Ari Savikon 10 parasta suomenkielistä perhokirjaa.

Perhokalastus on harrastus, jossa tulee helposti haalittua kirjallisuutta tietämyksen lisäämiseksi ja tueksi. Toki ilmankin pärjää ja netistä löytyy toki runsaasti perhokalastuksesta asiaa, ohjeita, opastajia, videoita ja jopa jonkin verran nettiin skannattuja vanhoja klassikkokirjoja.

Moni kuitenkin arvostaa käsin kosketeltavaa ja selattavaa kirjaa enemmän. Kirja tuntuu ja näyttää kirjalta omissa käsissä ja kirja on jollain tapaa sähkölaitetta helpompi käyttää, eikä sähkön tai akun loppuminen katkaise lukemista. Paitsi pimeässä.

Kotimaiset perhokalastuskirjat ja julkaisut ovat asia, joka on hyvin tärkeä oman maan perhokulttuurille ja kehittymiselle.  Suomessa perhokalastuksen osaaminen ja tietotaito ovat korkealla tasolla, mutta oman osaamisen arvostus ei ole välttämättä kehuttavaa. Perusluonteeseemme kuuluu vaatimattomuus ja osaamisen vähättely, vaikka maamme perhokalastajat, perhonheittäjät ja perhonsitojat ovat maailmalla näyttäneet, että olemme lajien kisoissa useimmiten kärkikahinoissa mukana.

Samaa voi sanoa maamme kalastuskirjallisuudesta. Suomessa on julkaistu erityisesti tällä vuosituhannella laajasti asiantuntevia jigi-, pilkki-, hauki-, vetouistelu, perho- jne. kalastus- ja opaskirjoja sekä laadukkaita lehtiä. Kyllä meidän kelpaa, varsinkin kun meillä on hiljattain valmistunut oma Kalakirjasto, joka sijaitsee Muoniossa, Pallas-Yllästunturin kansallispuiston ”kainalossa”.

Toki etelän asukkaan silmin kirjasto on kaukana, mutta se jolla on todellinen tarve ja halu tutustua sekä tutkia alan julkaisuja sekä kirjallisuutta, ei pidä matkaa ylivoimaisena.  Matkustaahan moni kalastaja vieläkin kauemmaksi Norjaan ja ympäri maapallon kalareissuilleen.

Kalakirjasto sijaitsee Tunturi-Lapin maisemissa, Kemiläisen metsätien varressa.

Kalakirjasto on alan tietopankki 

Suomen Kalakirjaston avajaiset olivat elokuussa 2018. Kalakirjasto ja sen idea perustuu Ari Savikon kalakirjaharrastukseen ja haluun saada maamme kalakirjallisuus säilymään tuleville sukupolville ja jakaa myös tietoa. Arin itse hankkima kokoelma on laaja, mutta myös mm. eri laitokset ovat lahjoittaneet muuten hävitettäväksi menevää kalastusaiheista aineistoa kalakirjastolle – kalakirjaston hyllyillä on kalakirja poikineen.

Vaikka kirjastoista yleensä lainataan kirjoja, niin Kalakirjaston kirjoja ei lainata. Kirjasto pyörii talkoovoimin ja on avoinna sopimuksen mukaan asiasta kiinnostuneille, keräilijöille ja tutkijoille. Kirjastorakennuksessa on työ- ja majoitustilat lyhytaikaista työskentelyä varten.

Kalakirjastossa on rauhallinen työtila, jossa voi keskittyä kalakirjaston julkaisuihin.

Isänpäivän ja Joulun lähestyessä on sopiva aika esitellä Kalakirjaston isän, Ari Savikon suosittelema suomalaisten perhokirjojen Top-10 lista ikäjärjestyksessä vinkkinä perheen ja suvun lukuhankinnoille. Listan vanhempia kirjoja löytynee kirjastoista lainalle ja tuurilla antikvariaateista sekä netin kauppasivustoilta omaan hyllyyn, uudempia kauppojen hyvän valikoiman kirjaosastoilta, kirjakaupoista sekä verkkokirjakaupoista.

Ari Savikon 10 suosikkikirjaa. 

Perhokalastajan opas, Juhani Rossi  (1975)

Wanhat suomalaiset lohiperhot, Lauri Syrjänen & Pertti Kanerva (1993)

Elämäni perhot, Erkki Norell (1995)

Oivalliset ottiperhot, Juha Pusa (1995)

Perhovaliot, Oliver Edwards (1996)

Taimenen perhokalastus, Janne Nyblom (1998)

Perhokalastajan harjus, Mikko Halonen & Stanislaw Cios(2008)

Tenon perhot, Tero Ronkainen (2013)

Suuri suomalainen perhokalastuskirja, Pertti Kanerva (2015)

Perhokalastuksen kiehtova maailma, Sulo Tiainen (2017)

Ari suosittaa perhokirjojen lisäksi lukemaan myös kotimaisen kaunokirjallisuushelmen, Juhani Ahon Lohilastuja ja kalakaskuja teoksen.