Veneennostoa Virtain laivarannassa 3. lokakuuta.

Veneennostoa Virtain laivarannassa 3. lokakuuta.

Turhat veneet saa nostaa aikoinaan ylös, ettei niitä tarvitse hangesta kaivella – ihan vain vinkkinä ja samalla voi tarkistaa, tekikö viikonlopun Valio-myrsky vahinkoa venerannassa.

Lämpöiset säät ja ”kesäntuntuisen” syksyn jatko ovat viivästyttäneet veneiden nostoa – veneitä on vielä runsaasti laitureissa. Viikonlopun Valio-myrskyn aikaan kävin tarkistamassa ja kiinnittämässä omaa kalustoa laituriin vahvemmin. Ja yllättävän kovaa tuo myrskytuuli purikin – koko iso laituri vaappui ja heilui, että piti askellustaan harkita tarkasti pysyäkseen laiturilla. Syy ei ollut virvoitusjuomissa, vaan aallokko ja tuuli sai järeät laiturit oikeasti heilumaan ja vappumaan tosi rankasti. Saattoi siinä jonkun vene saada vaurioitakin kylkiin, kun aallokko rynkytti paatteja edestakaisin pilttuissaan.

Myrskyn jälkeen aamulla kävin varmistamassa laiturilla, että venekalusto oli paikallaan. Aurinko paistoi pieni tuuli puhalteli, mutta yöllisestä myrskystä ei ollut tietoakaan  – uskomaton kontrasti.  Rannassa oli veneennostotalkoot leppoisasti käynnissä. Miehet pujottivat leveitä nostoliinoja veneiden alle ja iso nosturiauto kelkkoi paatteja joutuisasti maalle pukeilleen talvea odottelemaan. Selvästi harjoiteltu kuvio, työ tapahtui ja veneet harvenivat laiturissa.

Ajelin vielä katsomaan toisetkin veneet eri paikassa ja sielläkin näytti olevan kaikki kunnossa. Jossakin vieraassa veneessä näkyi pieniä kylkihankaumia ja yksi nokkanaru oli poikki, mutta vene sentään oli paikoillaan. Osassa rantaan vedetyissä veneissä on roskaa ja vettä piripintaan, lienee viimeksi heinäkuulla tyhjätty?

Nyt olisi kyllä hyvä aika hoitaa veneet talviteloille, mikäli niitä ei käytä. Viikosta 41eteenpäin on lupailtu säiden pysyvää kylmenemistä ja uhkailtu lumisateita myös etelämmäksi maata – pohjoisessa lunta on jo satanut ja pakkasia tiedossa.

Tarkoitus on ottaa viikolla omiakin paatteja ylös yhtä venettä lukuun ottamatta – avovesikalastuskautta on toki vielä jäljellä pitkään ainakin tuossa Herraskosken alapuolisella järvellä, mutta jos ei venettä käytä niin surutta ylös vaan talviteloille uutta kesää odottelemaan.  Mars veneitä tarkistelemaan ja nostamaan, miksi se veneen ylösotto pitää odottaa aina lumilapiokeleihin saakka?