YLE Elävän arkiston kuvakaappaus 1956 "Ryhdy sinäkin urheilukalastajaksi" videolta.

Ylen Elävän arkiston videon kuvakaappaus vuodelta 1956 ”Ryhdy sinäkin urheilukalastajaksi”.

 

Urheilukalastus on hieno harrastus, jota aikoinaan pidettiin herrojen ja rikkaiden huvina, mutta kyllä urheilukalastus on oikeasti koko kansan harrastus ja huvia sekä hyötyä parhaasta päästä.

Linkissä on upea ylen elävän arkiston ”Ryhdy sinäkin urheilukalastajaksi” video vuodelta 1956.

Useimmiten virtavesillä tapahtuvaa vapakalastusta ja erityisesti perhokalastusta kutsutaan urheilukalastukseksi, mutta onko harrastuksen nimeämisellä suurta merkitystä, jos vain tekemisestään nauttii ja se on yleisten säädösten mukaista laillista ja vastuullista toimintaa.

Olen intohimoinen vapakalastuksen harrastaja, urheilukalastaja, ollut sitä koko elämäni kuten moni muukin suomalainen. Mieluiten kalastan perholla, mutta toisinaan kädessäni on myös virveli- tai pilkkivapa. Olen myös kokeillut pyydyskalastusta ja on minulla muutama katiskakin ollut vedessä, mutta seisovilla pyydyksillä kalastus ei ole koskaan napannut meikäläisen mieleen.

Mielestäni oleellisin tekijä on kalan nappaaminen eli ottihetki, se lienee verrattavissa metsästäjän aseen laukaisuun. Metsästyksessä tosin tilanne katkeaa onnistuneeseen laukaukseen, mutta kalastuksessa tärpistä seuraa jännittävä taistelu, jonka voittaja selviää joko kalastajan tai kalan eduksi.

Vaikka kala ei jäisi edes kiinni, niin pelkkä haasteellisen kala tarttumaton tärppikin voi säväyttää saati kalan pitkä ja vaiheikas väsytys. Siinä on jotakin urheilusuoritukseen verrattavaa jännitystä. Ihminenhän on perimältään saalistaja ja vietti vetää saalistamaan – ketä enemmän ja ketä vähemmän.

Perhokalastuksesta on Ylen Elävässä arkistossa1992 esitetty ohjelma, jossa Veli Autti ja Juha Vainio kertovat perhokalastuksesta.

Suomen kalakirjasto

Urheilukalastuksen ohella olen kiinnostunut myös vapakalastuksen ja siinäkin erityisesti perhokalastuksen historiasta. Sillä on tiedossa perinteitä maassamme aina 1800-luvun alkuun saakka.

Kalastuksen historia kiinnostaa toki muitakin. Ari Savikko ja hänen kalastustusta käsittelevä kirjakokoelma on todella mittava työ suomalaisen kalastuskirjakokoelman sekä kalastusasioiden säilyttämiseksi on sanoinkuvaamattoman arvokas – todellinen elämäntyö. Nostan kalahattuni päästä kunnioittaen hänen työtään mm. Suomen kalakirjaston kasaamiseksi nettiin kuin myös Savikon suunnitelmat rakentaa oikea kalakirjastorakennus Muonioon.

Suomen kalakirjaston nettisivuilla on jo nykyisinkin paljon kaikenlaista aina Tenon kalastussäännöistä lähtien ja sivuston aineisto laajeneen kaiken aikaa Savikon ahkeruuden myötä. Sivut ovat olleet tätä kirjoittaessa pystyssä pian vuodenpäivät ja jo nyt tarjonta on mielenkiintoisen laaja.

Suosittelen tutustumaan vaikkapa Suomen kalakirjaston uutisiin ja muutenkin sivuston tarjoamaan laajaan kalastusasioiden antiin!

Ari Savikko esittelee Gösta Sundmanin 1893 Suomen Kalat/Finlads Fiskars/The Fishes of Finland teoksen taimenen maalausta. Taustalla näkyy pieni osa Savikon kirjakokoelmasta.

Ari Savikko esittelee Gösta Sundmanin 1893 Suomen Kalat/Finlads Fiskars/The Fishes of Finland teoksen taimenen maalausta. Taustalla näkyy pieni osa Savikon kirjakokoelmasta.