Foamimurkku, sidos: Pertti Kanerva

Foamimurkku, sidos: Pertti Kanerva

Foamimurkku on loistava yleisperho niin virtavesillä kuin järvillä – Pohjolassa ja ympäri maailman. Murkkuja asustelee kaikkialla, missä ihminenkin asuu ja murkut kuuluvat perhorasioiden pakollisiin perhoihin. Murkkumalleissa ja murkkuperhoihin käytetyissä materiaaleissa on sitten hajontaa enemmänkin. Umpisolumuovi eli foami on kuitenkin yksi varteenotettava ja helppo materiaali kelluvien muurahaisten jäljittelyssä.

Oman Foamimurkun juuret on 1980-luvulla, jolloin saksin ensimmäiset takuulla kelluvat murkut makuualustan harmaasta foamista. Myöhemmin löytyi mustaa foamia ja ajan myötä murkku sai vielä värillisen ”iskupisteen” keskelle. Joskus on tullut sellainen tunne että iskupisteen väristä on hyötyä, mutta useimmin väri taitaa olla vain kalastajaa varten.

Koukkukoko 14 on varma peruskoko Foamimurkulle, josta voi kyllä sitoa erikokoisia muunnoksia suuntaan tai toiseen kokohaarukassa 8-20. Haluttaessa Foamimurkulle voi lisätä siivet vaaleista häkilähöyhenten kärjistä, kuitukimpuista tai vaikka kimallemuoveista leikaten.

Esittelin Foamimurkun ERÄ-lehdessä 7-1997 ja perho on ollut esillä monessa muussakin jutussa aina viimeisintä perhokirjaani myöten.

Vinkiksi voi mainita, että täysin luonnottoman värisestä foamista sidotut Foamimurkutkin saattavat yllättää positiivisesti. Esimerkiksi Pinkki Murkku on jo legendaarinen ottiperho pohjoisen harjusjoilla.

FOAMIMURKKU

Koukku: nro 14 pintaperhokoukku
Taka- ja etupallukka: Musta foami
Tuntosarvet: Musta ohut siima, ei pakollinen
Häkilä: Musta kukko
Keskirunko: Fluoripunainen silkki (vihreä, keltainen, pinkki jne.)

Sidotaan Foamimurkku:

14-murkkusidonta1-pertsa

1. Leikkaa 3 mm foamista puoli n. 5 mm leveä ja vähintään pari senttiä pitkä soiro. Pohjusta koukun varsi sidontalangalla hyvin, muuten valmis sidos voi pyörähtää koukulla turhan helposti. Sido soiro tiukasti kiinni koukun mutkan yläpuolelle. Foami litistyy tiukkojen lankakierrosten alle.

14-murkkusidonta2-pertsa

2. Kun foami on kiinnitetty ja alle jäänyt tyvi litistetty, lanka viedään noin koukun varren puoliväliin.

14-murkkusidonta3-pertsa

3. Taakse jäänyt foamisoiro käännetään koukunvarren päälle puoliväliin ja kiinnitetään tiukasti napakasti langalla, murkun peräpallukka on näkyvissä. Älä kiristä foamia liikaa, sillä muuten foamin sisässä olevat ilmaontelot litistyvät eikä perho sen jälkeen enää kellu kunnolla. Foamin ylimäärä leikataan edestä pois.

14-murkkusidonta4-pertsa

4. Leikatun tyven foami litistetään ja siistitään langalla. Mustasta siimasta voi sitoa tuntosarvet, mutta ne eivät ole välttämättömät.

14-murkkusidonta5-pertsa

5. Kiinnitä tiukasti foamia litistäen koukunsilmän taakse hieman takaosaa kapeampi foamisoiro sojottamaan koukun silmän yli. Kierrä lanka muutama milli koukun silmästä taaksepäin.

 

14-murkkusidonta6-pertsa

6. Käännä foami edestä taakse ja kiinnitetään tiukasti langalla. Kiristä foamia hieman taakse ylös ja leikkaa ylimäärä pois. Litistä ja siisti leikattu tyvi lankakierroksin. Murkun pääpallukka on valmis.

14-murkkusidonta7-pertsa

7. Kiinnitä takapallukan etupuolelle päästään fluoripunainen silkki sekä tyvestään pieni musta häkilähöyhen, josta on nypitty pehmeät tyviuntuvat pois. Sidontalanka kierretään pääpallukan juureen.

14-murkkusidonta8-pertsa

8. Kierrä punaisesta silkistä pallukoiden väliin punainen vyö/iskupiste, kiinnitä silkki pääpallukan juureen ja poista ylimäärä.

14-murkkusidonta9-pertsa

9. Kierrä musta häkilä parilla kierroksella punaisen osan yli ja kiinnitä pääpallukan juureen. Poista ylimäärä. Päätä sidos pääpallukan taakse ja varmista sidos lakkatipalla.

14-murkkusidonta10-pertsa

10. Foamimurkku on valmis loppukesän perhosteluihin.