Herkullinen värisetti 0,3 mm paksua halpis-metallilankaa askarteluun ja perhonsidontaan.

Aikoinaan ohuet metallilangat olivat kiven alla, mutta onneksi niitäkin jo saa useissa paksuuksissa. Se askarteluliikkeiden 0,3 mm metallilanka oli kyllä monessa tilanteessa ihan käyttökelpoista, mutta omalle silmälle lohiperhoissa se oli hieman liian paksua.

Lohiperhojen helaan käytetään useimmiten ohutta soikeaa metallinsävyistä punosta (hopea/kulta), jolla tuppaa olemaan ikävä taipumus hajota kalojen hampaissa. Ohut metallilanka on parempi, ei välttämättä niin kaunis kuin hyvin asettuva punoslanka, mutta tarkoituksenmukainen ja kestävä.

Kaksihaaraisen lohiperhon hela ei tökkää silmään, kun ”rautalanka” on riittävän ohutta.

Ja tuskin kalat jonkun pienen perho-osan muutaman sadasosamillin paksuuseroista pahemmin välittää, mutta oma silmä tekee sen ensimmäisen otin – valinnan perhorasiasta ja lohi toisen, jos on ottaakseen. Jos perho ei miellytä silmää, sitä ei valitse rasiasta.

Edesmennyt sitojalegenda, Erkki Vaalama, sitoi usein metallilangalla helan ja kertoi, että perho kestää paremmin. Näin se varmasti on, mutta meni pitkään, että sopivan ohuita lankoja löytyi.

Markkinoilla toki oli sidontatarvikkeina joitain metallilankoja, mutta harvemmin niitä hyllyissä oli. Kysyntä oli liian vähäistä.

Satakunta metriä takaa, ettei hyvä helalanka ihan heti pääse loppumaan.

Bongasin tässä joku vuosi takaperin nettikaupasta 0,20mm ja 0,25 mm hopealankaa, juuri niitä paksuuksia mitä kaipasinkin lohiperhoihin. Linkkiä varten ei löytynyt 0,25 mm lankaa, mutta 0,20 mm hopeanväristä metallinlankaa löytyi. Ja selaamalla sivua löytyy samaa o,3 mm paksuisena.

Tosi järeisiin lohirautoihin se vanha 0,3 mm rautalanka meni nippa nappa, mutta itselle sillä ei ole siinä tarkoituksessa käyttöä, kun on ohuempia rautalankoja saatavilla.

Ja perhotarvikkeinakin on tullut hyllyihin laaja valikoima kaiken paksuisia ja värisiä metallilankoja, mutta niilläkin on hintansa. Väri ja paksuuslajitelmasta saa pulittaa pitkän pennin. Malliksi Mistpoolin lankatarjontaa.

UTC Ultra Wireä moneen lähtöön.

Mieluummin hankin omaan käyttöön sopivaa lankaa reilumman puolan ja kokeiluihin ei haluaisi satsata liikoja. Katson mieluummin halpa/askarteluliikkeiden valikoimia, joista saattaa tehdä mielenkiintoisia löytöjä. Muutamalla eurolla saattaa saada kivan värisetin, josta kieputtaa moneen paikkaan periin, kierteisiin jne. Lähtökuva on juuri sellainen parin euron setti. Vaikka paksuus onkin hieman yläkantissa, niin raikkaat värit yllyttävät mielenkiintoisiin uusiin perhokokeiluihin.

Ja jos tämä blogi herätti rautalankakuumeen, niin tuosta rautalankatilaus vetämään, niin saa siitä riittää kavereille ja vielä perikunnatakin oma osansa.