Perhonsidontakurssilla sidotaan erilaisia kalastusperhoja laidasta laitaan ja saadaan materiaali ym. perhotietoutta.

Loppiaisen maissa on aika tehdä hyvä päätös ja lähteä kevään perhonsidontakursseille. Ympäri maan järjestetään perhonsidontakursseja ja lyhyempiä tapahtumia, joita järjestävät kalastusseurat, opistot ja myös muutamat alan liikkeet.

Perhonsidontakursseilla oppii ja pääsee kiinni paljon muuhunkin kuin vain perhonsidontaan. Päätarkoitus kursseilla on vähintään oppia perhonsidonnan perusteet ja saada tulevalle kesälle itse sidottuja kalastusperhoja. Kokeneempien seurassa oppii nopeasti välttäämään turhat ostokset ja saamaan tietoa materiaalien mahdollisista laatueroista.

Netistä kannattaa katsoa oman pitäjän tai lähipitäjien kurssitarjonta, löytyykö perhonsidontakursseja. Myös paikkakunnan kalastusseuroista, aktiivisilta harrastajilta ja tietenkin sosiaalisesta mediasta voi kysäistä kurssitilanteesta, somesta löytyy nopeasti vastauksia – vaikkapa perhokalastajat.net sivuston keskustelupalstalta kysymällä.

Omat sidontakurssit  

Itse olen vetänyt opistojen sidontakursseja 1980-luvulta kotikulmien lähipitäjistä Pinkanmaalla, Keski-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla aina Lahden työväenopistoon ja pyrkinyt kehittämään opetusohjelmasta monipuolisen tuomalla kurssiohjelmaan eri tarkoituksiin hyviä ja toimivia kalastusperhoja, erilaisia materiaaleja, sidontatekniikoita ja sellaista tietotaitoa, mitä ei välttämättä muualta kovin helposti löydä.

Eri järjestäjien kursseilla opistoilla on monin paikoin rajalliset tuntikehykset, mutta olen saanut pitää opistoilla 48 tunnin kurssiohjelmia – 16 kertaa kolmen opistotunnin iltoja – koko pitkän kevätkauden kesän kynnykselle saakka.Jokaisesta kerrasta jää mukaan moniste, jossa on sidottava perhon resepti ja mahdolliset värimuunnosvinkit – niistä saa vuosien aikana mukavan ”ottiperhokansion”. Syksy on usein metsätyksen ja muun kalastuksen aikaa, jolloin aikaa kursseille on niukemmin.

Viimeinen kerta on perinteisesti ollut toukokuussa ns. ”perhonkastajaiset” eli on lähdetty kurssiporukan kanssa oikeasti kalaan, saamaan tarvittaessa heitto-opastusta ja testaamaan niitä perhoja jollekin lähikoskelle.

Kalareissu kuuluu ohjelmaan, opisto maksaa koskelle luvan, mutta itse pitää hoitaa eväät, kulkeminen ja mahdollinen kalastonhoitomaksu (18-64v.)

Keväällä 2020 minulla on ohjelmassa kaksi kurssia, Lakeudenportin kansalaisopistossa Alavudella ja kotipitäjä Virtain Kansalaisopistossa. Lakeudenportin opistolla on myös Ähtärissä perhonsidontakurssi. Linkeistä aukeaa perhonsidontakurssin tiedot.

Bloginpitäjän kurseilta voi kerätä monisteita ja kerätä kansioon muistin virkistämiseksi.

Muutakin kuin karvanpyöritystä

Sidontakurssi sopii hyvin niin miehille kuin naisille. Kursseilla on usein ollut mukana myös teini-ikäisiä nuoria, joiden mukana olo ja oppiminen on paljon kiinni nuoren omasta keskittymiskyvystä ja  halusta oppia perhonsidontaa.

Eikä perhonsidonnan taito ole vain perhojen pyöritystä, sillä sidonnan työkaluilla voi korjailla ja työstää paljon muutakin, vaikkapa rakennella ja korjailla pilkkejä tai sitoa värikkäitä ja kauniita korvakoruja toreilla ja turuilla myytäväksi.

Ja kursseilla voi kertoilla pyynnöstä paljon muustakin kuten vavanrakennuksesta, vaparenkaiden vaihdosta, kelakätisyyksien vaihtamisista, perhosiimoista, siimasolmuista, perukkeista jne.

Perhonsidontakurssi on myös sosiaalinen hetki, jossa juodaan välillä kahvit – ainakin minä olen aina pyrkinyt pitämään ”kahvitunnin”. Väliajalla on helppo keskustella, kysellä ja kertoilla kaikkea mahdollista, jopa kalavaleita.

Ja pitämäni kurssit päättyvät toukokuun puolivälin maissa ”perhonkastajaisiin” eli yleensä olemme lähteneet johonkin lähikoskelle kalaan kokeilemaan talven perhoja. Opiston kurssimaksu kattaa kalaluvan, mutta 18–64 -vuotiaiden pitää hoitaa kalastonhoitomaksu. Kurssi on hyvä päättää vesille ja sielläkin vielä voi ohjata ja opastaa kurssilaisia tarpeen mukaan kalastustekniikoista heittotekniikoihin.   Ja tietenkin keittää nokipannukahvit, paistaa makkarat ja nauttia hetkestä.

Mitä maksaa

Opistomaksun suuruus selviää kurssiohjelmasta, lisäksi tulee muutaman kympin ns. materiaalimaksu, joka kattaa koko kevään aikana kursseilla sidottavat perhot.

Kurssilaisella itsellään olisi hyvä olla sidontatyökalut, materiaalipuoli löytyy vetäjältä.  Muiden kurssien järjestelyistä en osaa sanoa, mutta kaava lienee samansuuntainen.

Minulla on toki ainakin alkuun mukana muutamia sidontapenkkejä ja työkaluja, että pääsee ainakin sitomaan ja saa tietoa minkälainen sidontapenkki on toimiva ja saa tietoa sekä hankintavinkkejä erilaisista perhopenkeistä/sidontatyökaluista – ei oppi ojaan kaada.

Perhonsidonnan peruskalusto, jolla pääsee alkuun, perhopenkki, lakkapullo (kirkas) ja lakkapiikki/sidontaneula, häkiläpihdit, sakset, rullapidin + lanka ja piilosolmutyökalu.

Pertsan porinat ja Erän videot

Meikäläisen blogissa ja Erän nettisivuilta on myös jonkin verran perhonsidonta-asiaa. Seuraavassa muutamia linkkejä.

Vaihe vaiheelta ohjeita 

Red Tag, tämä monen sidontakurssien aloitusperho ja erinomainen harriperho vaihe vaiheelta.

Nalle Puh, Suomen kansallisperho vaihe vaiheelta.

Clouser Minnow, sinivalkoinen Suomi-Clouser sinisiin hetkiin ja kylmän kalastukseen vaihe vaiheelta.

Nauhasurvari, perhopilkkijän perusperho vaihe vaiheelta.

Sukkahousupupa vaihe vaiheelta, erinomainen pintakalvoperho, kun kalat ovat otillaan.

Foamimurkku vaihe vaiheelta, perhokalastajan perusperho jota ilman ei kannata lähteä kalaan.

Larva, simppeli larva syntyy vaihe vaiheelta vaikka pakkulangan muovikuoresta jos ei muuta runkomateriaalia ole.

Pilkkiliitsi, siitä se kirjolohiperhojen kunkku syntyy kaupan liitsikoukkuun sitoen.

Videoita 

Red Francis video, todella ottava ja suosittu lohiperho Pohjolan vesillä.

Höttiäinen video, haastaville kaloille, kun ne syövät pinnasta jotain ”näkymätöntä” erityisesti syyskylmien aikaan.

Peuraweevil video, helpoista materiaaleista todella toimiva koppakuoriaisjäljitelmä.

Lankapäikkäri video, hyvä ja kestävä pintaperho pienien päivänkorentojen jäljittelyyn.

Mallard & Orange video, erinomaisten mallard perhojen siipisidontaan vinkkejä.

Sininen tytönkorento video, ja miten tuo värikäs ottiperho tehdään peflettifoamista.

Ruma lohiperho video, ottavan lohiperhon ei tarvitse olla kuvankaunis.

Timanttisilmät tekoturkisperhoon video, craft fur tai vastava tekoturkis sekä askartelun timanttiverkko yhdistettynä hahmoperhoksi

Moppiperho video, mikrokuitumopista saa vaikka ottiperhon, ihan oikeasti kalastavan.

Adams-Nalle video, Nalle Puh pintaperhon muunnos, joka kalastaa hyvin sekin.

Punakone video, pilkkiperho pystypilkin kaveriksi.

Lankanymfi video, miten saa jaokkeisen rungon helposti.