Madehara on nykyään uuden lain mukaan Suomessa kielletty työkalu

Madehara on uuden lain mukaan Suomessa kielletty työkalu?

Uusi kalastuslaki astui voimaan vuoden 2016 alusta. Moni asia muuttuu, joista varmasti puhutaan ja joita käsitellään kalaporukoissa pitkin vuotta.  Mateen pilkkikauden ollessa parhaimmillaan, on vielä hyvä kerrata kalastuslaissa yleisiä madepilkkikäytäntöjä muuttava rajoitus.

Kuudennen luvun 46§ – kielletyt kalastustavat, pyyntimenetelmät ja kalastusvälineet – luvun 5 pykälä kieltää koukun tahallisen tartuttamisen ulkopuolelta.  Käytännössä tämä tarkoittaa, että aiemmin suositut madepilkit eli ns. ryöstäjä sekä madehara ovat jatkossa kiellettyjen pyyntimenetelmien listalla.

Madehara aiheuttaa varmasti keskustelua, sillä siinä syötin paikka tai syöttikoukku on harakoukun yläpuolella ja mateen tullessa tunnustelemaan syöttiä tai iskemään siihen kiinni. haran koukut tempaistaan kalan ulkoleukaan kiinni varmistukseksi.

Oikeusoppineet kertovat, että laki on niin kuin se luetaan.  Jos kala tartutetaan ulkoapäin, se on lain mukaan yksiselitteisesti kiellettyä.  Haran yläpuolelle kiinnitetty syötti ei pelasta, hara kuitenkin tempaistaan ulkopuolelta kiinni.

Ulkoapäin tartuttamiskiellon juuret lienevät lohijoilla. Ulkoapäin tartutus eli rokastus on ollut erityisesti ongelma lohijoilla, kuten Torniojoella, jossa isoja lohi on yritetty tartuttaa ulkoapäin tempomalla isoja painotettuja naarakoukkuja lohien seisontakohdissa tarkoituksena tartuttaa kala mistä kehonosasta tahansa. Voimakkaat lohet kuitenkin repivät itsensä usein irti ja haavaumiin on vesien lämmettyä iskenyt kalatauteja, jotka saattavat pahimmillaan uhata koko joen lohi/kalakantaa.

Useissa maissa kuten Ruotsi ja Norja, ulkoapäin kalan tartutus eli rokastus on kiellettyä.

Madepilkki kuuluu sarjaan "mielenkiintoiset hämärähommat".

Maten pilkintä kuuluu sarjaan ”mielenkiintoiset hämärähommat”. Mitä isompi ja rumempi made on, sitä komeampi se on kalamiehen mielestä.

Syöttipilkki sallittu

Made toki ottaa hyvin myös syöttipilkkiin ennen ja jälkeen kutua – kutuaikana heikommin. Kutuajan mentyä, mateet levittäytyvät laajalle ja ovat huonommin tavoitettavissa. Made on laiska liikkumaan ja saalistaa pimeässä. Made on talvellakin yöaktiivinen ja madetta pilkitään yleensä pimeässä – ilta klo 18:00–21:00 on usein parasta aikaa. Mateen pilkkikausi on ohi helmikuun päättyessä eli vielä ehtii hyvin madepilkille. Muutama metri järeää siimaa kiinni vaikka naulaten harjanvarteen, siiman päähän painava lusikkauistin syötin kera ja menoksi – vaikka tänä iltana?

Kalastuslaki 379/2015

Valtioneuvoston asetus kalastuksesta 1360/2015

(EDIT 9.2.2016)  Aihe herättää keskustelua – laki ei kiellä suoraan kyseisiä pyyntivälineitä. Kirjoitin kärjistäen tietäen itsekin madetta pilkkineenä, että valtaosa haralla saaduista mateista on ulkoapäin kiinni. Tarvittaisiin oikeuden ennakkopäätös, että hara voitaisiin kokonaan kieltää. Syötitetty hara on siihen saakka sallittu pyyntiväline, kun made on suusta kiinni – vaikka harvoin haramade saadaan niin, että hara olisi suussa.

LUKEn erikoistutkija Lauri Urho mm. mainitsee  haastattelussa:  – Sellaisten pyyntivälineiden, kuten madeharan ja ryöstäjän, käyttö on nyt kiellettyä siten, että ulkoapäin ei saa tartuttaa.

Urhon haastattelu: Uusi kalastuslaki säätelee myös pilkkimistä