Kylmä ja märkä kesä 2012 pysyy varmasti mielessä, mikäli pian ei lämpene.   

Tämä kesä on ollut ainakin heinäkuun lopulle saakka käytännössä yhtä sadetta ja kylmää tai sitten on ollut posketon tuuli. Ja tämä on koskenut koko maata.
Pohjoisessa kylmät ja sateiset säät voi ymmärtää paremmin. Lapin sää on aina ollut vaihteleva ja kaikenlaiset kesäilmat ovat mahdollisia – superhelteestä pakkasiin.
Hyvän ja kuivan viikon sattuessa lomaan ei valiteta, mutta huonon sään osuessa Lapin lomaviikkoon toki harmitellaan ja ymmärretään hyvin, ettei lomakeli aina osu kohdalle.

Keski- ja Etelä-Suomen sateiset ja kylmät viikot ovat harvinaisempia ja kesä-heinäkuulle osuu melkoisella varmuudella hyvääkin lomasäätä huonoimmillaankin noin puolet ajasta. Mutta ei aina. Muistan erään tutun pääkaupunkiseudulta, joka oli vuosikymmeniä takaperin hankkinut hienon veneen. Lomareissulle oli päätetty suunnata Saimaalle. Puolitoista viikkoa jatkunut sade ja kylmä sai tuttavan mittakupin ääriään myöten täyteen ja hieman ylikin. Siitä paikasta hän ajoi venellään suoraan Kauppatorin rantaan ostamaan etelänmatkaa ja seuraavana iltana hän jo istui etelän auringossa. Toki se maksoi osansa, mutta Suomen suvi ei lomaa pilannut – ainakaan kokonaan!       
Tänä kesänä on myös ollut niin märkää ja kylmää, että ehkäpä joku tekee saman tempun – lentää aurinkoon ja lämpöön. 

Eipä  tässä juuri muuta ole voinut, kuin ihmetellä ilmoja ja nauttia niistä harvoista kuivista ja lämpöisistä päivistä joita on ollut. Metsissä työkseni ympäri vuoden kulkeneena tosin sade tai kylmyys ei meikäläiseen suuresti vaikuta – ulos voi mennä, kun on pukeutuu oikein.  Joka tapauksessa iän myötä tunnustan laiskistuneeni ja katson hieman ulos. Koiranilmalla en viitsi lähteä, jos ei ole pakko. Toivottavasti elokuu pelastaa kesän ja lämpöisiäkin jaksoja vielä saadaan. Uimavesikään ei taida olla missään yli 20 astetta ja tuskin tuleekaan. Toki voin olla väärässäkin ja toisalta toivon, että olenkin ja vedet vielä lämpenevät.

Kylmä ja sateinen sää ei tosin kaloja haittaa. Vesien viileys on pitänyt kalat aktiivisina, mutta korkealla oleva vesi on saanut järvikalat muuttamaan entisiä olinpaikkojaan. Edellisvuosien vanhat ottimestat ovat olleet monin paikoin hiljaisia. Esimerkiksi kuha on ollut monin paikoin piilossa.
Myös koskien tai jokien kovat virtaukset ovat olleet paikoin ennätyskorkealla ja kesätulvassa kalastus ei ole ollut enää kovin nautinnollista. Saaliitkin ovat helposti ainakin oudoilla vesillä olleet vaatimattomia.
Toki kovat koskikuohut ovat kuvauksellista silmänruokaa, mutta pienillä perhoilla ottipeilien puutteessa ei ole järin hauska kalastaa. Kaikki eivät nauti streamereillä tai voimakkaasti painotetuilla perhoilla kalastuksesta.

Pohjavedet ovat korkealla ja vesistöennusteissa on monin paikoin nuolet yläviistoon, joten paikoin vesi vielä nousee, eikä varmasti ehdi laskemaan kovinkaan paljoa ennen syyskuun kuturauhoitusta, eikä välttämättä paljoakaan ennen jäiden tuloa. Kalastettiinpa sitten järvillä tai koskilla, niin loppukauden kalastus on pitkässä liemessä.
Olen toki useampaan kertaan maininnut näistä Ympäristökeskuksen sivuista, joilla on ajankohtainen vesitilanne. Normaalivuosina ei virtaamataulukoita tai vedenkorkeuksia ole tarvinnut vilkuilla kuin muutaman kerran kesässä, mutta nyt niitä on tullut katseltua vähintään viikoittain ja useamminkin.
Virtaamataulukko löytyy tästä.
Vesistöjen vesitilannekartat sekä vesistöennusteet löytyvät tästä. Karttojen alta löytyy tarkemmin taulukoita selattaessa myös muutamien koskien virtauksia, joita ei edellä mainitussa virtaamataulukossa ole (mm. Herraskoski)
Järvien pintavesien ajankohtaisia lämpötiloja puolestaan löytyy tästä.
Ilmatieteen laitoksen sivuilla on puolestaan säätilasta paljon mielenkiintoista asiaa, jonne linkki löytyy puolestaan tästä.

Kaikki edellä mainitut ovat kalastajille hyödyllisiä taulukoita, kun niitä oppii käyttämään ja arvioimaan jonkin tutun paikan kautta vedenkorkeuksia ja sen vaikutuksia niihin omiin tuttuihin kalavesiin. Sadetutkia ja niiden ennusteita kannattaa myös seurata kala- ja eräreissuja suunniteltaessa. Erä-lehdellä on nettisivuilla hyvä sääpalvelu ja se on kestotilaajille. Muitakin pidemmän ajan sadetutkaennusteita on olemassa mm. päivälehdillä.

Tämä on siis ”kahden villapaidan” kesä. Hauska ilmaisu löytyi edesmenneiden lohiperho-sidontalegendojen Arvi Keräsen ja Antero Tolvasen kirjeenvaihdosta 1960-70 luvuilta. Lainaan ilmaisua tähän blogiin, koska mielestäni se on niin osuva ja kuvaa hyvin tähän mennessä olleen kesän luonnetta täysin.

Vanhan sanonnan mukaan Jaakko heitti kylmän kiven 25.7. Tämä Jaakon kylmä kivi ei tosin taida pitää paikkaansa ainakaan oheisen selvityksen perusteella.  Toivon, että elokuu olisi hieno ja lämmin, muutaman vuotena näin on ollut ja miksipä ei nytkin.