Kalalaudan tulisi olla riittävän iso käsiteltäville kaloille.

Kalastaja tarvitsee hyvän ja kunnollisen perkauslaudan, jonka päällä kalan käsittely ravinnoksi on helppoa, siistiä ja hygieenistä. Aikaisemmin omat leikkuulaudat ovat olleet pääasiassa puuta. Useimmiten lauta on ollut sopivan leveästä laudasta tai puulevystä sahattu pala tai liukaspintaista ikilevyä, mutta olenpa tehnyt itse liimaamalla kouvusäleistä yhden metrisen haukilaudankin. Se on suoraan sanoen painava ja epäkäytännöllinen.

Aikaa myöten vallankin ulkokäytössä olleet laudat ovat menneet huonoon kuntoon pesuista ja hoidosta huolimatta. Erään kerran vaimo manasi katsoessaan kalaperkauspaikan kupeella yhtä vanhaa osin käytöstä poistunutta kalalautaa – jumalauta mikä kalalauta! Törkeän epäsiisti.

Kieltämättä toteamus osui nappiin, törkeän likainenhan se lauta oli ja hävitin sen saman tien. Lauta oli reilun puolen metrin pätkä reilun vaaksan levyistä liimalautalevyä, joka oli perkuupaikalla isomman saaliin varalta ”hätävaralautana”. Satunnaisia kaloja siinä saatoin puukottaa, mutta laudan päällä käytin kuitenkin aina sanomalehteä suojana. Lehtipeitteestä huolimatta laudan törkeyttä oli turha kiistää, uusi siistimpi varalauta löytyi pikapikaa tilalle.

Muovilauta

Vuosia takaperin yhdessä Erä-lehden kirjoittajatapaamisessa tuli Jussilan Riston kanssa puhe kalankäsittelystä ja kauppojen kalalaudoista. Ainakin omasta mielestä kauppojen kalalautatarjonta on kehno ja laudat ovat valtaosin liian pieniä. Jo tavallinen peruskokoinen kilon hauki, kuha tai kirre ovat yleensä kauppalaudalle liian isoja. Kalan työstäminen ei ole vaivatonta.

Risto kehui omaa Etolan liikkeestä hankkimaansa isoa muovilautaa hyväksi.  Oli kuulemma sellainen sormenpaksuisen isomman muovilevyn hukkapala, eikä maksanut kohtuuttomasti.

Omassa käytössä kalalautoja on vuosien saatossa mennyt ja tullut, mutta Jussilan kehuma iso muovilauta oli vielä kokematta. Asia oli muhinut jo pitkään ja nyt syksyllä Tampereen Kaukajärven kohdalla viimein piipahdin Etola yhtiöiden ETRA-myymälään ja päätin kysäistä, josko heiltä löytyisi tällaisia muovilevyjen hukkapaloja kalanperkauslaudaksi.

Liikkeen hylyissä ei muovilevyjä tai niiden kappaleita näkynyt, joten kysyin myyjältä, joka tiesi heti asian. Kalamiehet niitä olivat kuulemma hakeneet ennenkin.

Varaston puolelta löytyi kalalaudaksi sopivia muovilevyjä, niitä oli valmiina muutamaa kokoa ja paksuutta. Pienin näytti mitoiltaan ja paksuudeltaan varsin hyvältä, Myyjä tosin sanoi, että jos oikein isoja kaloja aikoo perata, niin oli siinä paljon reilumpiakin levyjä – liki metrisiä ja taisi olla isompiakin. Myyjä ei osannut sanoa suoraan tarkkaa hintaa, vaan se piti katsoa koneelta.

Se oli siinä. Päätin ottaa pienemmän levyn, mikäli sen hinta ei olisi aivan mahdoton. Hetken naputtelun jälkeen hinnaksi tuli reilu 25 euroa – otin laudan. Kassakuitissa luki: 10x400x600MM Leikkuulauta PE HD500. A-hinta 29,76 ja 15 % alennuksen jälkeen verollinen hinta oli 25,30 euroa. Kotona katselin netistä, että tuo PE eli polyeteenilauta oli todellakin elintarviketeollisuuteen tarkoitettua teknistä muovia.  Ominaisuuksia katsottaessa käyttölämpötila on +120 asteesta – 100 pakkasasteeseen eli hyvinkin saunasta avannolle. Huonona puolena on mainittu heikko UV-kestävyys eli mikään pitkäikäinen aurinkolauta se ei nähtävästi ole.

Etolan ETRA myymälöitä on läpi maan ja saattaa samaa tai vastaavia muovilevyjä löytyä muualtakin.

Laudan reuna on sen verran korkealla, että filettä nahkattomaksi vetäessä, veitsi ei ota tiskipöytään.

Hyvä koko ja paksuus

Käytännössä laudan koko oli talouteemme ja meikäläisen normaaleihin saaliskaloihin nähden erittäin sopiva 40×60 senttiä ja laudan 1 sentin paksuuskin oli passeli.  Tavalliset ruokakalat saattoi perata ja fileoida helposti, lauta oli riittävän jämäkkä ja paksukin, että kalaa nahkattomaksi fileoitaessa laudan reuna nousee tiskipöydän reunan yläpuolelle.

Lauta on helppo pestä ja pitää muutenkin puhtaana. 40 sentin leveys oli juuri passeli sopimaan pääty edellä sen verran tiskialtaaseen pesua varten, että pesu hoitui tiskiharjalla liikoja roiskimatta vaivattomasti. Valkoisen laudan säilytyspaikka pystyssä valkoisen jääkaapin kyljessä ei ole sekään lainkaan häiritsevä. Ainoa miinus on ollut se, että laudan reunat ja kulmat ovat uutena terävät eikä ripustusreikää ole lainkaan, mutta ne ovat pieniä operaatioita muuten erinomaiselle laudalle. Kulmat saa haluttaessa pyöristettyä helposti vaikkapa höylällä ja poralla saa reikiä tarpeen mukaan, jos sellaisia tarvitaan.

Loppukesä ja syksy on mennyt hymyssä suin kaloja peratessa. Sanonpa vaan kaloja käsitellessä hymyssä suin vaimoni sanoin: ” Jumalauta mikä kalalauta”.

Vajaan kilon kirreä sopii väljästi fileoimaan 40×60 cm muovilaudalla. Vanhasta haarukasta saa näppärän kalapiikin.