Mustikka on ensimmäisenä kypsyvä metsämarja, jonka perään kannattaa ehdottomasti lähteä.

Tiedätkö varmasti missä ruoka-aineesi kasvavat?
Suomalaiset ovat kovin innokkaita käyttämään ja ihailemaan muiden maiden ravintotuotteita – marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Ulkomaiden eineksistä ainakin mainonnan mukaan löytyy runsaasti terveyttä edistäviä aineita, joita ilman Suomi-poika ei muka tule toimeen. Uskotko todella?
Itsetuntomme lienee heikko ja olemme liian helposti mainosten talutettavissa ja myös useimmiten kuljemme kuin zombilauma vieraiden vaikutteiden pillien mukaan. Uskomme kakistelematta ulkomaailman satusetien ja -tätien markkinapuheet sekä -kirjoitukset.
Emme mitenkään voi olla varmoja, missä ja miten nuo meille niin erinomaisina kaupatut tuotteet ovat kasvaneet ja hoidettu. Moottoritien laidassa, kaatopaikan tai saastuneen maa-alueen kupeessa, kasteltu epämääräisellä likavedellä – sitähän suuressa maailmassa riittää jne. Itsekin olen etelän vihannes- ja marjatarhoja nähnyt paikoissa, joista en omalle lautaselle halua mitään. Tuontielintarvikkeiden puhtaudesta ei voi mennä takuuseen.

Suomessa on puhtaita marjoja
Suomi on suurelta osin puhdas maa ja voimme olla jokseenkin varmoja omien metsiemme ja vesiemme antimista, että ne ovat puhdasta ja terveellistä lähiruokaa mitä suurimmassa määrin. Ainakin itse poimittuna.
Miksi ostaa ulkomailta tuotuja ja tuotettuja ”hapatuksia”, jos oma maaperä ja vesistöt tuottavat parempaa. Kotimainen kala, riista, sienet ja marjat ovat laadultaan ylivertaisia verrattuna moneen muuhun vastaavaan eksoottisena mainostettuun. Kotimaisen tuotteen hiilijalanjälki kestää myös vertailun järjettömään rahtaukseen maailman ääristä – turhat kuljetukset lisäävät auttamatta pakokaasupäästöjä. Lähiruoka ja -tuotanto on kaikille paras.
Suomessa voi jokamiehen oikeudella marjastaa ja sienestää, joka on loistava asia. Ei ole ihme, että maahan tuotetaan kaukomailta tuhansia poimijoita keräämään kansallisaarteemme parempiin suihin – oman maan kansalaiset ostavat valitettavan usein mieluummin Itä-Euroopan epäilyttäviltä ja kenties saastuneiden alueiden kauppiailta marjansa. Halvalla.
Luontovarojen hyväksikäyttö, kuten marjastuksen ja sienestyksen jokamiehenoikeus pitäisi rajata pikaisesti vain oman maan kansalaisille – muut saisivat maksaa luontomme hyväksikäytöstä. Mieluummin näkisi kokonaisten perheiden virkistäytyvän ja hakevan omat marjansa itse poimien – näin tulisi noukittua sekä puhtaat ja terveelliset marjat että hyötyliikunta samassa paketissa. Suosi suomalaista, niin saat laatua ja päästötkin vähenee.

Mustikka on hyvä marja
Mustikassa on runsaasti hivenaineita ja se on terveellinen marja. Vanhastaan muistan kuinka vatsatautiin sai lapsena mustikkakeittoa ja mustikkapiirakka oli mitä parhainta herkkua – ja on edelleen.
Kannattaa huomata, että mustikan lehdissä on paljon oksaalihappoa, joka ei sovi munuisvaivoista kärsiville.


Tuoreista mustikoista saa monenmoista herkkua mehuista pulliin ja marjoja voi kipata kourallisen vaikka suoraan aamupuuroon.  

Mustikkaa paikoin runsaasti
Metsäntutkimuslaitoksen tiedotteen mukaan mustikka on kypsää Etelä- ja Keski-Suomessa – muutamassa viikossa läpi maan Lappia myöten. Parhaiten mustikkaa löytyy tuoreen kankaan metsistä sekä järvien rannoilta. Hyviltä paikoilta mustikkaa saadaan lähes 20 kg hehtaarilta – parhaimmillaan jopa 25 kg/ha.
Mustikka kannattaa hyödyntää tuoreena, mutta myös pakastaa talven varalta. Mars mustikkaan!