Kumpi on parempi perhoväri – musta vai valkoinen?

Muinoin musta streamer oli isojen koskiperhojen värikunkku ainakin omassa rasiassa, mutta aikaa myöten värimuoti muuttui ja streamerrasian suosikkiväriksi vaihtui valkoinen. Molemmat ovat edelleen armottomia ottivärejä, mutta mieltä on askarruttanut, että kumpi on parempi?

Kisakoski

Mustan ja valkoisen perhovärien kisa on pyörinyt mielessä jo pitkään ja maanantai-iltana 26. kesäkuuta siihen tuli hyvä mahdollisuus Herraskoskella. Muita ei näkynyt kalassa, joten arvelin, että koski on saanut olla kenties rauhassa koko päivän. Oli lepoisan lämmin ilta, aurinko paisteli suurimman osan ajasta ennen laskeutumistaan.  Nyt olisi otollinen aika ottaa musta vastaan valkoinen kisa. Sopiva perhoparikin oli rasiassa.

Päätin kalastaa sillasta alas loppuliukuun mahdollisimman tarkasti molemmat uomat, se on tuttuakin tutumpi alue, jonka kalapiilot ovat hyvin tiedossa.

Mittasin veden lämmön, joka oli 18 astetta. Vesi on laskenut hurjaa vauhtia, kaukana ylempänä Ähtärinjärven säännöstely vaikuttaa myös Herraskoskeen. Yhtään enempää ei veden tarvitsisi laskea, nyt vedenkorkeus on vallankin pikkuperhoilla kalastukseen sopiva. Hyönteisiä näkyikin lentelevän mukavasti kosken päällä.

Hyönteisiä näkyi mukavasti Herraskosken illassa.

Hyvä pupahätsi olisi suurella todennäköisyydellä ollut tiedossa myöhemmin illasta, mutta päätin lähteä katsomaan illan jalkapallon loppuhetkiä kisalaskun suoritettuani – kun mustavalkoisen kisa oli valmis.

5 taimenta

Rasiassa oli sidottuna kaksi samanlaista perhoa, väreinä musta ja valkoinen. Hahmoltaan kalanomaiset perhot olivat n. 7 cm pitkiä ja niissä oli hieman kimalletta, mutta muuten silmälliset perhot olivat pelkkää mustaa ja valkoista.

Eihän se kisa tietenkään voi täysin tasapuolinen olla, mutta yritin vaihdella ja vuorotella perhoja tilanteen mukaan. Eikä yhdestä kalastuskerrasta voi tehdä vakavasti otettavia johtopäätöksiä, mutta mustavalkoinen kisa on häilynyt niin pitkään mielessä, että hauskahan se oli kokeilla.

Ennakolta oma suosikki oli valkoinen, jonka uskoin kepittävän mustan, mutta kuinkas kävikään?

Alkuun sai kammata kummallakin värillä pitkän tovin, kunnes päävirran puolelta iski ensimmäinen pullea vajaa puolimetrinen valkoiseen. 1-0 valkoiselle.

Valkoiseen karahtanut taimen sylkäisi väkäsettömän perhon itse suustaan ja antoi ottaa kuvan ennen kuin pakeni.

Heitin vielä valkoisella kapean uoman puolta, mutta ei mitään. Vaihdoin mustan ja juuri kalastetusta paikasta mustaan iski edellistä pienempi, tasapeli 1-1.

Alaspäin mennessä sitten valkoinen ei enää antanutkaan edes säynävää kovasta yrityksestä huolimatta, mutta musta noukki kalan sieltä ja toisen täältä. Toinenkin taimen nappasi mustaan paikasta, joka oli jo valkoisella heitetty. Peli oli selvä, kun kruununa mustaan iski vielä +50 taimen.  Musta voitti valkoisen selvästi 4-1. Kaikki taimenet olivat +40 cm ja yksi +50 cm. Bonuksena mustalle alhaalta tuli vielä yksi säynävä.

Mustan höynäyttämä säynävä kävi katsomassa kahluukengän kokoa.

Herrasella on kaloja, mutta isommista +60 siimankiristäjistä en saanut merkkejä.

Leikkimielisen värikisan perusteella musta oli valkoista parempi perhovalinta ainakin tuona iltana.

Musta voitti, mutta ei tämän kisan perusteella kannata täyttää rasiaa pelkillä mustilla streamereilla. Kenties tilanne olisi kääntynyt päinvastaiseksi jo aamulla ja valkoinen olisi kepittänyt auringon noustessa illan kuninkaan mennen tullen.