Hyvän kauppaliikkeen tulee näkyä, että myös tuntemattomat asiakkaat osaisivat ostamaan!
 

Ensimmäinen kerta
Kävin taannoin ensimmäisen kerran elämässäni Ideaparkissa, kun tuli sopivasti käyntiä Tampereella. Kauppakeskukseen on avattu kiinnostusta herättänyt kalastusliike, Kalastus Suomi.
Tosin inhoan isoja kauppakeskuksia ja niiden tuputtavaa ”osta osta” -markkinameininkiä, eikä Ideapark tee siinä poikkeusta. Mieluummin istun päivän kalassa saamatta sinttiäkään, kuin kuluttamassa aikaa tyhjänpäiväiseen shoppailuun. Suuri osa lienee toista mieltä, mutta harrastuksensa kullakin.
Ajelin Ideaparkkiin ja kävelin Tampereen puoleisesta A- päädystä sisään. Tuumasin, että eiköhän tuo Suomen suurimmaksi mainostettu kalastusputiikki sieltä vastaan tule ja samalla nopeasti kiertäen näkisin mitä muuta kauppakeskuksessa onkaan.

Kiersin koko julman ison puljun kertaalleen läpi, mutta etsimääni Kalastus Suomea ei näkynyt. Katsoin vielä kertaalleen Ideaparkin infokartankin sisääntulon läheltä  läpi, mutta kalastusliikkeen nimeä ei siinä mainittu. Ajattelin, että liike on niin uusi, että sen sijaintia ei ole päivitetty karttaan. Harmi.
Arvelin, että kävellessä oli jokin kolkka jäänyt huomaamatta. Päätin katsella tarkemmin toisella kierroksella ja vilkuilla yläkertaankin. Lähdin uudelle kierrokselle.
Toinen kierros oli yhtä tyhjä kuin ensimmäinenkin. Jossakin keskusaukiolla näkyi pieni liikennemerkin kaltainen kyltti Kalastus Suomi, mutta siihen ne opasteet sitten jäivätkin. 
               
Alkoi oikeasti ärsyttämään julmettu kävely ja tyhjän etsiminen. Suomen suurinta kalastuskauppaa ei näkynyt – kyllähän sellaisen pitäisi erottua helposti!
Kävelin keskusaukion infopisteelle ja kysyin jo epätietoisena, että onko täällä koko Ideaparkissa lainkaan kalastusliikettä, vai olenko ymmärtänyt mainoksista täysin väärin.
Infosta vastattiin, että tuolla se on Tokmannin lähellä ja infotäti viittoili sormellaan käytävän suuntaan. Kerroin, että näin kyllä Tokmannin, mutta en kalastusliikettä. Kiitin ja lähdin etsimään.
En kyllä muistanut nähneeni siellä mitään kalastusliikettä. Mielessäni totesin, että uusista silmälaseista ei ollut mitään hyötyä – opaskoira olisi pitänyt tilata.

Lopulta se kalaliikkeen labyrintin pää löytyy
Kävelin Tokmannin kohdalle ja nopeasti vilkaisin liikkeet eteenpäin ulko-ovelle saakka. Eipä ollut. Sitten pysähdyin ja aloin katsella tarkemmin ympärille. Siellä oli jonkinlainen mönkijä ja mallinukke metsurin vaateissa keskellä käytävää ja siinä edessä pieni lappu, Kalastus Suomi. Katossa oli jokin Mänpark kyltti, mutta sen sanoma meni yli hilseen. Nuoli näytti vessakäytävään, kusiputka/miestenvessa – Mänpark? Tekstin vihreä värikin viittaa samaan! 
 
Toisesta suunnasta tullessa siinä mönkijän kupeella seisoi joku porukka juttelemassa. Suomen suurimman kalastusliikkeen pieni kyltti ja nuoli jäi väkijoukon taakse piiloon. Ilmankos sitä en huomannut. 
 
Näin kyllä infokartassa Mänpark nimen, mutta ajattelin, että se on joku virolainen halpatuontiliike tai jokin ukkojen vaatekauppa – vähän kuin Dressman. Mänpark nimenä ei luonut pätkän vertaa kiinnostusta, eikä antanut pienintäkään vihjettä kalastusliikkeen olemassaolosta.

Muuten niin avaran Ideaparkin kyljessä oli muihin Ideaparkin katuihin verrattuna ahdas ”vessakäytävä”, jonka päässä nuoli ja edelleen pieni kyltti, Kalastus Suomi. Eihän tuonne osaa, ellei tiedä mitä etsiä.
Kävelin käytävän päähän, jonka vinkkelikulmasta paljastui uusi pala käytävää. Siellä sentään oli jo iso kalastuskuva, jossa ukot sihtaavat vapoineen uuden vinkkelikulman taakse. Opaste vaikutti jo lupaavalta. 
 
Kuvan ääreltä paljastui jälleen uusi piiiitkä ja ankea käytävä, jonka puolivälissä oli pieni sininen kyltti – sisäänkäynti. Hieman kyllä herätti ajatuksia, että mitähän seuraavaksi?

Viimein perillä
Liikkeen ovelle päästyä paljastui iso liiketila jossa oli mönkijöitä, sahoja jne. eli koneliike sekä se taustalla mainostuksen Kalastus Suomi -liike. Tämä oli siis Mänpark, joka hieman yllättäen koostuikin kahdesta liikkeestä – kalastus ja koneliikkeestä.
Kalastusliikkeen iso heittoallas pisti heti positiivisena asiana silmään – on ihan hyvä paikka kokeilla vapoja ja järjestää vaikkapa heitto-opastusta. Myös reilu uittoallas oli seinustalla sekä runsaasti mielenkiintoista kalastussälää.
Eipä Mänpark liikkeissä mitään vikaa ollut, mutta sijainti, nimi ja opasteet kaikkea muuta kuin asiakasystävällisiä. Melkoista arvuuttelua asiakkailta liikkeen sisällöstä ja melkoinen labyrintti liikekompuksen löytämiseksi.
Jotenkin olin edelleen ärtynyt pitkäksi venyneestä etsinnästä ja lähinnä vain katselin valikoimia, eikä juurikaan tehnyt mieli kysellä myyjiltä kuulumisia. Toki mukaan tarttui pieniä hankintoja.

Ideaparkin täyteliikkeitä?
Pääkatu on täynnä naisille olevia liikkeitä ja miesten liikkeet on ärsyttävästi piilotettu vessan taakse. Minua kyllä jäi ärsyttämään ja harmittamaan kalastusliikkeen pimennossa olo. Vähän kuin ennen vanhaan lavatansseissa käytiin vessan takana ryypyllä hakemassa lisäpotkua tanssiaskeliin. Kunnon huikka poisti pelon ja lisäsi röyhkeyttä.

Kerroin Lakeudenportin kansalaisopiston sidontapiirissä Ideaparkin kokemuksistani ja erikoisesti piilotetusta kalastusliikkeestä. Yksi kurssilainen oli kahta päivää aiemmin poikennut myös Ideaparkissa, eikä hänelläkään ollut mitään havaintoa kalastusliikkeestä tai miesten koneliikkeestä. Oli käynyt myös naapuriliikkeissä Tokmannista lähtien ja olisi ilman muuta poikennut katsomassa ja kenties ostamassakin jotakin – jos olisi tiennyt tai nähnyt liikkeen.

Mielestäni kauppaliikkeen yksi tärkeimmistä puolista on näkyvyys. Näkyminen vetää asiakkaita sisään ja mahdollisesti ostoksille. Myös sellaisia, joilla ei olisi mitään tarkoitusta edes tulla liikkeeseen. Kyllä Ideaparkissa pitäisi kaikkien liikkeiden päästä näkyvästi kauppakatujen varsille. Piilotetut liikkeet menettävät paljon asiakkaita ja tuloja, kun liike on liian vaikean takana.
Miehet, jotka liikkeen tietävät, voivat sinne löytää, mutta oudompi ei sinne osaa – eikä naisväki ainakaan. Teini-ikäinen tyttärenikin totesi, ettei kolkolle vessa- ja huoltokäytävälle välitä edes poiketa, turvallistakaan? Kyllä siinä helposti jää monet isänpäivä- ja joululahjat ostamatta.

Mielestäni ainoa kunnollinen ratkaisu olisi iso remontti, jossa avattaisiin piilotetuille miestenliikkeille näkyvä sisäänkäynti näyteikkunoineen suoraan pääkadun varteen – kuten muillakin liikkeillä. Toivottavasti tämä jonakin päivänä on myös totta ja liikkeet näkyvät pääkadulla kulkiessa.
Mainostuksessa sekä opasteissa tulisi myös selkeästi sekä ymmärrettävästi saada kalastus- ja koneliike esiin. Mänpark on mielestäni nimenä epäonnistunut, eikä se ainakaan minua eikä kansalaisopiston kurssilaista oikeaan opastanut. Kyllä liikkeiden oikeat nimet ainakin infotauluissa pitäisi olla. Markkinointi on pettänyt pahasti. 
 
Miehet ovat rakentaneet Ideaparkin isolla rahalla – selvästi naisille. Vaikka miesten liikkeet on piilotettu vessan taakse, niin toivon blogin myötä kalastusliikkeen sijainnin ja olemassaolon selviävän mahdollisimman monelle.
Tiedän kokemuksesta, kuinka pitkäveteiseksi kuskina olevan aika kauppakeskuksissa voi käydä, kun naisväki innostuu shoppailemaan. Miesparkissa voi silmitellä niin koneet kuin kalavehkeet ajan kanssa ja lopuksi lukea alan lehtiä mukavassa sohvaryhmässä istuen. Perhesopukin säilyy paremmin, kun kuski jaksaa odotella.