltaista ja oranssia hylkeenkarvaa sekä leikannut jäniksen karvaa suurinpiirtein yhtä paljon kaikkia.

Cocktailin tarpeet. Tuossa nyt on ehkä parin Nallen värkit, oranssia + keltaista hyljettä sekä tukko jäniksen poskikarvaa. Kun työhön alkaa, niin ehkä kannattaisi sitten tehdä vähän isompi satsi kerralla, että vähintään kourallisen perhoja saa sidottua ja jäisi jemmaankin edes vähän.

Hylkeenkarvoissa on sävyeroja ja mahdollisesti Lumpeen käyttämä oranssi oli hieman vaaleampaa kuin tässä esimerkkisekoituksessa käytetty.

Myös jäniksenkarvassa on runsaasti sävyeroja riippuen siitä mistä kohtaa naamasta sitä leikkaa. Yleensä itse leikkaan karvoja naaman laidoilta poskilta, jossa on paremmin vaaleaa ja ruskehtavaa karvaa.

Alkuun olen sekoittanut hylkeenkarvat keskenään ja sekoittanut jäniksenkarvaa pieninä määrinä hyljecocktailiin, kunnes sekoitus on silmälle sopivan karkea ja sävy lämmin rusehtava keltaoranssi. Tarvittaessaa lisäillyt keltaista tai oranssi saadakseni mieleisen sävyn.

Cocktaili alkaa olemaan lähellä totuutta, ehkä lisään siihen vielä vähän keltaista, niin se miellyttää paremmin omaa silmää.

Poikkesin alkuvuodesta yhdessä alan kivijalkakaupassa ja bongasin sieltä Veniardin Sunburst Yellow sävyn hylkeenkarvaa. Se on muuten laiskalle sitojalle ja karvansekoittajalle oiva korvike Nalle Puh perhon runkoon, sävy on hyvin lähellä omia sekoituksia.  Tämä Sunburst värisävy lienee tullut markkinoille suositun Banana-putkiperhon myötä ja nyt sille sävylle on muutakin käyttöä, vaikka Banaaniputkia ei sitoisikaan.

Vasemmalla tuo malliksi tehty oma ”Nalle-cocktail” ja siitä kyhätty Nalle Puh. Oikealla tuo kaupan Veniardin Sunburst Yellow hylkeenkarvasekoitus.

Itse asiassa voisi kuvitella, että tuo Veniardin Sunburst sävyn hyljecocktail voisi olla jopa aavistuksen lähempänä Lumpeen kaipaamaa sävyä – ainakin kansikuvan perhoon verrattuna se on lähempänä totuutta, vallankin jos pintaperhoöljy vielä tummentaa perhorunkoa. Omaan karvacocktailiin voisi lisätä vielä toisenkin kerran hieman keltaista, niin ehkä se sitten osuisi paremmin kansikuvan perhorungon sävyyn. Perhovärien säätäminen on tarkkaa ja mielenkiintoista puuhaa.

Oma silmä on tosin tottunut tuohon enempi oranssivoittoiseen runkosekoitukseen, ehkä se onkin näissä kotikoskien humusvesissä suositeltavampi sävy, ainakin se on kelvannut hyvin kaloille.

Siitä sitten sekoittelemaan ja sitomaan Nalle Puheja rasiaan, kyllä se kesä sieltä pian tulee.