Suomalaisista siikaperhoista ei ennen ole kirjaa ollut – nyt on!

Siikaperhoja kirja on hieno taltiointi suomalaista perhokalastushistoriaa. Mikko Halonen on jatkanut kulttuuritekojensa linjoilla, sillä Mikko on julkaisut omakustanteena jo aiemmin pari muutakin mielenkiintoista kirjaa. Valikoituja Lohiperhoja (2005) ja Perhokalastajan Harjus (2008) yhdessä Stanislaw Ciosin kanssa.
Kaikille Halosen tyyliin tehdyt kirjat ei varmasti iske, mutta omasta mielestä jokainen suomalainen kalastusaiheinen kirja on hieno työ kalastuskulttuurin edistämiseksi sekä taltioimiseksi. Pienellä kielialueella kirjoja ei ole koskaan liikaa.

Siikaperhoja
Siikaperhoja on käytännössä perhoreseptikirja, jossa esitellään 166 siikaperhoa. Siikaperhot ovat 7 eri perhokalastajan rasioista kerätty, joten sidonnallista vaihtelua on mukavasti läpi maan. Jokaisesta perhosta on viikkotasolla oleva ”kalenteri”, jolloin ne ovat parhaimmillaan. Hyvää tietoa käyttäjille. Kirjan alussa on tiivistetty käytännön osio siian perhokalastuksesta keväästä syksyyn sekä aukeaman verran siikojen syönnösnäytteiden analyysiä. Suurin yksittäinen ”silmille hyppäys”  syönnösnäytteissä oli muutamissa tapauksissa vesisiirojen suuri määrä. Nähtävästi siiraperhojen käyttö siikojen narrauksessa ei ole turhaa.
Perhoja katsellessa ja kalastajien kommentteja lukiessa sieltä voi huomata monia oivallisia vinkkejä niin siian kuin monen muunkin lajin kalastukseen. Ja käytännössä kirja on myös hieno läpileikkaus suomalaisten käyttämistä siikaperhoista 2000-luvun alussa. Vuosikymmenten perästä tätäkin asiaa osataan arvostaa. Kirja on uusi, joten se löytynee alan liikkeistä ja (netti)kirjakaupoista. Tarkempaa tietoa kirjasta on täällä.

Perhokalastajan Harjus

Perhokalastajan harjus pureutuu syvällisesti harjuksen perhokalastukseen ja antaa vastauksia kysymyksiin; milloin, miten, mistä ja millä harjusta kannattaa kalastaa. Myös hyönteisiin löytyy perusteita ja harjusten syönnösnäytteistä saa hieman osviittaa ruokailutottumuksista. Harjusperhojakin kohtuullisesti, mutta jotenkin perho-osiolta itse odotti julkaistua enemmän.
Harjuksen perhokalastuksen kuvat ovat kerrassaan upeita. Kuvia on jopa niin runsaasti, että yhdellä selauksella niiden kauneuteen hieman turtuu – positiivisessa mielessä.
Kirja on isokokoinen ja paksu järkäle, jollaisen kasaamisessa on ollut suuri työ. Lasse Heikkilä kirjoitta 1990 kirjan harjuksen perhokalastuksesta ja Mikko Halosen kirja on upeaa jatkoa harjuksen perhokalastukseen hurahtaneille. Ja toki kirjan tiedoista ja vinkeistä on varmasti hyötyä myös muussa kalastuksessa. Kirjaa on vielä saatavilla ainakin Halosen nettisivujen mukaan. Tarkempaa tietoa kirjasta on täällä.

Valikoituja Lohiperhoja

Valikoituja lohiperhoja kirjassa oli 64 kalastajan n. 250 lohiperhoa, joilla on saatu myös lohia.
Moni moitti aikanaan kirjaa sen samankaltaisista ”karvatollosidoksista”, mutta mielestäni kirja on erinomainen läpileikkaus 2000-luvun taitteen perhomuodista ja aikakauden käyttöperhoista. Perhoista joilla oikeasti kalastettiin lohta vuosituhannen taitteessa Pohjolan lohivesillä. Kirjan sivuja tutkimalla löytyy aikakauden sidostyyli, käytetyt koukkumallit ja -koot sekä suositut materiaalit värimaailmaa unohtamatta.
Vuosikymmenten tai vuosisatojenkin perästä tiedetään Halosen kirjaan vilkaisemalla, minkälaisilla ”lohikärpäsillä” muinoin esi-isät ovat lohikuumettaan parantaneet. Jokainen suomalainen kalastuskirja taltioi aikamme kalastuskulttuuria ja jokainen niistä on tärkeä osa kulttuuriperimän siirtoa jälkipolville. Kirja on loppuunmyyty, mutta kirjastoista tai antikvariaateista saattaa tehdä joskus harvinaisia löytöjä. Tarkempaa tietoa kirjasta on täällä.