tammik1a-15

Jo viime vuoden puolella MMM muisti meidän perhettä kuorilla, jossa oli täysi-ikäisille valmiiksi nimillä täytetty kalastuslupien maksulappu. Sinänsä ihan hyvä juttu, mutta valtion byrokratian systeemit ovat kankeita ja hitaita. Minua ainakin on kyrsinyt siinä MMM-systeemissä se, että maksun suoritettuasi sinulla on toki maksusta pankin kuitti, mutta itse lupatiketti tulee sitten joskus aikojen päästä, joka muistaakseni pahimpana vuotena taisi olla kuukausia – epäilen vahvasti, että tilanne olisi yhtään parempi. Tiedustelin silloin jo lupani perään ja vastauksena sain, että siellä kerättiin ”lupatikettien yhteisajoa” varten iso kasa ja minun maksu oli tuli tullut juuri edellisen ajon perään – sain odottaa siis lähes tupla-ajan.

Toinen harmitus oli sitten itse MMM-lupa, joka on ollut sellainen ohut muovitettu tulostepaperinpala, joka pahimmillaan repesi irrotettaessa. Toki sekin lupana kelpasi, mutta itse olen nyt kolmena vuotena hankkinut netistä luottokortin kaltaisen tukevamman muovikortin, joka menee lompakossa muiden korttien mukana ja pysyy kunnossa vaikka kastuisi. Samalla tuolta netistä on saanut luvan maksettuasi heti luvasta tiedoston omalle koneelle, josta sen on voinut haluttaessa tulostaa + samalla luvan saa myös (äly)puhelimeen, josta sen sitten tarvittaessa voi myös näyttää kalastuksenvalvojille.

Olen ollut tähän systeemiin melko tyytyväinen, itse luvan muovikorttikin tulee vikkelästi. Maksoin 2015 lupani tammikuun 1. päivänä – varmuuden vuoksi talvista koskikalastusta ajatellen ja huolimatta väliin osuneesta viikonlopusta ja loppiaispyhästä uusi kortti kolahti postilaatikkoon 8. tammikuuta eli viikko maksusta. Nopeaa toimintaa, saisi ottaa MMM-mallia asioiden toimivuudesta.

Toimitusmaksut olivat 6,50 euroa höysteineen eli tiedot sähköpostiin, muovinen lupakortti tuli postiin ja lupatiedot vielä puhelimeen. Netin lupapalveluita on ainakin kaksi www.kalakortti.com ja kalastusluvat.net, ehkä muitakin. Tarkemmin en eroja ole palveluissa selvittänyt, niitä pääsee kukin selvittämään lopun linkkien kautta. Kalakortti.comin puolella on ainakin laajemmin paikallisia lupia tarjolla. Metsähallituksen vesille on oma nettisivu – eräluvat.fi, josta pääsee varaamaan metsähallituksen kalastus- ja metsästyskohteita.

Toki risuja pitää antaa kalakortti.comille siitä, että vuoden 2013 muovinen lupakortti oli sentään melko tukeva muovikortti, vuosien 2014 ja 2015 kortit ovat olleet huomattavasti ohuempia lisuja, viittä vaille että valitsen enää tulevina vuosina tuota muovikorttia. Tässä kohtaa kalakortti.com pyrkii säästämään aivan turhaan. Jos maksan erikseen kortista, haluan kunnon muovikortin – en laihdutettua korviketta.

Oikealla pankkikortti, seuraavana 2013 kortti, vasemmalla nuo parin viime vuoden lisut, joiden jämäkkyyteen en ole  tyytyväinen. Suomalaista säästämistä väärässä paikassa.

Oikealla pankkikortti, seuraavana 2013 kortti, vasemmalla nuo parin viime vuoden lisut, joiden jämäkkyyteen en ole tyytyväinen. Suomalaista säästämistä väärässä paikassa.

Tavallisille vesille pääsee pilkillehän ilman mitään lupia, mutta koskille ja pyydyskalastukseen tarvitaan luvat. Uusi kalastuslaki astunee voimaan 2016 alussa ja siihen saakka mennään vanhoilla säännöillä.

Luvat kuntoon ja kalalle!

kalakortti.com

kalastusluvat.net

MMM – kalastuksenhoitomaksu 2015

MMM – läänikohtainen viehelupa 2015

Metsähallituksen eräluvat

Alustava luonnos kalastusasetuksesta Arin kalahatusta blogissa.