Talvikoskilla ei ole ruuhkaa, hyvän seuran ja kameran kanssa siellä viihtyy ja saa nauttia Suomen luonnon monipuolisuudesta - kalat eivät ole pääasia.

Talvikoskilla ei ole ruuhkaa, hyvän seuran ja kameran kanssa siellä viihtyy ja saa nauttia Suomen luonnon monipuolisuudesta – kalat eivät ole pääasia.

Talvinen koski on karun kaunis – koskiluonto on talvellakin käymisen arvoinen.

Aina ei pidä ajatella koskea vain kalapaikkana, koskiluonto on ainakin meikäläiselle ollut itseisarvo, rauhoittumisen ja rentoutumisen paikka – toki myös kalapaikka, mutta virtaava vesi on ollut aina minulle henkisesti se tärkein ympäristö. Olenhan kasvanut ja elänyt koskien äärellä lähes koko ikäni.

Suomen talvi on sävyiltään hienoa aikaa, jolloin kontrastien ääripäät musta ja valkoinen sekä kylmät sävyt korostuvat. Vieheissä tämä usein tarkoittaa, että kesän lämpimät sävyt eivät toimi kesäisen tehokkaasti – pitää hakea uusia sävyjä.

Ei tarvitse olla mikään väriguru, kun lumisena talvena ulos vilkaisemalla voi omin silmin nähdä, että talvi on mustavalkoista aikaa. Samoja mustavalkoisen sävyjä viljellen pääsee talvikalastuksessa yllättävän hyviin tuloksiin – lisäämällä punasävyä eli pisaran kesää matkaan.

Värin taikaa?

On toki hetkiä ja aikoja, jolloin joku kesäinen väri saa kalat hullaantumaan – vai onko se varmasti väri? Kenties taikakalussa on jokin muu ominaisuus?

Muutamilla muinoin tehdyllä talvikosken reissulla nimittäin minulla oli punamusta puppeli, joka sai kalat hulluiksi. Menetin taikaperhon eräällä reisulla ja sidoin tietenkin kasan uusia rasiaan, mutta tekemäni kopiot ovat olleet pääasiassa hyviä tyhjänpyytäjiä – paitsi kesällä. Taisi siinä superperhossa olla loppujen lopuksi jokin muu iskuun laukaiseva ominaisuus kuin väri.

Talvistreamer   

Omassa käytössä oli ollut takavuosina usein aloitusperhona siimassa vaalea puppelipäinen Talvistreamer, jossa on pilkahdus kesää – punaista tai oranssia. Ohessa perho on sidottu hopeansävyisellä mylarputkirungolla (lankakaupan), mutta toki runkoon kelpaa hopeasävy olkoon sitten litteää, punosta tai vaikka dubbingia.  Iskupiste eli punasävyinen vyö on hyvä toki olla. Muutenhan Talvistreamerissä ei liene ihmeellistä, pyrstö ja häkilä joko punaista tai oranssia ja pääkin voi olla peurankarvasta tai vaikka lankapää.

Se tietenkin on selvä, että vaikka nimi on Talvistreamer ja se on toiminut talvikoskilla, niin perho on niin selvä pienen särkikalan jäljitelmä, että se on myös kesän ottiperho.

 

Talvistreamer

Talvistreamer

 

Talvistreamer

Koukku     Pitkävartinen 8-2

Lanka        Valkoinen – runkoputken takakiinnitys (joka on samalla vyö) fluoresoiva punasävyinen, muuten tuo valkoinen lanka.

Pyrstö       Kimppu punaisia tai oransseja häkilänsiikasia.

Runko       Hopeinen ohut mylarputki tai jotakin hopeista.

Kurkkuhäkilä             Kimppu punaisia tai oransseja häkilänsiikasia

Siipi          Alla valkoista ja sinistä karvaa (oravaa, vasikkaa tms.), päällä grizzle kukon niskahöyhenet 2 kpl.

Pää            Valkoinen puppelipää (Antron, Fly-Rite tms.)