Valkoisen ja oranssin sekoitus on hyvä talviperhon väri mm. pilkkileechiin

Valkoisen ja oranssin sekoitus on hyvä talviperhon väri mm. pilkkileechiin

Viimeinkin talvi heräsi ja toi jäät järville Keski- ja Etelä-Suomeen. Nyt on korkea aika herätellä perhokansaa kieputtamaan höyheniä ja karvoja koukunvarrelle. Talvi etenee vauhdilla ja pian on uusi kesä. Nyt on hyvä aika tarttua toimeen ja rakennella tulevan kauden ottipelejä. Näin vuodenvaihteen kunniaksi ja sidontahimon yllykkeeksi tarjoilen pilkkileechin vaihe vaihelta sidontaohjeiden kera.

Perhonsidonta ei ole rakettitiedettä vaan käsityötä, jonka oppii kuka lähes tahansa. Jos on riittävä kiinnostus ja halu saada käsillään jotakin aikaiseksi, eikä olemitään kehon asettamia rajoitteita, niin tämäkin pilkkileech onnistuu pienellä harjoittelulla. Ja kevään aikana monilla paikkakunnilla järjestetään kalastusseurojen tai opistojen perhonsidontapiirejä, joissa saa sidontaoppia + kuulee viimeisimmät ja mehevimmät kalavaleet. Synti ei kertoa meheviä tarinoita vaan uskoa niihin.

19-1-pilkkileech-pertsa

M.A.Leech irtopäitä

1. Tästä se lähteen Valitse sopiva jigi/pilkkikoukku perhoasi varten. Koukkuja voi toki valaa itsekin tai puristaa painohaulia koukunvarrelle, mutta tässä mallina on Markku Aution M.A. Leech volframi irtopää. Vastaavia irtopäitä myydään monissa liikkeissä/nettikaupoissa. Mallin mukaan sidottaessa tarvitaan valkoinen lanka, valkoista marabouta, hopeakierrettä (tai siimaa), valkosävyistä kimalledubbingia, pari oranssia kukon tai kanan niska- tai satulahöyhentä eli perhoslangina puhutaan häkilähöyhenistä. Ja kukin voi viritellä saatavilla olevista materiaaleistaan minkä värisiä leechejä tahansa. Vain taivas on rajana väri- ja materiaalicoctaileille.

19-3-pilkkileech-pertsa

2. Kiinnitä koukku sidontapenkkiin, pohjusta koukunvarsi valkoisella sidontalangalla,   ota kimppu valkoista marabouta ja kiinnitä marabousta koukun pituinen pyrstö. Kiinnitä hopeatinseli kierremateriaaliksi. Itse tykkään mallin mukaisesta hoikasta pyrstötupsusta, mutta monet lataavat todella järeän kimpun marabouta pyrstöön ja saavat niilläkin hyvin kaloja. Ehkä matariaalimäärissä onkin kyse vain luottamuksesta, käsialasta ja tottumuksesta.

19-4-pilkkileech-pertsa

3. Ota valkoisävyistä (mallissa sävy helmiäinen) kimalledubbingia, hiero lujasti langalle kimallenyöriksi ja kierrä nyöristä leechille runko pyrstön tyvestä painopäähän saakka. Rungon voi dubata monista muistakin materiaaleista kuten villasta, chenillestä, maraboun hukkajäämistä yms.

19-5-pilkkileech-pertsa

4. Ota punaoranssi kukon tai kanan häkilähöyhen, nypi tyveltä liiat siikaset pois, kiinnitä höyhen tyvestään rungon eteen, tartu häkiläpihdeillä höyhenen latvaan ja kirreä 3-5 kierroksella rungolle edestä taakse  häkilä.

19-6-pilkkileech-pertsa

5. Kun olet päässyt häkilällä taakse, pidä häkiläpideillä edelleen höyhenestä kiinni, tartu hopeatinseliin ja kierrä hopeatinselistä napakka 3-5 kierroksen kierre häkilän ja rungon päälle samaan suuntaan kuin pyöritit häkilän.  Kierre lukitsee häkilän paikalleen, kun kierre kiertyy ristikkäin häkilän päälle.

19-7-pilkkileech-pertsa

6. Kiinnitä kierre eteen ja poista kierteen ylimäärä.

19-8-pilkkileech-pertsa

7. Jos häkilä näyttää mielestäsi harvalta, voi eteen lisätä toisen häkilän ja kiertää siitä perholle tuuhean kaulushäkilän.

19-9-pilkkileech-pertsa

8. Kun häkilät ovat valmiit ja ylimäärät poistettu, tehdään painopään taakse lopetussolmu. Yksinkertaisimmillaan se on muutama ns. puolipolvisolmu peräkkäin ja solmun voi vielä varmistaa lakka- tai (pika)liimatipalla.

19-10-pilkkileech-pertsa

9. Lopuksi perhosta harjataan kimalteet näkyviin houkuttelevan pörröiseksi. Vanhasta hammasharjasta saa hyvän dubbausharjan, kun sitä hieman muotoilee saksilla.

19-11-pilkkileech-pertsa

10. Siinä se on, nopeasti sidottu (ja kuvattu) pilkkileech joka tosin kelpaa hyvin myös kesällä istarilammille sekä koskilla läpi vuoden.

Hyvää Uutta vuotta ja kireitä siimoja 2016!