Muistilapputelineestä saa näppärän telineen lakatun perhopään kuivatukseen. Perhona on Kalkkisten Tumma.

 

Tuossa vuosi pari sitten näin Tiger ”tilpehööriliikkeessä” monivartisen muistilapputelineen, jossa oli pieni nipistin eli ns. hauenleuka jokaisen varren päässä. Sain oivalluksen kokeilla tuota himmeliä perhotelineenä. Ostin monivartisen lisäksi pari yksivartistakin hauenleukaa.

Oivallus osoittautui käyttökelpoiseksi lakankuivatustelineeksi isommille perhoille, kuten lohiperhoille tai streamereille. Erityisesti 8-vartinen himmeli on ollut mieleen isompien perhojen päitä lakattaessa kuivumaan.

Perhoa saattoi käännellä leuoissa eri asentoihin, jolloin ohutkin lakka (tai liima) asettui toivotulla tavalla. Leuat ovat metallia – ja joku leuka myös hieman väljä, joten tarkkuutta asetteluun erityisesti arvokoukkujen kanssa.

Tukena on värikäs kuutio, jossa on riittävästi painoa pitämään telinettä pystyssä ja muutenkin teline on kooltaan sopivan pieni ahtaalle perhopöydälle.

Hauenleuat eivät ole parhaimmillaan pikkuperhoille. Koukkukoko 10-12 alkaa olemaan minimi, mitä leukoihin saa ihan kohtuudella. Toki tuunaamalla leukoja ja laittamalla leukojen väliin ohutta korkki/kumilevyä ne voisi toimia hyvin myös pienimmille perhoille.

Tärkeää tuollaisen telineen ostossa on, että katsoo onko kuution pohja suora – pysyykö teline pöydällä keikkumatta. Toinen katsottava asia on, että onko hauenleuat toimivat ja pysyykö leukaosa varressa kiinni. Itse huomasin ostotilanteessa, että osassa telineitä pohja ei ollut suora eikä leuat kiinni tai muuten kunnolla toimivia.

Itse en tuota telineideaa ole sen kummemmin ajatellut sen kummempana oivalluksena, mutta Perhomessuilla pikkuperhoja sitoessa minulla oli tuo 8-vartinen himmeli mukana, jossa oli valmiita perhoja katseltavana. Useampikin sitä telinettä katseli ja kehui kovasti, joten ajattelin tuoda muistilapputelineen vaihtoehtokäytön näkyville myös täällä blogissa.

Taisi useampikin messuvieras ihastua enemmän siihen telineeseen kuin leuoissa olleisiin perhoihin katsellessaan messusidonnan aikaansaannoksia. Oli niin tai näin, pääasia tietenkin on, että edes joku idea messuilta jäi takataskuun.

Nelisenttisessä kuutiossa on 8 lähes vaaksan viikseä, joiden hauenleuoissa. Teline sopii hyvin juuri lohikoukuille.

Nelisenttisessä kuutiossa on 8 lähes vaaksan pituista vaijeriviikseä hauenleukoineen. Teline sopii hyvin lohikoukuille.