23-lahna-pertsa

Osaako lahna lentää?

Kesällä voi sattua erikoisia tapahtumia ja lehdistä on saanut lukea mitä kummallisimpia kalajuttuja ja ihan tosiksi väitettyjä.

Lentävä lahna

Lentävä lahna oli yksi mielenkiintoinen tarina, joka ensin tuntui, että mikähän vinoilu tuossa voi olla takana. Mutta juttua tarkemmin luettaessa osoittautui, että lokin häiritsemä merikotka oli mitä ilmeisimmin pudottanut lahnan mätkähdyksen kera talon pihamaalle. Kyllä siinä jokainen varmasti ihmettelisi pihassa potkivaa lahnaa, vallankaan jos ei ole edes näköyhteyttä veteen. Jutun voi lukea täältä.

Hiirihauki

Petokalat syövät kasvaakseen niin kaloja, vesilinnun poikia kuin pieniä nisäkkäitäkin. Ne ovat ravintoa, jota petokala syö kasvaakseen. Jyrsijöiden löytyminen kalan syönnöksestä ei ole maata mullistava löytö ja kala maistuu normaalille kalalle, mutta kuinkahan suuri määrä ihmisistä jättää kalan varmuudeksi syömättä – varmasti valtaosa. Täältä voi lukea juttua hauesta, jolla oli useampi siimahäntä syötynä.

Evämakkara

Huonosti kasvatettuja ja hoidettuja pulskia sekä evättömiä kirjolohia haukutaan usein evämakkaroiksi – vähän sellaisilta ne ainakin näyttävät. Kesällä oli tarinaa hauesta, jonka mahasta löytyi yllättäen oikea makkara. Kasvaako hauesta sitten evämakkara? Olen kyllä kuullut, että joku porukka olisi joskus aikansa kuluksi pilan päiten laittanut grillimakkaran vetouistelussa raksikoukkuun syötiksi ja saanut jopa kalan. Mutta ehjän makkaran löytyminen on jo melkoinen legenda. Totta se kuitenkin on, täällä on yksi sellainen tarina kuvan kera.

Eikä evämakkaran tarina siihen lopu. Kenen makkara olikaan… sen voi lukea täältä.

Hauki puree 

Sitten niitä tavallisempia tarinoita eli nälkäinen hauki voi erehtyä ja iskeä uimarin jalkaan tai käsiin. Rapatessa roiskuu ja vahinkoja sattuu hauellekin. Vuosi sitten Erän palstalla asiaan pohdittiin myös.

Ohessa on useampi tarina, jossa hauki on iskenyt hampaansa. Kesäkuussa hauki puri Pihtiputaalla, heinäkuussa Lapinjärvellä ja elokuussa Hämeenlinnassa.

Kevennyksiä

Kammottavien puruhaukitarinoiden perään muutama oivallinen Fingerpori keventämään mieliä – kalapuikot ja kalojen istuttaminen.