…automaattinen venttiili, jonka olisi pitänyt sulkeutua…
 

Aamulla (21.5) TV-uutisissa kerrottiin, kuinka pikkuruiseen Mätäjokeen lirahtanut maalitehtaan liuotin oli tappanut Mätäjoen kalastoa.

Maaliyhtiö Teknoksen konsernijohtaja Pekka Rantamäki on kertonut Yle Uutisille, että yhtiön tiloista pumpattiin iltapäivällä vahingossa liuotinta sadevesiviemäriin ja sitä kautta se päätyi jokeen.

– Meillä on sadevesiviemärissä automaattinen venttiili, jonka olisi pitänyt sulkeutua. Se, miksi se ei ole sulkeutunut, siihen en pysty nyt vastaamaan, Rantamäki sanoo.

On selvä asia, että inhimillinen erehdys on sanan mukaisesti aina inhimillinen. Menetettyä ei saada takaisin, mutta miksi myös varotoimet pettivät?

Tuomas Heinonen on kuvannut Mätäjoen tapahtuman tuhoja. Tuomaksen kuvia löytyy täältä.

Vaikka pääkaupunkiseudulla virtaava Mätäjoki (Vantaan puolella Mätäoja) on vain pikkuruinen puro tai oja, niin se on erittäin hyvä esimerkki aktiivisen talkootyön mahdollisuuksista.

Aikanaan ”tyhjästä kuraojasta” oli vuosien saatossa kunnostuksilla ja kalastonhoitotoimilla kehittynyt meritaimenen kotipuro, josta lähti vuosittain taimenia merivaellukselle palatakseen sukukypsinä takaisin jatkamaan taimensukua. Eikä vain taimenpuro, vaan purossa on elänyt monipuolinen kalasto sekä hyönteis- ja kasvilajisto. Eikä pidä unohtaa linnustoa ja muitakaan puron äärellä liikkuvia elollisia. Ihmiset mukaan lukien.

Inhimilliset venttiilit eivät toimi
Jotenkin tuntuu irvokkaalta, että selityksenä on vain inhimillinen erehdys, jos kerran siellä olisi pitänyt olla myös automaattinen sulkuventtiili. Oliko sulkuventtiiliä olemassa – jos on, niin onko sellaisen toimivuutta ikinä tarkastettu, edes tullut mieleen? Ja jos on tarkistuksia tehty, niin miten vakavasti tarkistuksia suorittava taho venttiilit ylipäätään tutkii ja tarkistaa?  

Tapahtunutta ei saa pyyhittyä pois – valitettavasti. Ymmärrän täysin niiden ihmisten turhautuneisuuden, tyhjyyden ja vihankin tunteet, jotka ovat uurastaneet Mätäjoen hyväksi.

Ennen suurempaa julkisuutta konsernijohtaja Rantamäki myönsi, että jälkipyykkiä Mätäpuron vuodosta voi tulla. Oheinen Rantamäen kommentti on alla olevista linkeistä. -”Emme me kiistä syyllisyyttämme virheeseen. On kuitenkin viranomaisten asia katsoa, mitä tästä seuraa”.

Maaliyhtiö tunnusti ”lirauttaneensa”, mutta vasta sen jälkeen, kun tapaus ylitti uutiskynnyksen on luvannut myös rahaa Mätäjoen pelastamiseen. Ilman mediassa näkymistä automaattiventtiili olisi varmasti toiminut ja pitänyt ainakin rahahanat kiinni.

On se niin ihmeellisen inhimillistä vastuunkantoa – aika näyttää lunastaako Teknos lupaukset ilman valituksia ja osoittaa todellista vastuunkantoa vai yrittääkö livahtaa kuin myrkkyliuos Mätäjokeen.       

Mitä opittavaa
Vaikka tapahtuma on ikävä, niin Mätäjoki on hyvä esimerkki kaikille Suomen pienille ojille ja puroille – niissä piilee maamme taimenkantojen pelastus. Toivottavasti tapahtunut avaa kansalaisten silmiä. ”Turhana ojana” olleessa purossa onkin ollut uskomattomasti kalaa – jopa runsaasti taimenia! 

Maamme suuret reittikosket ja padotut lohijoet eivät kykene ylläpitämään kalastusta kestävää taimenkantaa. Pienistä puroissa sen sijaan voi kasvaa järvi- ja merivaellukselle lähteviä jälkeläisiä, jotka palaavat takaisin lisääntymään. Pienistä puroista kertyy iso virta – taimenvirta, joka voisi riittää ruokkimaan vesistöjemme taimenkantoja – ei yksinään vaan vastuullisella kalastonhoidolla ja kalastuksen sääntelyllä. 

Ja kaikille tehtaille –  pitäkääkin venttiilit kunnossa ja kuntotarkastuksia useammin.

Linkkejä aiheeseen:
Yle uutiset
Tärpätti tuoksuu
Pahoitteleva Teknos
Poliisi tutkii

HS
Maalitehtaan liotinvuoto
Poliisi alkoi heti tutkia