Sinitiainen. Kuva: Tero Pelkonen

Tammikuun viimeisenä viikonloppuna kaivetaan jälleen kiikarit komeroista, puhdistetaan linssit ja lähdetään tunniksi pihalle bongailemaan lintuja – on vuosittaisen pihabongauksen aika.

Pihabongauksessa tarkaillaan ja lasketaan lintuja tunnin ajan samalla paikalla joko lauantaina tai sunnuntaina 28–29. tammikuuta.  Paikan voi valita itse ja bongaukseen voi perinteisesti osallistua kuka tahansa.

Pihabongaus on järjestyksessä jo 12. ja aiemmin olen muistuttanut blogissa pihabongauksesta vuonna 2010. Silloin väkeä oli 15 000 ulkoilemassa, viime talvena lintuja tarkkaili 18 000 henkilöä. Parhaimmillaan katselijoita on ollut reilusti yli 20 000, mutta tietenkin säät ja paikalliset olosuhteet vaikuttavat, kuinka ihmiset lähtevät ulos. Ja ulkoilu on myös yksi tärkeä tavoite lintubongauksen kera.

Odotusarvona kymmenkunta lajia   

Jos katselee Birdlifen pihabongauksen sivuilta lintutietoja, niin tutut lintulaudan pihalinnut tiaisten, keltasirkun, pikkuvarpusen ja harakan ohella ovat vuodesta toiseen TOP10 listalla.

Yllätyksellisintä on, että talvisen Suomen lintulajisto on pihabongauksessa lajimäärältään keikkunut noin 90 lajin paikkeilla ja parhaimmillaan lajeja on ollut 109 ja se on julma määrä.

On selvää, että lintuja vähemmän harrastaneilta jäävät monet linnut tunnistamatta. Villi veikkaus on, että valtaosa tavallisesta kansasta bongaa pihoiltaan 5-10 lintulajia, ammattilaiset hakeutuvat paikkoihin, joissa on mahdollista nähdä ja heillä kyky tunnistaa huomattavasti enemmän lajeja.

Lintujen yksilömäärät ovat pyörineet monena vuonna 400 000 – 500 000 haarukassa, parhaana vuonna 800 000. Lauha talvi ja hyvä ulkoilusää takaavat, että ihmisiä ja tarkkailevia silmäpareja on enemmän ja lintujakin havaitaan runsaammin. Talvi on ollut ainakin Länsi-Suomessa leuto ja viikonlopuksi on luvassa hyvä ulkoilusää – veikkaan että niin laji- kuin yksilömäärissä lähestytään huippulukuja.

Viime vuoden listaa katsoessa kymmenen yleisimmän joukossa kaikki on nähty tänä talvena omalla pihalla. Toki määrällisesti pikkuvarpunen on lintulaudan vieraista piikkipaikalla ja vihervarpunen sekä viherpeippo vierailevat myös laudalla. Omassa pihabongailussa lajimäärä on ollut kymmenen lajin hujakoilla, tunnissa ei kaikki päivän aikana piha-alueella vierailevat lajit yleensä näytä itseään.

Viime ja tämän talven yllättäjä pihapiirissä on pyrstötiainen, joka on ollut vuosikymmeniä silmiltäni ”piilossa”, mutta nyt parvi on vieraillut useamman kerran pihan puissa ja pensaissa. Saa nähdä saako niitä nyt näkyville.

 Pihabongaus sopii kaikille - kiikareista on apua, mutta paljain silmin näkee myös hyvin. Kuva: Mika Pärssinen

Pihabongaus sopii kaikille – kiikareista on apua, mutta paljain silmin näkee myös hyvin. Kuva: Mika Pärssinen

Tunnista laji ja laske määrä
Pihabongaus on mukava tempaus, ilmainen ulkoilupäivä. Ei ole varmaan keneltäkään pois tarkkailla tunnin ajan lintuja omalla pihalla. Pihabongaus ei ole kilpailu, mutta kivahan se on leikkimielellä kisailla perheen tarkkasilmäisen tittelistä, kuka näkee tarkimmin ja parhaiten lintuja.

Tärkeintä on tunnistaa nähty lintulaji ja laskea, kuinka monta lajin yksilöä on enimmillään näkyvissä samaan aikaan. Näin välttyy laskemasta samoja lintuja moneen kertaan. Kirjastoissa ja kaupoissa on hyviä kirjoja ”Mattimyöhäisille” ja netissä on myös runsaasti lintukuvia, jos ei omista lintukirjaa. Pihabongauksen sivuilta löytyvillä kuvilla tunnistaa melko helposti yleisimmät talvilintumme.

Pihabongauksesta saadaan hyvää tietoa Suomen talvilinnustosta ja sen kehityksestä. Vuosien ja vuosikymmenten saatossa tilastointi antaa hyvän kuvan lintulajien määristä ja suhteista toisiin lajeihin sekä antaa hyvän kuvan lintujen levinneisyydestä.

Pihabongauksen nettisivuilla on osallistumisohjeet + vinkkejä yleisimpien talvilintujen tunnistamiseen. Pihabongaukseen osallistuneiden kesken arvotaan helmikuussa palkintoja, jotka myös mainitaan pihabongauksen sivuille.

Taulukoissa on esitetty vuoden 2016 pihabongauksen TOP10 listat. Kupakaappaus Pihabongauksen 2016 nettisivuilta.

Taulukoissa on esitetty vuoden 2016 pihabongauksen TOP10 listat. Kupakaappaus Pihabongauksen 2016 nettisivuilta.