Renkaanpaikkausvaahto eli paukkupullo voi pelastaa pulasta - rengasta ei aina tarvitse vaihtaa.

Renkaanpaikkausvaahto eli paukkupullo voi pelastaa pulasta – rengasta ei aina tarvitse vaihtaa.

Poikkesin tässä eräänä iltana Keuruun Reinikankoskella kalassa – edellinen reissu oli antanut tapahtumia + istutetun kirjolohen ruokakalaksi. Ajelin auringonlaskun aikoihin koskelle, paras iltasyönnin aika oli alkamassa.

Peruutin auton parkkiin lupa-automaatin kupeelle ja siinä perusasiat hoidettuani aloin kaivaa kahluuhousuja auton takakontista. Ihmettelin outoa pihinä? No vänkärinpuolen takarengashan siellä pihisi kuin äkäinen käärme. Kulutuspinnassa takareunan puolelta kuului ja käteen asti tuntui tulevan ilmaa ulos.

Autonperä pois pehmeätä heinikolta tuli ensimmäisenä mieleen, tunkille piti saada kovaa maata alle. Renkaanvaihto oli edessä ja se kannatti tehdä heti vielä valoisaan aikaan. Käänsin auton kovemmalle kohdalle ja vararengasta kaivamaan, mutta pojalta lainatussa autossa ei ollutkaan vararengasta – rengaskotelo oli tyhjä, tunkki sentään oli.

Soitin pojalle, että löytyykö vararengasta + ristikkoavainta? Ei siinä kuulemma ole ja sopiva vaihtorengas oli kuulemma kauempana, joten pyysin, että hakee vielä avoimena olevalta huoltikselta pullollisen renkaanpaikkausvaahtoa eli paukkupullon ja laittaa vaikka tyttären tuomaan. Itse menisin odotusajaksi kalaan, kun kerran koskelle saakka on ajettu. Rengaspaikkauksen jälkeen voisin jatkaa kalastusta.

Näin sovittiin, eikä muuta kuin vapa kasaan, kahluupökät jalkaan ja menoksi. Koskenniskaa lähestyessäni tytär jo soitti ja kyseli missäs koskella sitä ollaan ja mitä kautta sinne on paras ajaa. Renkaanpaikkaus paukkupullo oli mukana.

Köpöttelin rantaan silmäilemään tilannetta ja sammalla kerroin ajo-ohjeet.  No niinhän siinä kävi, että puhuessani en huomioinut pläkätyyntä niskaa ja luuri korvalla rantakivelle pompatessa näkyi vain kalan pakovana siitä tutulta ottipaikalta – missasin paikan.

Aloitin kuitenkin tavan mukaan rullailemaan lähirantaa lyhyellä siimalla, takaheittotilaa kun ei ole nimeksikään. Pidentelin siimaa ja laskeuduin kiveltä veteen… no voi …kele – oikean jalan kantapäästä vuotaa edelleen. Olin juurikin paikannut kahluuhousut ja omasta mielestä ”viimeisen päälle tarkasti”, mutta näin vain vesi tulee pesään edelleen. Jotain meni väärin tai jäi huomaamatta. Miksi mulle aina käy köpelösti, kuten Aku Ankalle?

Nousin takaisin kivelle ja pompin muutaman tukevan pintakivet etäämmälle rannasta, että pääsin heittämään hieman paremmin niskan läpi. Takuulla se töminä pelotti loputkin kalat – ei tärpin tärppiä, eikä muitakaan tapahtumia, mutta sain sentään rullailtua ja kalasteltua niskan läpi ilman lisäkastumista.

Palasin autolle ja ehdin vaihtaa jo varalla pitämäni kahluusaappaat jalkaan, tarkoitus oli vielä pikaisesti käydä heittämässä muutama ottikohta, mutta tytär saapuikin jo paukkupullon kera paikalle.

Ravistelin paukkupullon käyttökuntoon, ruuvasin venttiilin kiinni renkaaseen ja painoin korjausvaahtoa renkaaseen.  Kasvava paine painoi pihisten vaahtoa hieman renkaan reikäpaikasta läpi. Reikä näytti olevan oletusta isompi – ei muuta kuin kamat kasaan ja takaisin kotiin. ”Turva-auto” oli sentään mukana varmistamassa selustaa ja kalareissu oli muutenkin jo alusta alkaen mennyt päin mäntyä.

Rengas puhki, vararengasta tai renkaanpaikkausettiä ei ollutkaan, kala säikäytetty, kahlarit vuoti – toisella autolla 30 km päästä tuotu paukkupullo sentään pelasti auton ajamisen kotiin, enempää vastoinkäymisiä illalle ei tarvittu.

Opetus

Pidä edes paukkupullo aina matkassa autossa, lyhyilläkin kalareissuilla – jos siitä ei ole sinulle itselle apua, sillä voi pelastaa jonkun toisen autoilijan, kenties kalakaverin pulasta. Täysinäinen vararengas on hyvä olla aina mukana ja varmistaa sen olemassaolo + sijainti tunkin ja rengasavaimen kera myös laina-autoista. Tosin monissa uusissa autoissa ei ole vararengasta, on vain renkaan korjaussarja sekä pieni tupakinsytyttimestä virtansa ottava ilmakompressori. Jos ne ovat matkassa ja toimivia.

Joka tapauksessa kympillä saa paukkupullon, joka sopii vararenkaan tai korjaussetin lisävaraksi pidemmille reissuille- Lisäksi paukkupulloa on helppo käyttää sellaistenkin, jotka eivät renkaanvaihtoa osaa tehdä.

Muutama linkki aiheeseen: Pikapaikkaus antaa matkan jatkua, auton paikkaussarja korvasi vararenkaan.