Lakkoja ja leipäjuustoa, kelpaa herkutella.

Lakkoja ja leipäjuustoa – kelpaa herkutella.

Pohjoisen kalareissut ovat helposti elokuun lopulla sateisia ja kylmiä. Vaatteita joutuu kuivaamaan ja kostea kylmyys kiusaa, mikäli ei ole osannut varustautua asianmukaisilla varusteilla. Näin kävi nytkin, kun lähdin viikolle 33 Pohjois-Norjaan – varusteet eivät osuneet kohdalleen. Kun Suomessa satoi, oli pohjoisessa todellinen aurinkoloma. En tietenkään valita, totean vain että kaikkeen ei osaa sittenkään varautua. Norjan sääennusteet ovat varsin osuvia, mutta eivät nekään aivan hellettä luvanneet.

Reppu ja pakaasit pullistelivat lämpöisiä vaatteita ja märkään kylmyyteen oli varauduttu järein kahluuvarustein, olihan elokuun loppupuoli. Kevyet ja hempeät kesävaatteet ja kevyet kahluusaappaat jäivät matkasta, mutta kuinkas ollakaan – pohjoiseen iski aurinkoviikko.

Yhtenä iltana taivas peittyi pilveen, muuten paiston aurinko, usein täysin sinitaivaalta ja tuulikaan ei puhkunut vanhaan malliin.  Sää olisi suosinut päivisin jopa lyhyitä alushousuja ja shortseja, mutta pitkillä mentiin. Päivälämpötila pyöri parinkymmenen asteen paikkeilla koko viikon ja vähääkään pidemmillä kävelyillä tuli hiki, joskus helle iski tuskallisesti suojaisille rantapooleillekin.

Elokuun lohijoella on harvemmin hellettä.

Elokuun lohijoella on harvemmin hellettä.

Lämmöstä tykkäävälle kalastajalle se tosin oli todellista lomaa, mutta samalla jokivedet lämpenivät ja vesi laski – lohienkin iskuhalut heikkenivät. Toki tapahtumia löytyi riittävästi ja kalaakin syötiin, mutta odotukset olivat lähdettäessä kovemmat kuin lopulta totuus oli – saldona yksi jalka sekä titti. Isommat pääsivät syystä ja toisesta karkuun, mutta se on sitä kalastusta. Kalapaikan nimellä ei ole väliä, näin varmasti tapahtui muillakin joilla.

Herkkua

Yhden erinomaisen vinkin sain tuttavalta – osta leipäjuustoa Ivalosta ja nouki lakkoja sekaan. Tämä piti toteuttaa, pohjoisen hillasato kypsyy elokuussa ja Norjassakin saa poimia marjoja leipäjuuston höysteeksi. Norjalaisia näkyi nytkin poimimassa marjoja, lyhyessä varressa kasvavia mustikoita oli paikoin hyvin ja norjalaisten lakanpoiminnasta olen ennenkin kirjoittanut blogiin.

Ainakin Pohjanmaalla leipäjuusto tarjoiltiin perinteisesti vinoneliön muotoisina paloina kahvin kanssa. Ja Suomessa lakkaa syödään perinteisesti leipäjuuston kanssa. Ja herkkuahan lämmitetty leipäjuusto oli lakkojen kera, vaikka ei kenties aivan perinteisimpään tyyliin leipäjuustopalat pannulla lämmittäen. Joka tapauksessa suosittelen maistamaan ja varaamaan leipäjuustoa evääksi, mikäli tulevina vuosina lakkojen kypsymisaikaan pohjoisessa liikutte.

Jos tuon näköisestä maisemasta löydä elokuussa yhtään suomuurainta/lakka/hillaa, niin sitten on kukinta-aikana käynyt totaalinen kato.

Jos tuon näköisestä maisemasta löydä elokuussa yhtään suomuurainta/lakka/hillaa, niin sitten on kukinta-aikana käynyt totaalinen kato.