Muovipakkauksille on monta käyttöä perhonsitojan pöydällä, lakkausteline, ”valoteltan” korvike, materiaalilaatikko, roskis…

Muovin ajattelematon haaskauskäyttö on maailmanlaajuisesti iso ongelma. Viime aikojen uutisointi merien mikromuoveista on selvä merkki ihmiskunnan tyhmyydestä.  Tässä on saanut katsoa ja ihmetellä, kuinka ruokakauppojen palvelevat lihatiskit ovat vaihtuneet muutamassa vuosikymmenessä muovipakkauksia pursuaviin kylmäaltaisiin. Muovia pursuaa joka tuutista, jota tungetaan surutta roskiin.

Maalaisjärjellä ajateltuna on haaskausta heittää muovia ja ruokakauppojen pakkausrasioita suoraan roskiin, mutta talouksissa muovia ja muovipakkauksia tulee niin paljon, että eihän niitä juuri kukaan huomaa kaikkia talteen kerätä. Suuri osa kansasta heittää muovit suoraan sekajätteisiin – kaatopaikkakuormaan, ei edes ajattele lajittelua muovinkeräykseen.  Ylenpalttinen elintarvikepakkaaminen sekä suoraan roskiin heitto on kestämätöntä luonnonvarojen haaskaamista, joka pitäisi lailla kieltää.

Esimerkiksi liha- ja kanaruokien yms. einesten muoviset pakkausrasiat ovat monikäyttöisiä ja ne voi ottaa uusiokäyttöön. Pieninä purnukoina ne sopivat hyvin mm. perhonsitojan tarpeisiin ja moneen muuhunkin.

Vinkkeinä seuraavassa on muutama oma käyttökohde näille muovisille eineslaatikoille. Niillä ei maailmaa pelasta, mutta pienistä puroista kertyy iso virta ja ehkä esimerkillä ja vinkeillä voi vaikuttaa asenteisiin. Vanhat jäärät eivät helpolla tapojaan muuta, mutta meillä on hieno ja ajatteleva nuoriso kasvamassa, joka toivottavasti on aiempaa viisaampi sukupolvi.

Esimerkkinä seuraavassa hyvin käyttökelpoiset n. 7 cm korkeat eli vajaan kilon liha/kana muovirasiat, joille perhonsitojalla löytyy monen monta käyttöä. Ja varmasti kaikilla muillakin olisi monen monta käyttötarkoitusta – se on asenteista ja halusta kiinni mitä muovipakkauksille tekee.

Muovirasiaan voi kerätä erilaisia sidontamateriaaleja. Pieni materiaalilaatikko on helppo napata hyllystä tai kaapista pöydälle ja laittaa sidonnan jälkeen takaisin.

Laatikosta voi leikata pohjan pois, jolloin sen sisäreunaan on helppo laittaa lakattuja perhoja kuivamaan. Viisto laita pitää lakatun pään irti laidasta. Kierrokseen sopii melkoinen määrä perhoja.

Myös muita muovipurnukoita voi käyttää. Viilipurkki ei leveäpohjaisena kaadu helposti ja se on sidontapöydälle näppärän pieni – sopii hyvin perhonsitojan roskikseksi.