Karvionkoski valtatie 23 sillalta katsottuna on herkullinen – heräsikö kiinnostus?

Kesää pukkaa ja sitä myötä matkustus- ja kalastushalut heräävät, mihin mennä? Suomi ja Pohjola on täynnä mielenkiintoisia virtavesiä/koskia, joita kalastajan silmä himoitsee nähdä edes  vilaukselta – tehdä oma silmämääräinen kiinnostavuusarvio.

Muistan omasta nuoruudesta, jolloin kavereiden kanssa kalapaikkojen perässä ajeltiin lähinnä GT-kartan perusteella. Toisinaan jonkin siltakohdan yli autolla vauhdikkaammin ajaessa pyysin kaveria kurkistamaan, että virtaako?  Useimmiten ei virrannut ja siihen kaveri totesi usein että missä? Siis näkyi pelkkää seisovaa vettä. Siitä kehkeytyi lentävä sanapari aina siltojen yli ajeltaessa – ”virtaako… missä”.

Siltakuvia

Suomen tieverkko on rakennettu usein kulkemaan vesistöjen yli kapeiden joki- ja koskikohteiden kohdalta – ja suuri osa niistä on Googlen kamera-autojen kuvaamilla teillä. Ne löytyvät Google Maps sovelluksesta.

Googlen karttakuvan alakulman ukkelista voi ottaa hiiren vasemmalla kiinni ja lähteä raahaamaan kartan päälle, jolloin kuvatuille teille ilmestyy sininen viiva. Sopivan paikan tullen, kuten esimerkissä Keihärinkosken sillalle kun pudottaa ukkelin, kartasta avautuu valokuvanäkymä, jota voi kääntää täysympyrän.  Siinä melkein vapa taipuu pelkästä näkymästä, vaikka kuvassa on runsas vesitilanne Keihärillä.

Sillat ovat kalastajille näyteikkunoita, jotka avaavat kalastajan silmille kuvan kunkin kohteen kalastuksellisuudesta – seisova haukisuvanto, syvä patoallas, nivamainen harjusvirta, kuohuva taimenkoski jne.   Kuvanäkymää voi vieläpä kääntää 360 astetta ja hieman zoomaillakin, kuvat ovat paikoin kohtuullisen tarkkoja, mutta ei aina ja joskus näkymässä on lähes talvimaisema.

Siltanäkymä kertoo kuitenkin kalastajan tai kanoottimelojan silmälle paljon.   Vaikkapa millainen siltanäkymä on lähtökuvan kalapaikkana tunnetulle Karvionkoskelle tai kannattaako edes hiljentää Kittiläntien Molkojoen sillalla. Jos näkymä kiinnostaa, niin Googlen haulla voi katsella lisätietoja joesta, pituudesta, kalastusluvista, palveluista jne.

Näkymä Kittiläntieltä Ounasjokeen laskevan Molkojoen sillalta – olisiko siinä kesälle kokeiltavaksi uusi kalastus- tai melontajoki?

Googlen koskikirjasto 

Erässä kasattiin 2010 Google-Mapsiin Googlen kuvaamia virtavesinäkymiä ”Koskikohteita Pohjolasta”, joiden yli rakennetulta sillalta on Googlen kuva-auto ajanut kuvaten ympäröivän näkymän.

Kuvissa on runsaasti informaatiota – miltä ylipäätään paikka vaikuttaa. Vaikka kaikki kuvat eivät olekaan kovin uusia, niin yleensä olennainen niissä näkyy. Lisäksi Googlen kamera-autot ovat ajelleet monia teitä lisää, joita vuosikymmen sitten ei vielä ollut ja kaikki virtakohteet eivät ole kartalla, mutta valtava määrä pääteiden kiinnostavia kohteista toki on. Uusia täppiä lisätään kartaan, kun ehditään.

Näkymä Sevettijärventieltä Ukonselän ja Jänisjärven välisen puron sillalta, tieosuus jota ei vielä 2010 ollut lisätty karttaan. Se on kuvattu lokakuussa 2011.

Eivätkä välttämättä aivan kaikki linkit syystä tai toisesta ole toimivia – joku häikkä on muutamiin päässyt tulemaan, mutta  näitäkin korjaillaan ja täydennetään ehkäpä jalostetaan entistä monipuolisemmaksi, kun sopiva aika löytyy.

Tampparinkoski Lapualla

Etelä-Pohjanmaalla Lapuan kupeessa sijaitsevan Tampparinkosken linkkitäplä ei avaa kuvaa (jos ei ole saatu jo korjattua), mutta Google-Mapsin kartta sen avaa. Maitokahvin ruskeaa vettä on kuvassa reiluhkosti ja ympäristön virtaamasivuilta voi katsoa tarkemmin kuvauskuun 2011 syyskuun tarkemman tilanteen eli vettä on mennyt ainakin loppukuusta roimasti yli normaalitason. Tämä voi auttaa hahmottamaan kuvan ja nykytilanteen eroa, jos ajankohdan vedenkorkeus arveluttaa. Netissä on paljon erilaista tietoa, jos sitä jaksaa hakea.

Kalakohteita myös muualta Pohjolasta.

Eikä Googlen kartat pääty vain Suomen rajojen sisään. Karttapisteet on valittu suureksi osaksi kotimaasta, mutta jokunen on myös lisätty Ruotsin puolelta ja totta kai Googlen kartalla voi ”ajella” katsellen kaikki mahdolliset tammukkapurot ja lohijoet. Alla olevassa kuvassa Bysken silta, jossa näkymä sillan länsipuolelle ja aktiivinen linkki sillalle itäpuolelle.

Leppoista ja mielenkiintoista tutkimusmatkaa.

Näkymä Ruotsin Byskejoen sillalta hivelee etenkin lohenkalastajan silmää. Kuvasta näkyy, että Google myös päivittää karttojaan. Kuva on heinäkuulta 2018.