Sorsan siipipeilin sulista saa hyviä perhosiipiä.

Sorsastus alkoi 20. elokuuta ja jatkuu vuoden loppuun. Metsästäjiä on hurja määrä, mutta oivaltaako perhoväki käyttää hyväkseen sorsastuksen ja muun linnustuksen höyheniä. Sorsissa on rasvarauhasen CDC-höyheniä, siipisulkia, rintahöyheniä jne. runsaasti höyhen- ja sulkamateriaalia kuten muillakin metsästettävillä linnuilla.

Metsästyslintujen höyhenien kerääminen ei tarkoita, että kaikki höyhennetään ja höyhennyksiä kerättäisiin jätesäkkikaupalla – veriset höyhenet mukaan lukien.

Jos ajatellaan sorsalintuja, niin sieltä tulee ensimmäisenä mieleen sinisorsa, joka on sorsastajalle hyvänkokoinen saalis, mutta siinä on myös perhonsitojalle paljon hyvää materiaalia. Vuosittain olen katsellut omia höyhenvarastoja ja kysäissyt metsästäjiltä, nykyisin metsästävältä pojalta tai hänen metsästyskavereilta tarpeen mukaan höyheniä.

Siipipeilit talteen

Tällä kertaa toivelistalla oli heinäsorsanaaras, jonka sainkin.  Oli sitten naaras tai uros, niin siipipeilin mustansiniset valkolatvaiset sulat ovat itselle hyvin mieluisia. Niistä saa siipiä erilaisiin Butchereihin sekä Heckham Peckhameihin – oivallisiin ottiperhoihin Pohjolan vesille. Selkäpuolen rasvarauhanen (ja sen CDC-höyhenet) jäi tällä kertaa rauhaan, mutta siipipeilien sulat nypin irti ja teippasin pareittain paperille.

Näin sulista saa paremmin tolkun, että löytyykö kaikille sulille samansuuruiset, sävyiset laadulliset parit. Valitut parit voi sitten ajan kanssa pussittaa ja katsoa, ottaako kaikki sulkaparit käyttöön, vai mitä tekee.  Kun sulat ovat valittuna pareittain, niin niistä on helppo sitoa perhosiipiä.

Sinisorsan siipipeileissä on hyvää siipivärkkiä perinteisiin uppoperhoihin. Hieman sukimista ja käsittelyä, niin valtaosasta sa hyväkuntoista siipimateriaalia.

Europa 12 siipihöyhenet

Toinen hyvin käyttökelpoinen, mutta vähän huomioitu on naarassorsan rintahöyhenet. Pyysin poikaa ottamaan rintanahkan samalla talteen, kun otti lihat talteen. Nahka puhdistetaan niin hyvin kuin vain saa ja itse olen laittanut kuivalle laudalle sanomalehden päälle ja ampunut niittipyssyllä avoimena kiinni lautaan ja vienyt tosi lämpimään paikkaan kuivamaan.  Sanomalehtipaperi imee turhat rasvakosteudet ja jos pelkää ylimääräisiä öttiäisiä, niin lauta+nahka-komeuden voi laittaa tiiviisti isoon paperisäkkiin ja sinne kasa suopursuja eväiksi levittämään tuoksuaan. Suopursu on vanhan kansan konsti häätää ötököitä. Ja siinä sinulla on loistavaa sidontamateriaalia Europa 12 pintaperhon siipeen.

Naarassorsan rintanahka, siitä riittää siipiä isoon kasaan pintaperhoja.

Ja kun mainitsin alussa tuon Butcherin niin lopuksi perholle resepti. Taimenperhona Butcher kelpaa taimenille merestä puroille, kuin myös harrille, kirrelle ja raudulle – jopa lohelle. Punaisella häkilällä perho on myös hyvin suosittu, jolloin se on Bloody Butcher, muuten sidonta on sama.

Butcher

Pyrstö: Punainen, esim. hanhen kaistaleen tms.

Kierre: Soikeaa hopeaa

Runko: Litteää hopea

Häkilä: Musta kukko tai kana

Siipi: Heinäsorsan sininen siipipeili

Pää: Musta

Butcher, perinteinen uppoperho