Herraskosken niska on aika huokuttelevan näköinen helmikuun lopulla.

Suurella osalla maamme koskia olisi voinut kalastaa talvella syksyn kuturauhoituksen 1.9. – 30.11. jälkeen ja normaalisti olen hankkinut tarpeelliset vapaluvat jo vuoden alusta. Nyt  kalastonhoitomaksu on vielä ollut hankkimatta.

Tämä talvi on ollut vesitilanteen suhteen niin surkea, että pienemmille virtavesille ei ole ollut kiinnostusta eikä asiaa. Pienissä liruissa ei ole ollut mitään mieltä ja järkeä kalastaa.  Talven suojakeleillä voisi toki saada tapahtumia, kun kalat ovat pienellä alueella, mutta onnettomat virtaukset eivät houkuta. Eikä järven puolelta kiinnosta uusien kalojen tulla mitättömiin liruihin. Eikä tummia talvi/kutukaloja kannata kenenkään pyytää.

Talvinen laiha taimen ei ole kalamiehen unelmasaalis. Kesällä sen paino kipuaa nopeasti ja voimaakin on sitten kuin pienessä kylässä.

Talvella testataan

Itsellä on ollut tapana käydä talvisin kokeilemassa ja uittamassa koskilla erilaisia uusia perhomalleja, ei välttämättä kalansaalis mielessä, vaan katsomassa perhojen käyttäytymissä ja toimivuutta siiman päässä vedessä. Kalat ovat olleet bonuksia. Nyt viime aikoina virtaukset ovat kasvaneet, ehkäpä koskilla alkaa jo liikkumaan parempia ja uusia kaloja?

Maaliskuu on edessä ja perhokalastajat odottelevat kyltymättöminä parin kolmen viikon sisällä ilmaantuvien hankikorrien näkemistä. Tutun Herraskosken varhaisin korribongaus on maaliskuun 12., mutta useimmiten se vierähtää viikolla joskus jopa kahdella eteenpäin. Vuodet eivät ole veljeksiä. Mutta maaliskuu on alkamassa ja luvat pitää hoitaa kuntoon ensimmäisenä.

Hankikorri on hurjan näköinen otus, mutta se ei pure eikä pistä.

Muutaman minuutin luvanhankinta

Kurkistan kelloon ja samalla katson, paljonko lupaosto vie aika. Ensin kirjaudun netissä eraluvat.fi palveluun, valitsen kalastonhoitomaksuvaihtoehdoista vuosimaksun eli 45 €, valitsen luvan itselleni, täytän ja tarkistan henkilötiedot – en tarvitse mainontaa, hyväksyn koostetiedot ja siirryin maksamaan nettipankin kautta. Kun maksu hoidettu, hetken odottelun jälkeen kuuluu bling -> lupa ja tieto tapahtumasta kilahtaa sähköpostiin. Eraluvat verkkokaupan ostokuitti/tulostettava lupa + Paytrail maksuvahvistus.

Katson kellosta, että luvan maksuun meni pyöreästi kuusi minuuttia, mutta samalla kirjoitin näyttöruutu jaettuna blogiin mitä olin tekemässä. Oikeampi aika olisi lienee ollut pari kolme minuuttia.

Ei ole siis mitenkään vaikeaa tuo kalastonhoitomaksun maksaminen nykyään, eikä mitenkään kallis maksu. Vaikka tässä on haaskattu 2 kk vuodesta, niin vielä on 10 kk jäljellä eli kustannus on 4,50 € per kuukausi. Tietenkin koskiluvat pitää huomioida lisäkustannuksena ja se puoli on hoidetaan sitten tapaus kerrallaan. Nyt siis olisi peruslupa kunnossa ja voisi harkita joku päivä kameran ja vavan ulkoiluttamista kotoisalla Herraskoskella ja ehkä muillakin lähikoskilla tutkailemassa tilannetta sekä katsomaan josko ensimmäinen hankikorri pian köpöttelisi hangella vastaan.