16-puolukkaan1-pertsa

Tämä kesä on ollut muutamaa viikkoa aikaisessa kautta linjan – ainakin hyönteiset ja marjat ovat kypsyneet ”ennen aikojaan”.

Ötökkäkesä

Jo kesäkuussa katselin ihmeissäni runsaita hyönteiskuoriutumisia tutuilla koskilla – ne olivat omien aiempien vuosien kokemusten perusteella parisen viikkoa aikataulustaan edellä. Silloin mietiskelin, että mitenkähän syksyllä käy, ovatko kaikki perhokalastajien odottamat vesiperhospupat pamahtaneet taivaalle ennen aikojaan. Kalastajat seisovat elokuun lopun illan hämyssä odottaen turhaan ötökkähätsejä ja lähes näinhän se tapahtui. Loppukauden pupakuoriutumiset olivat verraten vähäisiä. Ja ampiaisetkin ovat pörränneet puolipökertyneenä jo tovin ja hävinneet lähes olemattomiin, vaikka sen aika on ollut usein vasta syys–lokakuulla, jopa marraskuulla.

Tämä pökkyräinen ampiainen on kuvattu aikoinaan marraskuun alussa, nyt ampiaiset ovat olleet sekaisin jo elokuulla.

Tämä pökkyräinen ampiainen on kuvattu aikoinaan marraskuun alussa, nyt ampiaiset ovat olleet sekaisin jo elokuulla.

Marjasyksy

Sama näyttää jatkuneen marjoissa. Vadelmat ja mustikat kypsyivät hyvissä ajoin muutama viikko ennen normaalia ja marjasato on ollut ainakin täällä Suomenselällä hyvä. Vadelmat varsin puhtaita madoista ja mustikat isoja ja niitä oli runsaasti. Osasin siis katsella ja odotella omia puolukkapaikkoja sillä silmällä, että puolukatkin kypsyvät normaalia aikaisemmin. Ensimmäisen ämpärillisen kävin poimimassa jo 21.8 ja nyt perhe on kerännyt puolukoita varmasti omiksi tarpeiksi koko vuodeksi – elokuun puolella, vaikka meidän normaali puolukkakuukausi on syyskuu.

Puolukat ovat olleet isoja ja mehukkaita ja mielestäni puolukkasato on ainakin täällä Suomenselällä normaalia parempi. Toki varjopaikoissa on ollut myös raakoja, mutta avoimilla paikoilla puolukat ovat jo hyvin noukittavissa – ja onnistuin tänä syksynä välttämään hirvikärpäsetkin täysin, mistä olen erityisen tyytyväinen. Kuulun niihin hirvikärpäselle allergisoituneisiin ja haen suosiolla heti lääkekuurin puremien jälkihoitoon, niitä puremapatteja on turha raapia kuukausitolkulla.

aikaisessa ja hyvin maistuvaisia sekä isoja ovat puolukat tänä vuonna.

Marjakausi on aikaisessa ja hyvin maistuvaisia sekä isoja ovat puolukat tänä vuonna.

Eli mars puolukkaan, noukkimaan terveellisiä marjoja koko talveksi ja erään lääkärin vinkkinä hapan puolukka auttaa ikääntyvillä miehillä yleisissä eturauhasvaivoissa.