Ensimmäiset Surffilaudat yli 20v sitten olivat ilman uintilippaa. Surffin sain jopa uppoamaan sopivasti koskiaaltoon törmätessään ja uimaan palan matkaa vemputtaen kuin vaappu, kunnes ponkasi pomppimaan pinnalle. Sukellusvaihe toimi hyvänä ärsykkeenä.

Minulta on vuosien saatossa kyselty, että pitääkö Surffilaudassa olla silmä ja minkä kokoinen? Itse olen sitä mieltä, että Surffilautaan kuuluu ehdottomasti silmä, mutta kalat kyllä pomppivat Surffiin hyvin, vaikka silmää ei olisikaan. Useamman kerran omassa kalastuksessa Surffilaudasta on pudonnut silmä, joko kalojen repimänä tai liimauksen petettyä ja Surffi on toiminut ilmankin. Mutta silti Surffiin kuuluu ehdottomasti silmä.

Alun perin Surffilaudan silmä oli 10 mm liikkuva irtopupillisilmä, joita sai muinoin Tiimarista ja muistakin askarteluliikkeistä, kuten sitä kuuluisaa ja erinomaista Tiimari tinseliä, josta aikoinaan kirjoitin blogiin.

Tarkemmin mitattuna alkuperäisen Surffilaudan ”nukensilmän” halkaisija oli 10 mm ja musta irtopupilli on valkoisella pohjalla. Irtosilmän” takapinta oli sileä, ilman tarraa tai langanpujotusrakoa.

Irtopupilli heilui kivasti ja silmä pysyi kohtuullisen hyvin kiinni pikaliimalla. Myöhemmin olen käyttänyt moderneja 8-10 mm tarra- ja 3D-silmiä eri väreissä, mutta eniten tykkään Surffissa orkkismallin ”rapisevasta” silmästä, vaikka se ei olekaan niin komea ja tyylikäs kuin modernit 3D-silmät.

Orkkis Surffilauta oli sidottu Mustadin kakkosen 79580 koukkuun. Väkänen alas ja surffailemaan.

Katselin taannoin laatikoita ja sieltä putkahti esiin muutamia 10-millisiä silmiä.  Aion sitoa ensi kesäksi moneen vuoteen muutaman orkkismallin mukaisen uintilipattoman Surffilaudan (ehkä lipallisenkin) Tiimarin tinselillä, jota olen säästänyt hippusen retrosurffailuja varten. Vanhaa 4mm tarrafoamiakin on vielä, joten tiedä vaikka muutaman uintilipallisenkin tohtisi tiimarilaisesta sitoa, jos vain tinseli riittää.

Vanhan kärsineen Surffilaudan tarrafoami on 4 mm paksua.

Viime blogissa oli tarinaa ohuemmista helalangoista ja samasta nettiosoitteesta löytyy myös näitä Surffilaudan 10 mm silmiä, kuten montaa muutakin kokoa ”turskansilmästä” pieniin nappisilmiin, eikä hintakaan ole paha. Eikä muuta kuin Surffeja sitomaan, uintilipalla tai ilman.