Sukkahousupupa

Yksi oman perhorasian suosituimmista ja varmimmista kalastusperhoista on Sukkahousupupa.  Kyseessä on pintaperho, joka ei toki ole joka tilanteessa paras mahdollinen ottiperho, mutta oikein sidottuna ja ehjänä litistymättömänä Sukkahousupupa on takuukelluva helppo onkiperho. Ei tarvitse miettiä kelluuko vai ei – voi jättää aivot narikkaan ja keskittyä kalastukseen. Sukkahousupupa kelpaa monipuolisesti eri kaloille salakoista taimeniin ja kirjolohiin.

Alkuperäinen Sukkahousupupa (engl. Suspender Pupa – perhokatalogeissa Susperder Buzzer tai Susperder Midge Pupa) on englantilaisen John Goddardin kehittelemä perhomalli, joka toimii erinomaisesti myös Pohjolassa aina Lappia myöten. Sukkahousupupilla jäljitellään sääsken kotelovaihetta eli pupaa, joten tumma Sukkahousupupa on ehdo­ton kesäperho vaikkapa koukkukoossa 12–14 pintaperhokoukkuun sidottuna.

Kylmän ja sateisen alkukesän myötä hyönteisten kuoriutumiset ovat olleet niukat. Tämä on tarkoittanut, että kalatkaan eivät ole tuikkineet aikaisempien vuosien malliin. Takuukelluva tai oikeastaan pintakalvossa roikkuva Sukkahousupupa on ollut hyvä yleisperho haravoitaessa sieltä täältä ottihalukkaita kaloja, kun tuikkeja ei ole näkynyt.

Tänä kesänä kotivesillä Sukkahousupupan ovat kelpuuttaneet niin salakka, särki, ahven, säyne, taimen ja kirjolohi. Yksi mahdollinen harjus pääsi karkuun ennen tunnistamista, mutta varmaksi lajiksi sitä en uskalla sanoa. Kuusi eri kalalajia on kuitenkin jo hyvä todiste perhon toimivuudesta. Suosittelen sitomaan ja kokeilemaan Sukkahousupupaa kesän kalastuksissa.

Ohessa Sukkahousupupan resepti ja sidontaohjeet, jotka on julkaistu laajemman tarinan kera Suuressa suomalaisessa perhokalastuskirjassa.

Sumuisan yön säynävä on haavissa

SUKKAHOUSUPUPA

KOUKKU: Pintaperhokoukku nro 10–18.

KELLUNTAPALLO: Styroksirae tai foamipallo ohuen sukkahousukankaan sisässä.

KIERRE: Ohut, soikea hopea-, kulta- tms. nauha.

RUNKO: Tummia sulan siikasia (esim. ukkometson pyrstösulasta), silkkinauhaa, ohutta dubbingia kierrettynä tms.

HÄKILÄ: Haluttaessa tumma kukon niskahöyhen kierrettynä laskuvarjohäkiläksi styroksipallon alle.

RINTAKEHÄ: Riikinkukon silmähöyhenen siikasia tai vastaava karkea dubbing.

PÄÄ: Musta.

PARHAIMMILLAAN: Järvillä ja mietojen virtojen kalastuksessa

KANNATTAA KOKEILLA: Eri väreissä, myös laskuvarjohäkiläisenä.