Isänpäivän sankarin voi istuttaa lampaantaljalle kirjan kera ja antaa lukurauha

Isänpäivän sankarin voi istuttaa lämpöiselle lampaantaljalle kirjan kera ja antaa lukurauha

Markkinoilla on lähes tuskastumiseen saakka erilaista isänpäiväaiheista ”pakko-ostettavaa” – usein kertakäyttöhyödykkeiksi laskettavia turhakkeita. En määrittele tarkemmin turhakkeita vaan suosittelen hankkimaan isäpäivälahjaksi luettavaa, vaikkapa kirjan – kirja ei ole turhake. Jos kirja olisi turhake, niin kirjoja ei tehtäisi ja niiden painaminen olisi loppunut aikoja sitten.

Toki kirjoissakin on hyviä ja huonoja lukijasta ja mieltymyksistä riippuen, mutta lukijan makuun, harrastukseen ja intohimoon osuvasta kirjasta on iloa ja ajankulua pitkään.

Suomi on (vielä) harvaan asuttu maa, jossa on yllin kyllin tilaa ulkoilla, metsästää, marjastaa, veneillä, sienestää, kalastaa, kuvata luontoa jne. – jokaiselle löytyy jotakin tekemistä. Suomalaiset ovat kaupunkilaistuneet vauhdilla, mutta valtaosa kansalaisista kaipaa ulos luontoon.  Hienoja ulkoilmaharrastuksia on runsaasti, joista on kirjoitettu kirjoja.

Itse olen intohimoinen kalastaja, joten kaivan esille viime aikoina julkaistuja kalastuskirjoja vinkiksi – joko isänpäivän tai Joulun lukemiseksi.  Tämä näyttää varmasti monen mielestä ”hyvä veli + oman lehmän maksetulta mainokselta”, mutta kalastuskirjojen julkaisijana readme.fi kustantaja on ollut muutaman viime vuoden todella aktiivinen ja julkaisut useita asiaa täynnä olevia kalastusaiheisia kirjoja. Muilta ei juuri kirjoja tullut, ainakaan meikäläisen kannalta hyviä ja suositeltavia.

Kaivan esiin vapakalastajalle suositeltavan kirjakolmikon ja lisään perään pari kala-aiheista jokerivalintaa – näillä on tyhjää helpompi lähteä kirjahankinnoille.

16-2-Suuriperhokirja

  1. Suuri suomalainen perhokalastuskirja – Pertti Kanerva, Readme.fi 2015.

Nostan röyhkeästi ensimmäisenä esille oman teoksen, jossa on oikeastaan kaikki mitä nykyaikaisesta perhokalastuksesta tarvitsee tietää – se on aihealueeltaan lähinnä omaa sydäntä. Kirja tuo perhokalastuksen 2000-luvulle. Lopputulokseen olen itse tyytyväinen ja kirja on saanut paljon kehuja lukijoilta – erityisesti hinta/laatusuhdetta on pidetty erinomaisena. Kirjan järkälemäisen 880 sivun täyttäminen asiapitoisella eri perhokalastusmuotojen teksteillä ja kuvilla oli niin iso ponnistus, että sitä tuskin kukaan käsittää. Käykää katsomassa ja selaamassa kirjastossa tai kirjakaupassa, niin kirjan koosta ja annista saa parhaiten käsityksen.

16-3-Suuripilkkikirja

  1. Suuri pilkkikirja – Risto Jussila, Readme.fi 2014

Uutta pilkkikirjaa odotettiin pitkään ja Jussila sen onnistuneesti sai kasattua. Jos joku on kiinnostunut pilkkimisestä, modernista pilkkivälineistöstä ja viimeisimmistä pilkintätekniikoista niin Jussilan kirja on mitä parhainta oppia, opastusta ja luettavaa. Äkkipäätä ajatellen pilkkikirja voisi olla ulkoasultaan aika mustavalkoinen, kuin luminen lakeus muutaman tumman kairanreiän kera, mutta kuvitus on selkeä ja hyvä. Suosittelen pilkkijöille.

16-4-Jigikirja

  1. Jigikirja – Jari Rannisto, Readme.fi 2015

Rannisto vie tällä kirjalla kalastajan jigien juurille – jos jigikalastuksessa on ollut jotakin vierasta tai haluat oppia vieläkin tehokkaampia jigikalastuksen muotoja, niin Jigikirja antaa siihen hyvät eväät.  Itse harrastan intohimoisimmin perhokalastusta, mutta tunnustan kyllä, että kalastan hyvin monipuolisesti muilla tavoin. Ranniston kirjasta olen oppinut paljon uusia asioita jigikalastuksesta, joista osaa voi hyödyntää jopa perhostelussa. Suosittelen jigaajille.

16-5-pyydyskirja

1-jokeri. Suuri pyydyskirja – Risto Jussila, Readme.fi 2015

Aivan uunituore loppusyksyn kirja, jonka selasin läpi kirjaston uutuuskirjojen hyllyssä. En lainannut kirjaa, joku muu saa siitä luettavaa, itse ehdin paneutumaan sen sisältöön myöhemmin.  Äkkiselauksella ulkoasusta ja tuntumasta jäi positiivinen maku – sisältö ja nykyajan haasteet kiinnostavat lukemaan ja perehtymään tarkemmin, miten Jussila on onnistunut kertomaan vastuullisen pyydyskalastajan menetelmistä ja tavoista. Suomalaista pyydyskalastuskirjaa ei ole ollutkaan, joten kansien välissä on aiheesta kiinnostuneille paljon tuoretta asiaa.

16-6-bibliografia2

2-jokeri.  Suomen Kalabibliografia, osa 2 – Ari Savikko ja Ari Lappalainen. Kalatalouden Keskusliitto 2015.

Jos joku on kiinnostunut vanhasta suomalaisesta kalastuskirjallisuudesta, niin 2012 ilmestynyt Suomen Kalabibliografia osa 1 (vuodet 1730-1917) ja juuri ilmestynyt osa 2 (vuodet 1918-1940) ovat todellisia kalakirjoitusten lähdearkistoja. Bibliografiat eivät sisällä kokonaisia lehti/kirja-artikkeleita, vaan kirjat ovat täynnä mainintoja kala-aiheista kirjoista, pienpainatteista sekä lehtiartikkeleista niin tekijän kuin otsikonkin mukaan aakkosjärjestyksessä. Välissä on harvakseltaan laajempia tietolaatikoita sekä aiheeseen liittyvää kuvitusta. Bibliografiat ovat työkaluja tutkijoille, keräilijöille sekä kala-alan historiasta kiinnostuneille.

 

Kaupoissa on runsaasti myös muitakin kalastusaiheisia kirjoja sekä toisiin ulkoiluharrasteisiin liittyvää kirjallisuutta – pääasia lienee, että lukija saa mieleistä luettavaa.