Lohen pintaperhot ovat mullistaneet monen perhorasian sisältöä.

Lohen pintaperhokalastus ei ole uusi keksintö vaan ulkomaisessa kirjallisuudessa ja katalogeissa on ollut lohen pintaperhoista mainintoja sekä lohenkalastukseen tarkoitettujen perhojen kuvia jo ennen sotia.

Meillä tosin on oikeasti herätty laajemmin käyttämään lohen pintaperhoja vasta lähempänä vuosituhannen vaihdetta. Lohen pintaperhon voi ottaa myös mukaan vanhan liiton höyhenperhojen ylivallan murentaneeseen ”vallankumousrintamaan”.

Suomessa perhokalastuksen nopeaan murrokseen ja kehittymiseen ovat erityisesti vaikuttaneet monet uudet perhotyypit, kuten nyt esiteltävä lohen pintaperho, jonka härmäläisenä keulakuvana voi hyvällä syyllä pitää Pinta-Bomberia.

Erityisesti Mikkelin suunnalla ja siellä Puuskankoskella vaikuttaneet perhokalastajat ovat olleet 1980-luvulla hyvin edistyksellisiä ja ovat näyttäneet perhokalastuskulttuurillemme monella osa-alueella uuden suunnan niin kalapaikkojen kuin kalastuksenkin suhteen. Olihan myös näiden rämemajavaperhojen esikuva Uppo-Bomber juuri heidän julkisuuteen tuoma perho, josta sitten jalostui Uppo-Bomberiakin suositumpi  Sarvijaakko.

K. Pylvänäisen 1984 artikkeli

Urheilukalastus 4/1984 lehdessä oli K. Pylvänäisen Lohiniksejä juttu, jossa esiteltiin hyvien saaliiden Uppo-Bomber. Mukana oli myös lyhyesti kerrottu lohen pintaperhokalastuksesta sekä Pinta-Bomber reseptin ja kuvan kera.

Puskaradio kertoi noihin aikoihin kuumottavia tarinoita lohen pintaperhostelusta ja Juha Pusan artikkeli ”Lohenkalastus kelluvalla siimalla ja perholla” Perhokalastus 4/1986 lehdessä avasi laajemmin aihetta – pitihän se kelluva lohiperho pikapikaa itsekin kokeilla.

Juha Pusan 1986 artikkelin aloitusaukema.

Ensimmäiset omat kokemukset lohipintaperhoista eivät olleet kehuttavia, mutta kun muut olivat onnistuneet, niin pakkohan se oli itsekin pintaperholohi saada. Kun viimein onnistuin, olin myyty. Hieno ja jännittävä tapa kalastaa lohta.

Myöhemmin lehdissä ja kirjallisuudessakin on ollut useampia ja laajempia juttuja lohen pintaperhokalastuksesta sekä syntynyt uusia kelluvia lohiperhoja Pomperoista ja Topseista Pupu Tupunaan.

Perhomaailma elää ja kehittyy ajan mukaan, kuten vaatemuoti ja niin pitääkin. Nykyajan lohenkalastajalla on varaa valita, mutta aiempaa parempaa saalista ne eivät silti takaa. Useimpien nykykalastajan  lohirasioista löytyy niin klassisia levysiipiä kuin monen tyylin karvasiipiperhoja sekä pintaperhoja. Vaikka muoti vetää karva- ja putkiperhojen suuntaan, perinteisillä levysiipisillä lohiperhoilla saa edelleen hyvin kaloja – sillä saa millä kalastaa.

Oman rasia Pinta-Bomber. Näitä kannattaa sitoa kaiken kokoisia – hoikat ovat toimineet ainakin omassa siimassa pulleita paremmin.Pinta-Bomber  (K. Pylvänäisen 1984 resepti)

Koukku: 10-4 lw

Pyrstö: vasikan häntää tai jääkarhun karvaa

Sarvi: vasikan häntää tai jääkarhun karvaa

Runko: poro-hirvi-antilooppikarvaa joka sidotaan muddler-menetelmällä ja muotoillaan sikarinmuotoiseksi saksilla

Runkohäkilä: kukon häkilä

 

Lisää aiheesta:

Perhojen vallankumous 1 

Perhojen vallankumous 2

Perhojen vallankumous 3