Marraskuun 16. - tästä se alkaa koksikalastajan talvikausi, lunta ja pakkastakin voi olla, harvemmin hiki - neopreenikahlarit toimivat hyvin.

Marraskuun 16. alkaa koskikalastajan talvikausi. Lunta ja pakkastakin voi olla, kylmää eristävät neopreenikahlarit toimivat hyvin talvikalastuksessa.

Lain mukainen lohikalojen syksyisen kuturauhoituksen viimeinen päivä on 15. marraskuuta – intohimoisimmat koskikalastajat pääsevät 16. marraskuuta koskille.

Aikoinaan tämä talvikauden aloituspäivä oli todellinen koukutuspäivä, mutta ymmärrys taimenkantojen heikosta tilasta on rauhoittanut kutukoskien kalastusta. Hyvä niin, sillä ajattelematon kalastuskäyttäytyminen voi aiheuttaa vain hallaa taimenkoskilla. Kutukaloja ei kannata häiritä, kutusoraikoilla ei saa kahlata ja muutenkin ylimääräistä kahlaamista tulee välttää – olen kirjoittanut tästä aiemminkin. 

Kutupesät, joissa on ainakin yritetty lisääntymistä erottuu tuoreeltaan muuta pohjaa vaaleampana. Talven edetessä kutukuopat tummuvat, joten lopputalvesta ne ei enää välttämättä erotu.

Kutupesät, joissa on ainakin yritetty lisääntymistä erottuvat tuoreeltaan muuta pohjaa vaaleampana. Talven edetessä kutukuopat tummuvat, joten lopputalvesta niitä ei välttämättä erota.

On selvää, että kututaimenet (ja lohet) ovat kudun jälkeen huonossa kunnossa, lihakin on syömäkelvotonta. Kutukalojen kunto on kudun jälkeen heikko ja ne ovat kaikkea muuta kuin taistelijoita, joten parempi antaa näiden emokalojen palautua kudusta rauhassa. Kyllä niitä ehtii kalastamaan myöhemminkin.

Ainakin itse hakeudun nykyään sopivien kelien sattuessa mieluusti kirrekoskille ja siellä keskityn miedommille virta-aleille kalastamaan syksyn läpi tankanneita hyväkuntoisia kirbeleitä. Kirjolohi on kevätkutuinen kala, joten sen kuntoa ei syksy paina ja siiman päässä kirre on hyvä tappelija sekä saaliina hyvä ruokakala.

Vastuullinen kalastaja osaa ja ymmärtää jättää koskien niska-alueet rauhaan ja keskittää kalastus kutualueiden ulkopuolelle. Suvantopaikoissa ja hitaamman virran montuissa voi lymyillä hienoja kaloja, harjuksia, kirjolohia tai kutemattomia taimenia, joiden kalastus ei häiritse kutuyksilöitä.

Koskien välisuvannot ja aluset ovat kirjolohille ja harjuksille talvikaudella mieluisia paikkoja.

Koskien välisuvannot ja aluset ovat kirjolohille ja harjuksille talvikaudella mieluisia paikkoja.

Pilkkikausi ei ole vielä alkanut ja veri vetää koskille, vaikka talvinen koskikalastus osoittautuu usein vavan ulkoilutukseksi. Saaliina on raitista ilmaa ja hyvä mieli muutaman luontokuvan kera – ruokapöytään saakka tuodut saaliskalat ovat harvinaisia bonuksia.