Vuohisiipinen Santikka

Kukapa nykyajan lohenkalastaja ei olisi kuullut Sunray Shadow nimisestä lohiperhosta? Se on uuden ajan perhoklassikko, joka sanan mukaisesti on iso osa lohiperhojen ”karvavallankumousta”, ei vaan Pohjolassa vaan koko maailmassa.

Sunray Shadow on englantilaisen Ray (Raymond) Brooksin kehittelemä putkiperho, joka syntyi jo 1960-luvulla Norjan legendaarisilla Laerdal- ja Årøyjoilla.

Perhossa on oikeastaan vain läpinäkyvä muoviputki runkona ja päässä pari pitkää karvakimppua siipenä. Perho osoittautui niin kovaksi ottipeliksi, että Brooks aloitti sen valmistamisen myyntiin ja perho jopa rekisteröitiin virallisesti The Sunray Shadow nimellä.

Alkuperäisen perhon siivessä oli mustaa apinan karvaa, mutta nykyisin sen kauppa on CITES-sopimuksessa kielletty ja korvikkeena käytetään muita pitkiä karvoja, joita saa esimerkiksi vuohesta.

Mutta palataanpa kolme vuosikymmentä taaksepäin ja edellisen blogin samaiseen Perhokalastus lehden numeroon 4/1987, jossa puolestaan Veli Autti esitteli – ”Sunray Shadow uusi ilmestys lohelle”. Velin kirjoituksia seurattiin hyvin tarkasti ja niinpä omastakin rasiasta löytyi seuraavalle kesälle silloiseen tyyliin kirkkaaseen kutistesukkaputkeen vuohenkarvasta sidottuja pitkäsiipisiä luiruja.

Veli Auttin Sunray Shadow artikkeli aurasi tietä nykyaikaisille putkiperhoille.

Perho oli todella vallankumouksellinen luomus verrattuna vanhempiin korunkauniisiin höyhensiipisiin lohiperhoklassikoihin. Rungoton putki ja siipenä vain pitkä karvatollo – ja sekin apinaa, onko se enää mikään perho?

Velin jutussa esittelemä kutistesukka oli tuon ajan hittimateriaali, putkiperhot tekivät vahvasti tuloaan.

Sunray Shadow sai heti alkuun hyvän suosion. Itse en Sunray Shadowilla tosin onnistunut alkuun lainkaan ja kyseenalaistin perhon tehokkuuden, vaikka moni sitä kehui ja kaveritkin saivat sillä kaloja. Epäilin jo omia materiaalejakin, mutta vuosien saatossa olen oppinut kalastamaan ja käyttämään Sunray Shadowia tuoreen nousulohen perhona ja poikkivirtaan vedeltävänä ärsytysperhona.

Sunray Shadow ja sen erilaiset värimuunnokset ovat parkkeeranneet myös omaan rasiaani monien muiden ottiperhojen rinnalle.

Kimppu värikarvaa alle ja mustaa pitkää päälle – helppoja Santikoita vaikka korvapuikkoon sitoen.

Sunray Shadow eli nykyään koskislangina lyhyesti Santikka löytynee lähes jokaisen heittävän lohenkalastajan rasiasta – muutama ei juuri muulla kuin Santikoilla lohta kalastakaan. Kyseisestä perhomallista on tullut käsite ja Santikasta puhuttaessa tarkoitetaan siipirakenteeltaan yksinkertaista usein rungotonta putkiperhoa.

Nykyään Sunray Shadow siipeen on tarjolla runsaasti erilaisia mustia karvoja ja kuituja, joilla saa sidottua vaikka minkä kokoisia Santikoita.

Santikka – vallankumouksellinen karvaperho.

”Santikka”

Putki: Noin 4 cm kirkas muoviputki

Koukku: Nro 10−6 putken pituudesta riippuen, yksi-, kaksi- tai kolmihaarainen

Runko: Ei tarvita, mutta halutessaan voi sitoa rungon esim. helmiäissävyisestä runkonauhasta

Siipi: Alla oravan tai peuran häntäkarvaa, väri vapaa, väliin muutamia riikinkukon silmän siikanen ja päälle pitkää, mustaa vuohenkarvaa tms., sopiva pituus 7−15 cm

Pää: Musta sidontalanka