Francis – testattuja ottivärejä

Erä-lehden numerossa 12/2019 oli kuukauden perhona Red Francis, monella joella supersuosittu perho Atlantin lohelle Brittein saarten, Norjan ja Kuolan kautta Islantiin. Siis käytännössä lähes kaikkialla, missä suomalaisetkin ylipäätään lohta perholla kalastavat.

Perho oli aikoinaan itsellekin liki 30 vuotta sitten melkoinen löytö, kun hankin J. D. Batesin kirjan ”The art of the Atlantic salmon fly”.

Kirjaan kuvattujen lohiperhojen joukosta silmään osui lähtemättömästi punainen katkajäljitelmä Francis.  Perho näytti kuvassa alkuun yksihaaraan sidotulta, mutta kuvaa sekä reseptiä tarkemmin katsottaessa ja koukun varjostuksia verratessa muihin kuvattuihin perhoihin, sen kuului olla tuplaan sidottu. Hehkeä luomus, joka piti ehdottomasti kopioida omaan rasiaan, Francis osoittautui heti lähdöstä perusvarmaksi ottiperhoksi. Kirja antoi perholle toisenkin nimen ”Black-Eyed Prawn”.

Batesin kirjan kuvasta kuvattu mustasilmäinen Francis, varjot paljastavat tuplakoukun.

Mustat silmäpallot olivat alkuun oleelliset, mutta helmisilmät saattoivat lähteä lohen purennassa tai takaheiton rapsahtaessa kivikkoon. Ottavuus ei ollut nappisilmistä kiinni, sillä Francis kalasti ilmankin.

Ajan saatossa mustat helmisilmät jäivät pois ja perho muuntui nykymuotoon omien kokemusten ja muualta lainattujen oivallusten summana. Tuoreessa joulukuun Erä-lehdessä on laajempi tarina Francis perhosta ja tässä blogissa avaan hieman ajatuksia sidontamateriaaleista.

Lohiperho vähillä materiaaleilla

Nykyään sidon Francis perhon useimmiten Erän nettisivujen sidontavideon mukaisesti. Toki perhorungon voi helposti myös dubata, mutta UNI-Yarn akryylilanka on mielestäni helppo, huokea ja hyvä materiaali Francis perhon runkoon. Parin euron lankarulla ei kenenkään taloutta kaada.

Videolla sidoin leikatuista langanpätkistä, mutta ilman kuvaustarkoitusta kierrän langan suoraan rullalta ilman hukkapätkiä. Akryylilankaa on olemassa varsin runsas värivalikoima niin fluoresoivia kuin tavallisia sävyjä. UNI-Yarn kestää hyvin purentaa ja sopii hyvin erilaisiin iskupisteisiin.

UNI-Yarn on ohutta akryylilankaa, jota on saatavana runsas värivalikoima.

Runkoon voi käyttää tavallisten dubbingien ohella  myös kimalledubbingeja. Muutamista kimallesävyistä on hyviä kokemuksia, kaikkea kannattaa kokeilla.

Kierteenä olen käyttänyt ohutta soikeaa hopea- tai kultanauhaa tiukasti vastapäivään kiertäen. Napakka vastakierre ehkäisee runkolangan tai dubbauksen sortumista kalan hampaissa.

Vanhassa Batesin kirjan perhossa pyrstö rakentuu fasaanikukon pyrstösulan siikasista. Jos haluaa olla tosi säästäväinen, niin nuukailija saa toimivan pyrstön vaikka pyrstöviiksien irti revityistä nukkaisista siikasista, kunhan katsoo pyrstökimpun latvat kunnolla tasan. Samalla sidontaroskiksen roskamäärän voi minimoida.

Pyrstökimppuun voi käyttää höyhen- ja sulkasiikasten ohella monenlaista karvaa. Vasikan ja oravan häntäkarva on sopivan lyhyttä pieniin perhoihin. Myös ketun- ja supin tasalatvaista vartalokarvaa voi käyttää pienimpiin perhoihin, jopa häntien tyvivillaa kunhan nyppii tuulikarvat pois ja pyrstökimpun saa muokattua tasalatvaiseksi. Pehmeä bucktail soveltuu isoimpiin koukkuihin ja putkiin.

Viiksiin käytettävät häkiläruodot kannattaa valita halvoista niskoista, sillä niissä on sopivan lyhyt kartio ja ne ovat sopivan jänteviä perhon viiksiin. Monissa ohjeissa viikset sidotaan pyrstötupsun alle, mutta mielestäni ne toimivat ja harittavat paljon paremmin pyrstön päälle sidottuna.

Rungon häkilä kannattaa valita joko kananniskan pehmeistä höyhenistä tai kukonniskan yläosan pehmeimmistä höyhenistä, mutta niiden siikaset ovat harvoin riittävän lyhyitä. Omaan makuun siikaset saavat olla lyhyehköt ja kierroksen parin häkilä on hyvä sitoa yhteen kohtaan koukunkärkien etupuolelle, niin säästyy helpommin verisiltä sormenpäiltä. Musta ja ruskea ovat omien perhohäkilöiden sekä viiksien perusvärit. Viiksiväreihin voi lisätä vielä valkoisen.

Sidontavideossa Francis perho sidotaan ottavaksi osoittautuneeseen triplakoukkuun, mutta kukaan ei kiellä sitomasta perhoa myös sinkku- tai tuplakoukkuun tai jopa putkeen. Maailmalla painoputket ovat korkean veden kalastuksessa suosittuja kuten alle sentin mikroputken matalalla vedellä.

Pertsan porinat blogin puolesta toivotan hyvää Uutta Vuotta ja kireitä siimoja 2020.