Kalalajikalastus, kalabongaus eli fongaus on mukava harrastus vaikkapa kesän uudeksi harrasteeksi. Fongauksessa saaliiksi saaduista eri kalalajeista saa pisteen, esim. särki = 1 piste.  Kalan painolla ja pituudella ei ole merkitystä.

Kalalajikalastus, kalabongaus eli fongaus on mukava harrastus vaikkapa kesän uudeksi harrasteeksi. Fongauksessa saaliiksi saaduista eri kalalajeista saa pisteen, esim. särki = 1 piste. Kalan painolla ja pituudella ei ole merkitystä.

Lintubongaus on tuttua, kun bongari pyrkii saamaan kiikarin tai kaukoputken näkymään eri lintulajeja – lajimäärä on tärkeä. Myös kalastajat ovat innostuneet vastaavasta lajikalastuksesta eli kalabongauksesta – lyhyesti termi on fongaus.

Julkisuutta saanut vuorokauden pituinen Helsingissä käytävä Kalamaraton – vapavälinen käytävä lajikalastuskilpailu on synnyttänyt kiinnostuksen eri kalalajien kalastuksen. Kalojen pituudella tai painolla ei ole merkitystä pikkurillin pituinen salakka on yhtä arvokas kuin metrin hauki – yhden pisteen arvoinen.

 

Yli 10 kalalajia vuodessa

Fongausta voi harrastaa kuka tahansa, missä tahansa ja kisailla vaikka vain itselleen. Välineetkin voi valita kukin mielensä mukaan, joko kaikki mahdolliset kalastusvälineiden saaliit mukaan laskien, monipuolinen vapakalusto tai pelkästään yksi laite esim. virveli, mato-onki, pilkki tai vaikka katiska. Ja voihan Fongausta kokeilla vaikka omalta mökkilaiturilta, kuinka monta eri kalalajia onnistuu narraamaan omalta mökkilaiturilta esimerkiksi kesäloman aikana – tai mökkijärveltä viikonloppuna pilkkien.

Parina viime kesänä olen laskenut fongausta ihan omaksi iloksi laskemalla kuinka monta eri kalalajia onnistuin saamaan pelkästään perhoa käyttäen kalenterivuoden aikana. Ilman erityistä yritystä lajeja kertyi 11. Perholla saatujen listalle pääsivät särki, ahven, kirjolohi, taimen, hauki, säyne, harjus, siika, lohi, salakka ja lahna, sulkava – lajivaihtelu oli hyvin pientä.

Virvelillä ja pilkillä saatuna listaan voisi lisätä puolen tusinaa pistelajia, tavallisia järvikaloja kuhasta mateeseen ja merikaloja kampelasta turskaan.  Nämä lajipisteet ilman erillistä yrittämistä ja ponnisteluja, tuleva kausi näyttää paraneeko vai heikkeneekö pistesaalis tulevaisuudessa.

 

Pieni koukku ja ohut siima

Fongauksessa 5-10 eri kalalajia vapavälinein vuodessa on vielä helppo tavoite, 10–15 lajia kohtuullisesti tavoitettavissa, 15–20  lajia teettää jo hieman töitä ja yli 20 lajin fongari saa perehtyä fongaukseen paremmin tai lähteä keräämään ulkomailta kalalajipisteitä. Yli 30 kalalajia Suomesta vapavälinein vuodessa on jo loistava saavutus.

Suomessa on tavattu satakunta kalalajia, joista liki parikymmentä on istutettuja kuten kirjolohi. Lajikalastuksessa ei tule heti pää onkijan käteen.

Fongaus on helppoa vaikka mato-ongella ja sopii kaikenikäisille. Tärkeintä useampien lajien saamiseksi on riittävän pieni koukku. Moni rantavesissä ongella tavoitettavissa oleva yleinen kalalaji ei kasva kuin pikkurillin kokoiseksi, joten pieni koukku ja ohut siima takaavat parhaiten mahdollisuudet useampiin lajeihin.

Kireitä pistesiimoja kaudelle 2015!