Lehty’S Deceiveriin hairahtunut taimen.

Kolme vuotta sitten vuoden 2014 viimeisessä blogissa ehdotin vuoden 2015 harrastukseksi fongausta eli eri kalalajien pyydystämistä. Vuosittain mediassa ja uutisissakin on ollut näkyvillä Helsingissä käytävä Kalamaraton, vapavälinein käytävä lajikalastuskilpailu. Medianäkyvyys lienee puhaltanut tuulta purjeisiin, sillä fongaus ymmärretään ja tunnetaan nykyään paremmin kuin 5 vuotta takaperin.

Itse olen seurannut omia perhosaaliita ja ne ovat olleet jo useamman vuoden 10–12 lajin haarukassa. Käytännössä tämä on tarkoittanut, että vieheenä on ollut vapakalustolla tarjottu perho eli perhovavan lisäksi perho on saattanut heilua myös pilkin nokassa. Toki joskus olen heitellyt perhoa myös virvelillä tai ”vetänyt uistellen” veneen perässä.  Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta lajikalat on vuosittain saatu kuitenkin perhovavalla tarjoten. Omaan normilistaan tarvittaisiin pari kolme oudompaa perholajia, jotta tuosta 12 lajista pääsisi yli.  Lopussa näkyvässä 2017 ”normilistassa” on ollut tusinassa lajissa pilkkiperholla saatu kiiski ja perholahna. Viime kesänä nuo lajit jäivät saamatta.

Foamipupaan napannut särki. Tämä laji on helppo tunnistaa punaisesta silmästä, mutta monen muun särkilajin määritys ei olekaan niin helppoa – sorva, turpa, seipi, säynävä, sulkava jne…

Muutaman vuoden kokemuksien perusteella laadin suuntaa antavan listan perholajimäärien vaikeustasosta. Kukin voi laskea omat kalalajinsa ja pyrkiä vuosittain parantamaan omia lajimääriä. Toki kavereidenkin lajimääriin voi verrata – pääseekö rökittämään kavereita tai kenties jopa tunnettuja kalastajia. Meikäläisen pöllyytykseen ei suuria lajimääriä tarvita, joten Pertsan lajimäärä on hyvä alkuvertailu rökiteltäväksi.

Oma käsitys viiden fongauskauden perusteella lajilistan vaikeustasosta:
– 5–10 lajia on helppo,
– 10–15 lajia on kohtuullisesti tavoitettavissa
– 15–20 lajia on jo hankalahko
– yli 20 lajia niin melkein pitää käydä ulkomailla tai perehtyä tosissaan perholla suoritettuun lajibongaukseen.

Ohessa alla oma listaus kauden 2017 kalalajeista ja millä perhoilla kalalajit ovat tulleet. Kalan koollahan fongauksessa ei ole merkitystä, pieni sintti on antaa yhden lajipisteen siinä kuin ennätyskokoinen yksilö.

Titti on samanarvoinen lajipiste kuin yli 20 kg suurlohi. Kuva Tapani Salmi

Vuosittain oma saalismäärä perholla on jämähtänyt  sitkeästi  11-12 lajiin. Viime kausi oli laihempi sillä perholajeja nousi vain 10. Nyt tulevana vuonna ajatus on palauttaa lajimäärä takaisin tusinaan, mutta tavoiteena ja haasteena on 13 eri kalalajia perholla vuonna 2018.

Seuraavassa menneen kauden 2017 oma lajilista perholla saaduista kalalajeista. Malliksi perhon koko ja nimi, jolla on ainakin yksi lajipiste saatuna.

  1. Ahven (nro 12 kuulapäinen jiginymfi)
  2. Kirjolohi (nro 8 Squirmy)
  3. Taimen (nro 4 Lefty’s Deceiver)
  4. Hauki (nro 1/0 Lefty’s Deceiver)
  5. Säynävä (nro 10 Salmiakki)
  6. Harjus (nro 12 Foamipupa)
  7. Siika (nro 14 Viiksibuzzer)
  8. Lohi (nro 4 Hitsisurffi)
  9. Särki (nro 12 Foamipupa)
  10. Salakka (nro 12 Foamimurkku)

Kireitä fongaussiimoja 2018!