Musta joulu Etelä-Suomessa, kuten Herraskoskella.

Musta joulu Etelä-Suomessa – myös Herraskoskella.

Jotenkin tuntuu ihmeelliseltä nämä lämpimät syksyt ja lähes lumettomat talvet. Muistissa ei ole vastaavaa koettuna, vaikka eläkeikä häämöttää.  Mielessä on ollut, että tämän vuosituhannen alun talvikaudet olisivat olleet ennennäkemättömän lämpimiä ja joulut mustia – ja varmastikin ilmaston lämpenemisen syytä.

Yllättäen lukaisin Aamulehden nettisivuilta, että Tampereella on ollut 1930-luvulla useampia peräkkäisiä mustia jouluja – vuosituhannen alku ei olisikaan mustien joulujen määrässä ennätysmäinen. Siis onko nuo mustat joulut sittenkään pelkästään ilmaston lämpenemisestä johtuvia? Itse asun Virroilla, joka on muutama poronkusema Tampereelta pohjoiseen, joten kelit ja sää noudattelevat pitkälle Tampereen olosuhteita.

Oma ikä ei riitä, enkä muista äitinikään kertoneen eläessään lapsuutensa mustista jouluista pohjoisella Pirkanmaalla. Isä vietti lapsuuttaan vielä tuolloin Haukiputaan – Oulun seudulla, jossa lienee ollut jouluina lunta.

Ilmastonmuutos toki voi toki lisätä merkittävästi lämpimiä syksyjä ja lumettomia/vähälumisia talvia Etelä-Suomeen, mutta tuota Aamulehden listaa katsoessa yllättää on myös tuo mustien joulujen sykli. Näyttäisi taulukon mukaan olevan noin 20 vuoden välein mustien joulujen jaksoja – se tässä päällimmäisenä pistää silmään. Nyt on toki vietetty aiempia vuosikymmeniä pidempää jaksoa mustia jouluja, mutta silti tuo 20 vuoden jaksottainen lämpö herättää muitakin ajatuksia. Ehkä mustat joulut eivät olekaan pelkästään ilmaston lämpenemisestä johtuva ilmiö vaan kuuluu asiaan Suomessa – kukapa sen tietää?

Mutta jätän pohdiskelun ja toivotan kaikille Hyvää ja Rauhallista Joulua!