Ohut kuparilanka sopii hyvin painotuksiin

Ohut kuparilanka sopii hyvin painotuksiin

Kuparilanka on todella hyvää painotuslankaa. Kuparin paino (tiheys) on lähes 80 % lyijyn painosta. Lyijylanka on perhonsitojilla edelleen myrkyllisyydestä huolimatta yleisin runkojen painotusmateriaali.

Omassa käytössä on ollut todella pitkään ohutta kuparilankaa ladattuna tyhjille rullille, joita käytän spigotin eli lankapitimen kautta. Vanha metallinen lankaa katkova lankapidin sai aikoinaan uuden elämän kuparilankaspigottina ja toimii edelleen loistavasti muutaman ”kollegan” kanssa kuparilankaa katkomatta. Eikä uusikaan metallispigotti maksa muutamaa euroa enempää.

Omat kuparilangat olen löytänyt vanhojen telkkareiden (tms. sähkölaitteiden) ohuista käämeistä sekä kavereiden lahjoituksina. Käämirullia on kertynyt eri paksuuksia. Oma runkopainotuksissa käyttämä suosikki on kuvan mallipuolauksen 0,05 mm kuparilanka. Se on erinomaista tavallisen kokoisten (8-14) taimenperhojen painotuksiin sekä sopii myös erittäin pieniin, jopa nro 20 ja pienempiin perhoihin. Ohuella langalla kykenee muotoilemaan ja painottamaan erilaisia runkoja tarpeen mukaan. Paksummat menevät usein muuhun käyttöön, kierteisiin jne.

Ja kyllä ohutta käämilankaa myydäänkin. Perhotarvikkeita kauppaavan musafirman valikoimissa on kokolailla vastaavaa (0,06 mm) ohutta käämilankaa, jossa 150 gramman eli liki 6 km puola maksaa n. 20 euroa. Siitä riittää aika monen perhon painoksi. Käämilankaa on toki monessa muussakin nettikaupassa, mutta tässä yhteydessä mainitsemalla ”mainostan” myös perhotarvikkeita myyvän firman käämilankaa.

Ohessa vaiheittain miten itse puolaan käämiltä kuparilangan rullalle akkuporan avulla, hitaalla vaihteella.

Tyhjän rulla ja rullanreikään napakan sopivaksi teipattu poranterä

Tyhjä rulla ja teipattu poranterä

1. Ensin kiinnitän poranterän tms. tapin akkuporaan ja teippaan täytettä terälle sen verran, että rullan saan kiinnittymään napakasti keskireiästään teipin päälle. Maalarinteippi sopii tähän hyvin.

Kuparilangan pää teipataan kiinni rullaan

Käämiä, maalarinteippiä  ja tyhjä rulla

2. Teippaan maalarinteipillä käämilangan pään rullalle.

Puolaus alkaa

Puolaus alkaa

3.Tuikkaan tyhjän lankarullan poralle ja käämipuolan läpi jonkin puikon/kepin ja aloitan varovaisesti jarrutellen puolauksen – laidasta laitaan pyrkien tasaiseen puolaukseen.

Puolaus jatkuu

Puolaus jatkuu

4. Lanka on ohutta (0,05 mm), joten ”hitaasti” kiiruhtaen puolausta laidasta laitaan tasaisesti ohjaillen sekä peukalolla jarrutellen saa siistin puolauksen aikaiseksi. Toisinaan puolausta tulee päräytettyä melkoisella vauhdilla, mutta siinä pienikin nykäisy katkaisen langan. Jatkosolmun voi tehdä, mutta itse tykkään ”ehjistä” puolista.

Monta rullaa kerralla

Monta rullaa kerralla

5. Samalla istunnolla saa puolattua helposti ja nopeasti useampiakin kuparilankarullia. Yhden rullan puolaamisen ei kuitenkaan mene kuin muutama minuutti, jos kamat on valmiina ja käämilanka on ehjä sekä katkeilematon.

Valmiina sidontaan

Valmiina sidontaan

6. Ja siinä on kuparilankaspigotti valmiina perhon painotustöihin. Mitähän sitä tekisi? Ehkä joku helppo uppoperho runkopainotuksen kera. Esimerkiksi Red Tag ja Zulu ovat kelpo kalastusperhoja myös runkopainotuksilla…