Jouluna on rauhoittumisen ja lukemisen aikaa

Jouluna on mukava istahtaa leppoisan takkatulen ääreen ja avata oikea kirja, jouluna on myös lukurauha.

Syksy on kustantajien kulta-aikaa. Koko kirjavuoden hulabaloo alkaa jo syksyllä, kiihtyen isänpäivän aikoihin ja kirjavuoden kliimaksi on tietenkin Joulu. Kirja on hyvä joululahja, ei mikään turhake, vaan kirjat ovat viihdyttäviä, hyödyllisiä, opettavaisia ja kirjan kanssa voi elää ja kasvaa ihmisenä.

Kirjoja on joka lähtöön, hyviä ja huonoja, mutta jos osaa valita lukijan makuun hyvän kirjan, siitä on iloa pitkään. Erityisesti intohimoiseen harrastukseen osuvat kirjat ovat aina helposti maaliinsa osuvia.

Jo vuosia on puhuttu, että kirjojen painaminen tulee loppumaan, digitalisaatio syö painetulta kirjalta elämän edellytykset, mutta näin ei ole käynyt. Hiljattain kuulin, että Amerikassa kirjamyynnin alamäki olisi pysähtynyt ja kääntynyt nousuun. Digikirjat eivät olisikaan niin haluttuja kuin on oletettu.

Eurooppa ja Suomi ovat kuitenkin eri markkinoita, mutta länsimaina varsin usein seuraavat rapakon takaisia markkinoita vuoden parin viiveellä. Toivottavasti. Erilaiset luontoon ja erityisesti kalastukseen liittyvä kirjallisuus on lähellä sydäntä, uusi ja vanhempi kirjallisuus.

Viime vuosien ahkerin kalakirjojen kustantaja on ollut readme.fi, joten tämän suosituslistan lähes kaikki kirjat ovat mainitun kustantajan julkaisemia, mielestäni hyviä kirjoja. Toki muidenkin kustantamia kirjoja on ilmestynyt markkinoille, mutta niihin en ole toistaiseksi ehtinyt tutustumaan.

Kaivan esille puolenkymmentä vuoden 2017 kirjaa sekä yhden vanhemman kirjan vinkiksi ”pukin pussiin”,  joululukemiseksi ja innokkaille kalastajille tietokirjoiksi.

1. Jigikalastus– Ahvenen, kuhan ja hauen jigikalastajan opas, laajennettu painos. Jari Rannisto

Rannisto vie tällä kirjalla kalastajan jigien juurille – jos jigikalastuksessa on ollut jotakin vierasta tai haluat oppia vieläkin tehokkaampia jigikalastuksen muotoja, niin Jigikirja antaa siihen hyvät eväät.  Oma erityisalani on perhokalastus, mutta kalastan monipuolisesti myös muilla tavoin – myös jigaamalla. Ranniston kirjasta olen oppinut paljon uusia asioita jigikalastuksesta, joista osaa voi hyödyntää jopa perhostelussa. Suosittelen jigikalastuksesta kiinnostuneille.

2. Kalastus – Ammattilaisten salaisuudet helppoina vinkkeinä. Ari Manninen

Manninen on tunnettu Erä-lehden pitkäaikainen avustaja, monipuolinen kalastaja. Arin takataskuun ja muistiin on jäänyt vuosikymmenten saatossa monenlaisia niksejä ja saloja, joita löytyy kirjan sivuilta erilaisista kalastusmenetelmistä kerrottaessa.  Mannisen tekstiä on helppo lukea ja Arilla on teräviä huomioita vapaa-ajan kalastukseen liittyen.  Kirja on yleisteos, mutta siellä on kuitenkin runsaasti erilaisia vinkkejä ja käytännön niksejä paremmaksi kalastajaksi. Osa on uusia ja osa vanhoja vinkkejä, kenties jo unohtuneita 2000-luvulle päivitettynä.

Kalastus-kirjassa on kuvattu hyvin kalastuksen ja kalastajan kehityskaari unohtamatta nuorten ja lasten kalastuskipinän sytyttämistä. Kirja on ajaton luku- ja katseluteos vapaa-ajan kalastuksesta – suosittelen.

3. Huippuperhot – Perhomestarin salaiset aseet. Pertti Kanerva

Oma 7. perhokalastusta käsittelevä teos, jossa pääosaan pääsevät erilaiset suosikkiperhot, joilla olen onnistunut normaalia paremmin. Perhoja ei ole esitelty aiemmissa teoksissa, joten päällekkäisyyttä aiempien kirjojen kanssa ei ole. Luottoperhoina nämä huippuperhot ovat toki usein saaneet muita enemmän peliaikaa, mutta myös usein toimineet ottiperhona, kun mikään muu perho ei ole antanut tapahtumia. Kirjassa on 224 sivua ja ottiperhoja on taimenkoskilta ja istutusjärviltä lohijoille siikavesiä unohtamatta.

4. Suuri savustuskirja 2. painos, Ari Manninen

Ari Mannisen savustuskirjan ensimmäinen painos myytiin loppuun nopeasti ja meni jonkin aikaa, kunnes Manninen latasi savustuskirjansa uusittuna ja laajennettuna painoksena. Savustus on tapa kypsentää ruokaa parantaen makua ja säilyvyyttä, parhaimmillaan savustus on taidetta. Mannisen kirjassa on savustuksesta kaikki olennainen, välineet, savuainekset, maustamiset, lihat/kalat, kylmä- ja lämminsavustus, erilaiset savustimet jne. – siis kattava kokonaisuus niin alkajalle kuin kokeneelle konkarille. Kirjassa on Mannisen omia vinkkejä kuin myös muiden savustusharrastajien sekä ammattilaisten ohjeita ja neuvoja. Savustajille ja savustuksesta kiinnostuneille kirja on lähes pakollinen – suosittelen.

5. Sata merkittävää kalakirjaa – Ari Savikko, Sulo Tiainen

Suomen Kalakirjasto on Muonioon rakenteilla oleva kalastuskirjallisuuden erikoiskirjasto, jonka ensimmäinen kustannustyö julkaistiin marraskuussa Suomi 100 ohjelmaan kuuluneessa Kalakirjaston juhlaseminaarissa Muonion Oloksella.

Sata merkittävää kalakirjaa on syväluotaus maamme kalastuskirjallisuuteen aina 1700-luvun ruotsinkielisistä väitöskirjoista ja kalantutkimuksesta nykypäivän kalastuskertomuksiin ja tietokirjoihin. Kirjan alkuosa keskittyy enemmän kalantutkimuksen kirjallisuuteen ja loppuosa monipuolisesti tekijöiden arvioimiin maamme merkittäviin kalakirjoihin, joskin muutama ulkomainenkin kirja on mukana. Itse Kalakirjasto on todella suuren luokan kulttuuriteko ja Sata merkittävää kalakirjaa on mitä osuvin Suomi 100 kulttuuriteko itsenäisyyttä juhlivalle suomalaiselle kalastuskirjallisuudelle. Kirjan painos on pieni, joten se loppunee nopeasti – suosittelen.

6. Suuri suomalainen perhokalastuskirja– Pertti Kanerva

Nostan esille vielä toisen oman teoksen, jossa on oikeastaan kaikki mitä nykyaikaisesta perhokalastuksesta alkuun pääsemiksi tarvitsee tietää. Kirja tuo perhokalastuksen 2000-luvulle. Kirja poikkeaa Huippuperhoista sikäli, että tämä kirja käsittelee perhokalastuksen kaikki osa-alueet välineistä, kalapaikoista, olosuhteista ja kalastustekniikoista aina eri kalalajien kalastukseen sekä niissä käytettäviin perhoihin jne. Asiaa on todella kattavasti ja paljon. Olen tyytyväinen kokonaisuuteen ja kirja onkin saanut runsaasti kehuja ja sen hinta/laatusuhdetta on pidetty erinomaisena. Kirjan on järkälemäinen 880 sivua ja se on myös oiva katseluteos – mielenkiintoisia kuvia on todella runsaasti. Tutustukaa ja selatkaa kirjaa kaupoissa, kirjastossa tai vaikka kavereilla, niin kirjan koosta ja annista saa parhaan käsityksen.

<><>

Lisäksi kirjakaupoissa, marketeissa, divareissa jne. on varmasti runsaasti erilaisia hyviä uusia sekä vanhoja kalakirjoja monipuolisesti joululahjoiksi. Kaikki eivät tosin kiinnostu suosituksista huolimatta painetuista kalakirjoista ja kirjallisuudesta – tieto ja lukeminen haetaan mieluummin netistä. Vaikka suosittelenkin kirjalahjoja, niin pääasia lienee, että lukija saisi kalastusaiheista luettavaa. Bonuksena kaivan esille linkin, jonka kautta pääsee lukemaan liikkeissä ilmaiseksi jaettavaa 3 kertaa vuodessa ilmestyvää Kalastus-lehteä vuosien varrelta aivan tuoreimpiin saakka.

Ehkä joku päivä se kirjankin luku maittaa, viimeistään silloin kun muista lukulaitteista on sähköt ja akut loppu.