Mateen pilkkiaika alkaa olemaan käsillä – lähiruokaa parhaimmillaan. 

Madeharassa on koukku poikineen, joilla voi hyvänä hetkenä noukkia nopeasti herkullisen madekeiton värkit – juuri sitä tuoretta lähiruokaa parhaimmillaan.

Pimeässä
Mateen pilkintä on hämärää puuhastelua, kun jäällä kykitään ja pilkitään pilkkopimeässä. Mateen pilkinnässä tärkeää on madepaikkojen tuntemus ja oikeaan osunut aika. Mateiden kutuaika on pilkkijän kannalta otollisin. Made kutee ainakin kotivesillä Suomenselän alueella helmikuun alkupuolella, mutta mateet alkavat kerääntyä kutupaikoille jo aiemmin ja toki hyvillä madepaikoilla mateita on läpi vuoden.
Mateen saattaa saada valoisaan aikaan päivällä tai aivan keskellä yötä, mutta useimmiten parhaat syöntipiikit osuvat iltaan klo 17-20 väliseen aikaan, joskus myöhempäänkin. Ilmoillakin on merkityksensä, sillä tuulinen pyry on usein ollut hyvää ottiaikaa.

Matalat, 1-3 metrin kovapohjaiset hiekka-, savi- tai sorapohjaiset lahdet sekä matalikot, karit sekä salmien suut ovat usein mateiden mieleen. Mateet kulkevat usein kapeiden salmien kautta vesistöstä toiseen, mutta virtapaikoissa tulee olla erityisen varovainen ja jättää heikot jäät tyystin väliin. Tänä talvena vettä on normaalia paljon reippaammin, joten virtaukset ja jäät voivat yllättää heikkoudella tai niitä ei ole lainkaan.
Mateita on Suomen vesissä runsaasti ja sitä kalastetaan liian vähän. Madepilkille sopii siis lähteä jopa kutuaikana hyvällä omallatunnolla. Madekeitto on monelle odotettu talvinen herkkuruoka. Eikä made kesäisinkään huonoa ole ainakaan syvissä järvissä, sillä se asustelee kesät järven syvimmissä montuissa, jossa vesi ei lämpene pintavesien tapaan kovinkaan paljoa.

Tammikuu 2012
Madepilkkiin puree jo. Tutut madefanaatikot ovat käyneet harjoittelemassa ja tutkimassa jäätilannetta jo jonkin aikaa. Kovien pakkastalvien aikaan innokkaimmat ovat käyneet kokeilemassa mateita jo joulukuun puolella, mutta tänä talvena jäälle on päässyt madepilkille vasta tammikuulla.

Tämän päivän suosituin madepilkki näyttää olevan madehara. Syöttipilkkiä, mademorria ja ryöstäjää käytetään toki, mutta haraa kykenee käyttämään sekä syöttipilkkinä että ryöstäjänä. Muuta ei välttämättä tarvita.

Reippaan 3 kilon made mojautti madeharaan tammikuun 16. harjanvarsivapa näkyy vasemmalla.

Madeharassa on lyijypainon ympäri valettu joka suuntaan sojottamaan isoja koukkuja ja keskelle painon yläpuolelle viritelty kalasyötille pidike. Haroja on kaupan sekä leveitä että kapeita malleja, molemmilla omat kannattajansa. Madeharalla pompotetaan pohjaa kuten syöttipilkillä tai ryöstäjällä samalla tunnustellen mahdollista liikettä haran äärellä. Haran kanssa pilkittäessä on syytä varoa haran takertumista jään reunaan nostovaiheessa. Siimalenkissä kallistuva hara on siitä hyvä, että mateen tarttuessa toisen laidan koukkuihin, hara kääntyy pystyyn, jolloin kalaa vastapuolella olevat koukut eivät jää ensimmäisenä jään reunaan kiinni.
Madevavan on hyvä olla todella jäykkä ”harjanvarsi”. Itse asiassa puolen metrin harjan varsi on hyvä kun siihen lisää tapit paksua siimaan varten ja silmukan päähän siimalle. Siimaa ei tarvita montaa metriä, sillä kala pyritään tempaisemaan suoraan ylös koosta riippumatta. Parhaimmillaan made voi olla todella iso, joten pilkkireikäkin tulee olla iso – vähintään 6 tuumaa, mielellään 8.
Madepilkkijän perusvarusteisiin pilkkikaluston lisäksi kuuluu lämpimät vaatteet, jäänaskalit, taskulamppu, nostokoukku sekä hyvät ja lämpimät eväät. Monella on myös kamera matkassa.
Tämän vuosituhannen Suomenennätysmade on 8,040 kg ja saatu madeharalla 2008 Uljuan tekoaltaalta.

Made in Uljua
Madepilkinnästä kiinnostuneille voin kertoa, että isoista mateista tunnetulla Uljuan tekoaltaalla järjestetään helmikuun 4. klo 17- 22 nähtävästi Suomen suurimmat madepilkkikisat. Siellä on menoa ja meininkiä koko päivän yöhön saakka. Kisakeskuksena on Maalaiskartano Pihkala ja kartanon kisastudiossa seurataan pilkkikisaa jäältä tulevan kuvan kera – selostajana on Erä-lehden kiistelty ja kiitelty Kala-Harri eli Harri Matikainen.
Madekisoissa on siis mahdollisuus nähdä Kala-Harri livenä sekä tuo Suomenennätysmade täytettynä.