Pääsiäishöyhenestä sidottu violetti uppoperho

Pääsiäinen on noita-akkojen, trullien, mämmin, pääsiäismunien ja -höyhenten aikaa. Lapset ja lastenmieliset eivät ole ainoita, jotka ovat pääsiäisen sanomasta tai paremminkin rekvisiitasta iloissaan. Perhonsitojille pääsiäinen tarjoaa silmän ilon lisäksi runsain määrin iloisen värisiä höyheniä.

Tässä kohtaa moni miettii, että onko pääsiäishöyhenistä mihinkään, voiko niitä käyttää perhonsidonnassa? Suora vastaus on, että kyllä voi. Höyhenten laatu ei välttämättä ole sama kuin erikoisliikkeiden parhaiden höyhenten, mutta kyllä niistä ihan kelpo ottiperhoja sitoo.

Jo ennen pääsiäistä liikkuu näitä pikkunoitia eli trulleja virpomassa pajunvitsoilla tulevaa vuotta ja itselleen palkkaa. Virpomisvitsat on koristeltu monin tavoin – usein höyhenillä, jotka sitten pääsiäisen jälkeen menevät roskiin tai polttoon. Tarkka perhonsitoja kerää toki ensin höyhenet talteen.

Virpomisvitsoissa on kelpo perhonsidontamateriaalia.

Ja pääsiäisen jälkeen näitä höyhenpusseja voi saada isoilla alennuksilla muutaman roposen pilkkahintaan, joilla sitten koko suku pärjää useamman vuoden.  Höyhenpussukoissa on useimmiten värikäs höyhencocktail, mutta myös yhden värin pusseja on olemassa. Sidontatarpeiksi ajatellen pussien sisältöä kannattaa silmitellä, ovatko höyhenten latvat ehjiä tai edes suurin osa. Repaleisista höyhenistä on hankala sitoa siistejä perhoja, tosin kaikkien perhojen ei tarvitse ollakaan viimeisen päälle puleerattuja.

Höyhenpusseissa on monen vuoden tarpeet niin sitojille kuin trulleille.

Oranssi jigiliitsi

Tämä oranssi perholiitsi on sidottu punaisella langalla nro 8 väkäsettömään perhojigikoukkuun, jossa on painona 4 millin kuparin värinen volframikuula.  Oranssi höyhenröyhy on pääsiäishöyhenestä, joka oli varsin luokatonta repalelatvaista, mutta liitsiin sopivan pehmeää ja röyhyistä.

Noin koukun pituinen pyrstö on tasattu repäisemällä sormin ja saatu silmälle mukava pyrstö, saksilla leikaten pyrstön reuna olisi ollut liian suora ja olisi ollut luonnottoman näköinen.

Runkoon nappasin oranssia röyhyä ja dubbasin lankojen välissä rungon. Harjasin pörröiseksi ja jälleen nypin sormin napakasti liiat röyhyt pois. Kuulan taakse kaulalle lisäsin pienet kimput hieman pidempiä siikasia antamaan perholle eloa ja dubbasin lopuksi tiukan kapean kauluksen aivan kuulan juureen.

Siinä on pomminvarma yhden pääsiäishöyhenmateriaalin kirreperho ja jos haluaa, niin toki perhoa olisi voinut höystää kimaltein ja muilla väreillä.

Oranssi röyhelöinen höyhen -> ottiliitsi

Violetti uppoperho

Tämä uppoperho on sidottu mustalla langalla nro 10 uppoperhokoukkuun. Runkona on perhonsidontaan tarkoitettua litteää hopeaa, mutta hopea voisi olla vaikka suikaleeksi leikattua karkkipaperia tms. kiiltävää muovia. Loppu onkin pelkkää violettia höyhentä. Pyrstöön ja partahäkilään on käytetty höyhenen tyvipuolen terävälatvaisia höyhensiikasia, siipeen on leikattu molemmin puolin höyhentä siikaslevyjä, vasemmalta puolen perhon vasemmalle sivulle ja oikealta oikealle puolelle.

Höyhen oli sen verran ohutta, että tein perholle kaksinkertaiset siivet, näin siipiprofiili on silmälle täyteläisempi ja perho näyttää ainakin omaan silmään paremmalta.

En ole juuri tuollaista violettia perhoa ennen sitonut ja veikkaan, että tuo on kova peli erityisesti harjuksia kalastettaessa. Aika näyttää, kun se pääsee siimaan.

Virpomisvitsoissa ja pääsiäisen höyhenpusseissa on runsaasti värikästä tavaraa erilaisten sidontaideoiden toteutuksiin. Virvon varvon (höyhenet) tuoreeks perhoks tulevaks kesäks…

Kireitä siimoja!

Ehjästä violetin värisestä höyhenestä sidottu uppoperho.