Hopealankaa perhoihin

Perhositoja katselee jatkuvasti ympärilleen etsien erilaisia sidontaan kelpaavia materiaaleja. Yksi oiva sidontamateriaali on helmikoruntekijöiden ohut 0,20 – 0,25 mm hopeankirkas metallilanka, myyntimainoksen mukainen väri: hopeoitu.  Kyseinen metallilanka on toimivaa lohiperhojen heloissa ja ristikierteissä sekä streamereiden matukasiipien kiinnittämisessä.  Vanhat sitojamestarit käyttivät lohiperhojen vahvistamiseen monia niksejä, yksi niistä oli ohuen metallilangan käyttö vahvistamaan sidosta. Esimerkiksi Erkki Vaalama sitoi usein perhon helan pyöreästä metallilangasta, se kesti lohen purentaa paremmin kuin silkkilangan kera punotut ohuet tinselinyörit.  Perhosta tuli pitkäikäisempi ja monta kalaa antaneen perhon maine vain kasvoi.

Metallilangasta kierretty hela kestää hyvin kalan hampaita ja pitää perhon ehjänä sekä kalastavana pidempään.

Samoin lohiperhon kierteen ja runkohäkilän voi vahvistaa kiertämällä ohuella metallilangalla vastapäivään varsinaisen kierteen ja runkohäkilän yli. Aikaisemmin yleisesti tarjolla oli turhan paksuja metallilankoja, ohuemmat metallilangat olivat ”kiven alla”. Yleiset askarteluliikkeiden 0,30 millin metallilangat olivat meikäläisen makuun liian paksuja, eikä perhosta tullut nättiä, joten käytin runkomateriaalien varmistamiseen ohuempia kirkkaita siimoja. Ohut siima on edelleen erittäin käyttökelpoinen perhorungon vahvistaja, mutta viime vuosina on tullut perhonsidontamarkkinoille monen värisiä ja paksuisia metallilankoja. Myös helmikorujen tekijöille on ilmestynyt entistä ohuempia metallilankoja, jotka kelpaavat aiempaa paremmin myös perhonsidontaan.

Helan lisäksi runkokierteen ja runkohäkilän voi kiinnittää ja vahvistaa edellisten päälle ristiin kierretyllä metalilangalla. Kuvan 0,25 mm ”hopealanka” on kokoluokan 1/0 ja isompiin koukkuihin passelia, pienempiin perhoihin suosittelen ohuempaa metallilankaa.

Eikä vain lohiperhoissa, vaan myös streamereissä. Aikoinaan tuli purettua erilaisia sähkökaapeleita, joiden sisältä saattoi tehdä löytöjä.  Ohuet noin 0,20 mm tinatut kuparilangat olivat ”helmiä”. Tinatut matellilangat jäivät irti päästettäessä asentoonsa, jolloin esimerkiksi matukasiipien sidonta oli yhtä juhlaa. Kierrelangasta saattoi päästää irti ja se odotti kiltisti paikoillaan, kunnes siipeen oli kammattu jakaus lankakierteen kiinnittämistä varten.

Nyt nämä modernit helmikoruntekijöiden ohuet metallilangat lienevät kuparilankaa hopeanvärisellä pinnoitteella ja toimivat tinattujen lankojen tapaan eli jäävät irti päästettäessä kiltisti odottamaan seuraavaa työvaihetta. Ainakin minä tykkään. Uudet langat ovat tinalankoja kirkkaampia, ohuita ja suhteelliselta hinnaltaan huokeita verrattuna perholiikkeiden ”pikkurulliin”. Toki vähän sitova pärjää hyvin niilläkin, mutta omassa käytössä ja opistopiireissä lankaa kuluu huomattavasti reippaammin.

Olen hankkinut näitä 0,25 mm ja 0,20 millin ohuita ”helmilankoja”, jotka ovat karkeasti 5-6 euroa per rulla ja rullassa on 50 grammaa (110m). Kyllä siitä riittää hetkeksi aikaa ahkerallekin perhonsitojalle. 0,25 millin langan löysin Tampereen Harrasteliikkeestä ja 0,20 mm Adlibriksen verkkokaupasta.