Simppeli vetosolmu toimii hyvin siimalukkona

Kalastajilla on usein siimarullia, jotka tuppaavat ikävästi purkautumaan ja aiheuttavat harmitusta sotkeentumalla vieheiden koukkuihin ja kalustoon. Toki monissa siimarullissa on jokin alkeellinen ”siimalukko”, jonka pitäisi lukita vapaa siimanpää paikalleen, mutta ne vain ei aina toimi.

Käytännössä monet siimapuolat saavat sen verran osumaa ja pyörivät veneissä, autoissa, kalapakeissa ja taskuissa, että siiman pää karkaa turhan helposti kiinnityksestään – ylimääräisen siimasotkun vaara on todellinen ja todennäköinen.

Helppo ja yksinkertainen niksi siimanpään lukitukseen – kokeile ja ihmettele

Vajaan siimarullan pään saa lukittua parhaiten kiepauttamalla yksi napakka kierros siimaa niin, että etusormi jää väliin ja samalla peukalolla voi pitää siimanpäätä paikoillaan. Toisella kädellä tehdään tavallinen vetosolmu siimakierroksen ympäri, vetäistään etusormi pois samalla kiristäen vetosolmu tiukasti myötäpäivään (peukalosta poispäin). Vetosolmu lukitsee siimatyypistä riippumatta rullan, eikä siimanpää pääse karkuun. Siimanpäästä vastapäivään vetäen saa siimaa käyttöön, yksinkertaista ja helppoa.