Normaalia suuremmat kevättulvat sykähdyttävät – luonto näytää ihmiselle ”kaapin paikaa”. 

Ennen odotettua kesää ja lehtien puhkeamista pitää kuitenkin kokea vuosittainen lumien sulaminen  ja joskus myös runsaat kevättulvat. Jokunen vuosikymmen taaksepäin keväisissä uutisissa tuli tutuksi Pohjanmaan tulvat ja erityisesti Munakan mittausasema. Se oli yksi seuratuimmista paikoista takavuosina. Nykyisin Munakka tunnetaan sketsikilpailun voittaneesta Munakassa syntyneestä Munamiehestä. Tulvasuojelu on toiminut paremmin tai keväät ovat olleet keskimääräistä helpompia – Munakkaa ei ole otsikoissa juuri näkynyt.

Munakan mittausasema on toki vieläkin olemassa ja on yksi Kyrönjoen vedenkorkeusasema. Käytännössä ”asema” on yksinkertainen mitta-asteikko Munakan kylän rautatiesillan kupeessa. Ympäristökeskuksen sivuilla kerrotaan, että vedenkorkeus noustessa lukemaan 340 cm, jäävät alavimmat pellot veden alle. Suurimmillaan lukema on ollut 701 cm keväällä 1953, jolloin tulvan alla oli 7 600 ha peltoa.

Kevättulvien aikaan maa on vielä jäässä ja sulamisvedet valuvat valtoiminaan vesistöissä. Nykyaikainen tulvasuojelu käsittää alavilla tulvanaroilla mailla pengerryksiä ja latvavesillä tekoaltaita, joiden pintaa voidaan säännöstellä, mutta rajansa on niilläkin. Poikkeusoloissa tulvat yllättävät ja tekevät tuhoja kuten ennenkin. Lisäksi nykyisin näyttää tuleen kuvioihin jääpatojen aiheuttamat tulvat, joita on ollut etenkin Varsinais-Suomen alueella – harvemmin, mutta kuitenkin.

Ainakin minua kiinnostaa vesistöjen tulvatilanteet, sillä niissä luonto näyttää voimaansa ihmisen useimmiten voivotellessa voimattomuuttaan. Tulvavesien purkautumisissa kokee luonnon kunnioitusta ja ääritilanteissa myös hieman pelon sekaista jännitystä. Tuhojen kohteeksi joutuneita ajattelee suurella myötätunnolla.

Ympäristökeskuksen sivuilla on hienoja karttoja ja kuvaajia tuoreesta vesitilanteesta yli 70 vesistöstä. Näistä on helppo seurata tilannetta ja suuntaa mihin vesitilannetilanne on kehittymässä. Ehkäpä niistä on hyötyä myös kalastajille reissujaan suunniteltaessa. Tulvarajan ylitys tai tulvavaroitus on hyvä ottaa tosissaan. Ajankohtainen tulvatilannekartta kertoo hyvin yleistilanteen.
Nämä palvelut jäävät useimmiten huomaamatta, eikä niitä osata katsoa,  vaikka olisikin hyvä syy. Ja mainittujen sivujen yhteydessä on mahdollisuus katsoa muitakin kevääseen liittyvää tietoa niin lumen sulannasta kuin vedenkorkeudesta. Mainitut linkit ovat hyviä ajankohtaiseen ympäristötietoon ja aiheen seuraamiseen. Suosittelen.