Sopiiko farkut, jos malli muuttuu?

Sopiiko farkut jos malli muuttuu, kangas paksuuntuu, ompeleet ovat erilaiset ja lahkeet pitenevät?

Vanhan tutun koukkumallin varastot olivat ehtymässä ja päätin muun tilauksen ohessa hankkia pussillisen uusia, mutta kuinkas kävikään?

Vanhan Mustad 3665A rasian pohjalla on toki vielä kakkosen koukkuja, mutta netin esittelykuvan/tekstin mukaan nykyään vastaava koukku on Mustad L87-3665A, vanhalla koodinumerolla koukkua ei ollut enää myynnissä.  Meni hankintaan.

No tilaus koukkuineen tuli ja hieman yllätyin, kun pussista paljastui erilaisia koukkuja, joihin olin tottunut.

Vanha 3665A on lyhyempi ja ohuempi kuin uusi L87-3665A

Vanha 3665A on lyhyempi ja ohuempi kuin uusi L87-3665A

Olen käyttänyt pitkään simppuperhoissa sekä omissa klassikkostreamereissä tuttua ja hyväksi havaittua limerick-taivutuksella olevaa Mustad 3665A koukkumallia. Se on ollut koukkukoossa 2 oman käytön suosikkimalli, juuri sopivan pituinen ja lankavahvuudeltaan passeli pinnan tuntumassa uitettaviin perhoihin. Ainoat asiat mitä olen moittinut on koukunsilmän turhan jyrkkä taivutus alasilmäiseiseksi, jonka tosin olen usein taivuttanut ennen sidontaa loivemmaksi. Toinen on ollut julma väkänen, joka jo viime vuosituhannen väkäkaudellakin oli paha rasti. Väkä oli nimitäin joissakin valmistussarjoissa niin iso, että se ehkäisi tarttumista. Uudessa koukkumallissa väkänen on pienempi ja nykyään väkänen lintataan/viilataan alas.

Vanhan 3665A koukun pituusmitoitus on ollut hieman erikoinen eli koukun pituuteen on laskettu peruskoko + puoli tuumaa. Mitoitustapa on tehnyt koukun pienentyessä koukusta epäsuhtaisen ainakin omaan silmään. Nippa nappa koukkukoko 4 on vielä ollut omalle ”streamersilmälle” passeli, mutta ei pienemmät. Esimerkiksi koko 8 + puoli tuumaa vartta ei ole mitenkään kaunis streamerkoukku, mutta koko 12 taas alkaa olemaan korri- ja sudenkorennon nymfeille passeli pituuden ja ulkonäön puolesta.

Pitääkin nähdä livenä nämä L87 koukkumallin kakkosta pienemmät koukkukoot, ennenkuin niistä sanoo mitään.

Pituusero on 7 mm, 45 mm - 52 mm

Päällä L87 ja alla 3665A, koukut kokoa 2. Pituusero on 7 mm, 45 mm – 52 mm

Vanha 3665A koukkumalli on uutta L87 lyhyempi, tiettyihin perhomalleihin kuten klassikkostreamereihin uusi malli istuu ulkonäöllisesti hyvin, mutta erittäin pitkävartisissa koukuissa on omat pulmansa. Toki uudessa koukkupaketissa oli selvästi 3XH/7XL eli 3x paksumpi lanka ja 7x pitkä koukun varsi. Tämä tieto tosin olisi voinut olla nettikaupan tiedoissa lisättynä, niin olisin heti tietänyt mitä odottaa.

Kalojen pysyminen kiinni pitkävartisessa koukussa on yksi pulma, eikä superpitkän koukun ulkonäkö sovi kaikkiin käyttämiini perhomalleihin. Sekin on toki katsojan silmästä kiinni, mutta vanha koira ei aina opi uusia asioita.

Muutoksia on niin koukkulangan käsittelyssä, väkäsen takaisessa osassa kuin koukunkärjen pituudessa

Vasemmalla L87 – oikealla 3665A. Muutoksia on niin koukkulangan käsittelyssä (punainen), väkäsen takaisessa osassa (sininen) kuin koukunkärjen pituudessa (vihreä).

Tarkemmin tutkittaessa koukku on limerick taivutettu kuten vanha. Uudessa tosin on lankaa prässätty mutkasta litteäksi joka lujittaa koukunmutkaa, se ei oikene niin helposti kuin pyöreä lanka (punaiset nuolet).

Toinen muutos oli koukunväkäsen takana oleva suora koukunvarren osa, joka on hyvä asia. Jos suora osa on lyhyt ja koukun taivutus alaa heti väkäsen takaa, niin koukku ei uppoa ja kala pääsee vääntämään koukkua irti helpommin (sininen nuoli).

Ja  vähän samaan liittyen on, että koukunkärjen pituus on uudessa  muutaman millin pari pidempi kuin vanhassa – hyvä näin, eteenpäin on menty.

20-e-streamerkoukku

Edelliseen tekstiosaan liittyen koukunvarren litistys/lujitus on tehty puolivälistä eteenpäin koukun mutkaan.

3665A koukkulangan paksuus on tasan milli.

Kakkosen 3665A koukkulangan paksuus on tasan milli.

L87 koukkulangan paksuus on 1,15 milliä.

Kakkosen L87 koukkulangan paksuus on 1,15 milliä.

Koukkulangoilla on selvä paksuusero, joka näkyy silmälläkin. Tämä lienee pitkässä koukussa hyvä asia, mutta monissa perhoissa olen pyrkinyt käyttämään ohuehkoja koukkuja. Ohut koukkulanka ja kevyt perho leijaa ja on jollakin tapaa herkempi käsiteltävä kuin raskas. Itse suhtaudun hyviksi koettujen asioiden muuttamiseen tietyllä kriittisyydellä. Katson koukkua myös kuin taideteosta, koukun pitää miellyttää omaa silmää.

Osa koukkumallin muutoksista voi olla toki perusteltuja ja Mustadin uuden L87 koukun muutokset vanhaan 3665A koukkuun ovat hyvään suuntaan, mutta tuo lankapaksuus, koukunvarren pidennys ja ulkonäkö askarruttaa omissa sidoksissa. Kyllä noille uusillekin koukuille varmasti löytyy runsaasti käyttöä, mutta ei ehkä vanhojen tuttujen perhomallien koukkuina.

Halusin tuoda koukkumallin muutoksen esille, sillä Mustadin limerick taivutettu streamerkoukku on laajasti käytössä ja uuden sekä vanhan mallin ero on merkittävä. Koukku ei ole sama. Kun koukkumalli muuttuu näin paljon, niin siitä on hyvä kertoa. Itse ostin sian säkissä, tosin pienellä vaivalla ja selaamisella muutostiedot olisi löytynyt, mutta nettiliikkeen sivuilla mainintaa ei ollut.

Nämä ovat toki tottumuskysymyksiä ja jokaisen kannattaa oppia tuntemaan omat polkunsa. Ne koukkumallit, joita on oppinut käyttämään ja joihin on tottunut luottamaan kannattaa pitää edelleen valittujen joukossa. Koukkujen maailma elää ja monia vanhoja, hyviä sekä upeita koukkumalleja on hävinnyt markkinoilta – uusia on tullut tilalle.

Jollekin tuo uusi pidennetty malli voi olla toiveiden täyttymys toisille ei (ainakaan yhdellä istumalla).