Erilaiset kimalteet ovat vallanneet perhotarvikkeita myyvien liikkeiden hyllyt ja perhonsitojien työpöydät.

Erilaiset kimalle- ja tinseliperhot kuuluvat olennaisena osana vuosituhannen vaihteen perhojen vallankumoussarjaan. Muistan hyvin, kun Veli Autti työskenteli 1980-luvulla Tampereen Sokoksen urheiluosastolla ja kävi Virroilla kotikylän paikallisessa Sokoksen baarissa vetämässä muutamia sidontakursseja.

Yhdellä kerralla Velillä oli mukana uutta kimaltelevaa suikalemateriaalia, Flashabouta. Veli kehui materiaalin ominaisuuksia ja sitä siinä sitten ihmeteltiin ja ihasteltiin salakkajäljitelmää sidottaessa.

Muistan, kun ensimmäisen kerran laskin tuon kimalleperhon virtaan Reinikankosken sillalta ja vakuutuin näkemästäni välittömästi. Aurinko sattui paistamaan sopivassa kulmassa virtaan, jolloin perho kimalteli ja välkkyi kaukana virrassa, mistä mitään muuta perhoa ei olisi voinut nähdä. Ihmeellistä flashabouta piti saada ja pian erilaisia kimalleperhoja pöllähti maailmaan niin omasta kuin kavereiden penkeistä.

Erilasista kimalleperhoista puhuttiin leirinuotioilla ja huhut kertoivat hurjia tarinoita ihmeperhosta nimeltä Supertinseli. Puskaradion reseptiä ja kimalteisen meriperhon poikkihäntäistä mallia mukaillen sidoin ensimmäisen oman Supertinselin, joka tosin myöhemmin osoittautui väärin sidotuksi ”töpöhännäksi”. Ehdin kirjoittaa Supertinselistä tarinankin kunnes vuotta myöhemmin Juha Pusan Oivalliset ottiperhot kirja esitteli alkuperäisen Hannu Pakarisen sukkulamaisen Supertinselin kuvan reseptin kera.

ERÄssä 11/1994 oli kuukauden perho palstalla ”Kimallusta pimeyteen” otsikon alla kolme kimalleperhoa. Siinä esittelin kolme kimalleperhoa ja väitin, että kimalteita tulee syntymään monta Super-etuliitteen ansaitsevaa tappoperhoa. Näin on varmasti käynytkin.

Esitellyistä perhoista Krystal Flash oli vetopellin takana tapsissa toimiva vetoperho. Julträdet puolestaan kelpo meritaimenperho (jopa järviperho) ja Supertinseli oli tarkoitettu koskitaimenille. ERÄ -lehden kuvassa oli tuo väärin sidottu töpöhäntä Supertinseli, kun Pakarisen alkuperäisen Supertinselin silhuetti on pisaramainen ja pyrstö taakse oheneva. Toki katkopyrstökin kiinnosti hyvin kaloja, mutta Pakarisen malli paremmin.

Perhomaailma kehittyy ja kimalteet ovat nykypäivän perusmateriaaleja. Toki ilmankin tulee toimeen, mutta kimalteilla saa aikaan niin kalastajan kuin kalan mielenkiintoa lisääviä perhosidoksia.

Ohessa tuo ERÄn vuoden 1994 juttu, jossa esiteltiin kolme kimalleperhoa – meritaimenperho Julträdet sidontaohjeen kera.

Lisää aiheesta

Perhojen vallankumous 1

Perhojen vallankumous 2

Perhojen vallankumous 3

Perhojen vallankumous 4