7-1tinselipunos-pertsa

Vasemmalla perhonsitojien suosima Lagartun FlatBraid – oikealla Coats Diadem ompelulanka. Kierretystä perhorungosta on vaikea erottaa kumpi on kumpi, jos ei tiedä kumpaa kierretty.

Perhonsidonnassa käytetään runsaasti erilaisia materiaaleja. Uusien materiaalien kierto on nopeaa – suositut jäävät elämään, vähemmän suositut jäävät pikku hiljaa taka-alalle kunnes poistuvat. Tämä ei tarkoita, että poistuvat materiaalit olisivat välttämättä huonoja – osa poistuneista materiaaleista voi olla loistomateriaalia, mutta ei vain iske muotiin.

Yksi viime vuosien suosikkimateriaaleista on litteä ja melko kapea tinselipunos, Lagartun tuotemerkin FlatBraid. Materiaali on säihkyvän kirkasta ja sitä on ollut saatavilla hopean ja kullan lisäksi myös muita värejä.

Huhu on kertonut, että Lagartun on ajautunut konkurssiin, litteä FlatBraid on loppumassa varastoista ja kaupoista. Hätä ja tarve on ilmeisen suuri, kun foorumeilla kysellään FlatBraidin perään.

Itsellä on ollut käytössä pidempään Coats -ompelulankamerkin Diadem litteä koristepunos, joka mielestäni vastaa hyvin Lagartunin hopean ja kullan sävyistä FlatBraidia. Tarkasti katsoen ja rullia peilaten näkee, että Lagartun on hieman kirkkaampaa rullan kylkeä vertaamalla, mutta koukunvarrelle kierrettynä materiaalien kiiltoero kutistuu olemattomaksi.

Coatsin punos on myös aavistuksen leveämpää, mutta on toki samalla tavalla litteää kuin Lagartun. Ainakin itse sidon isommat perhorungot mieluusti aavistuksen leveämmästä materiaalista – kierteenä kapeampi Lagartun sopii hieman useampaan perhokokoon.

Kultaa ja hopeaa - vasemmalla Coats Diadem koritelankoja, oikealla Lagartunin suosikkipunoksia.

Kultaa ja hopeaa – vasemmalla Coats Diadem koritelankoja, oikealla Lagartunin suosikkipunoksia.

Uusimmassa kirjassani on tarinaa Harakka-Butcher perhosta, jonka runko on juurikin tuota hopeista Coats Diadem punosta. Kirjan yhdessä kuvassa on kuvattuna perhon materiaalit, taustalla näkyy myös sekä Lagartun FlatBraidin että Coats Diadem rullien päädyt. Bonuksena ”ompelulangassa” on, että rullan päissä on näppärät ”kiilakiekot” pitämään punoksen päätä paikallaan. Lagartunin rullissa on surkea puolaan leikattu viilto, joka helposti repii ”arvotavaraa” hajalle.

Muutama tarkka lukija on huomannut kirjan kuvan ja ovat lähestyneet hiljattain sähköpostilla varmistaakseen materiaalin. Ajattelin kertoa kelpo korvikkeesta näin blogin kautta myös kaikille muille tiedoksi.

Perhonsitojia kiinnostaa luonnollisesti tuotteen hinta – Coats Diadem Sewing Thread ”ompelulankaa” saa reiluissa 20 metrin rullissa, joiden metrihinta on Lagartun viiden jaardin rullaa selvästi huokeampaa. Sävyjä on tarjolla 300 (kulta), 301 (hopea) ja 302 (kulta-hopea), joista 302 cocktailsävy on Suomessa harvinainen.

Lankoja on myynnissä useissa ompelutarvikeliikkeissä sekä netin ompelutarvikeliikkeissä esim. ompelijanmaailma.fi

Kuvakaappaus ompelijanmaailman sivuilta

Kuvakaappaus ompelijanmaailma.fi sivuilta

Kauppojen ompeluosastoilla kannattaa pitää silmät auki, mutta myös olla kriittinen. Vaikka ompelukaupan hyllyissä voi olla hienon näköisiä ”tinselirullia” pilvin pimein, niin aika harva ompelulanka sopii erinomaisen hyvin perhonsidontaan – langat/nyörit/punokset ovat usein liian heikkoja, päästävät väriä, venyvät tai purkaantuvat kierrettäessä.